Istaknuto
21.05.2017.

Grupa sušačkih gimnazijalaca i njihovih profesora nakon popodnevne smjene već niz godina ostaje u školi i na izbornoj nastavi priprema kazališne predstave. U vremenu kada je teško biti profesor, oni svojim učenicima usađuju ljubav prema kazalištu i time odgajaju, ako ne buduće glumce, onda zasigurno obrazovane i aktivne gledatelje.

18.05.2017.

Tjedan suvremenog plesa je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Knjige

Treće izdanje Festivala svjetske književnosti

20.08.2015. Lucija LakošFoto: facebook.com/Festival svjetske književnosti

Zagrebačka književna jesen započet će već 3. rujna Festivalom svjetske književnosti koji će se održavati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Kinu Europa te Studiju Moderne galerije Josip Račić. Treći je to po redu Festival, a njegova posebnost ove je godine u tome što se organizira u suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous pa je posebna pozornost posvećena djelima francuskih autora.

Programima uhodanima u protekle dvije godine (tribina Razotkrivanje, okrugli stolovi, program Pisac i njegov čitatelj, Književna matineja za srednjoškolce, izložbe) ove će se godine pridružiti još dva – Mali noćni strip-tiz koji će posjetitelje upoznati s autorskim stripom te program filmskih večeri na kojima će se prikazivati filmovi nastali po književnim predlošcima. Kroz predstavljanja i razgovore brojnih domaćih i stranih autora, ovogodišnji Festival svjetske književnosti usmjerit će se na promišljanje tema današnjice.

Stripovski dio programa pokušat će obrisati tradicionalne granice među stripovima i knjigama, a bit će organizirana i Škola stripa na kojoj će gosti-mentori raditi sa studentima Akademije likovnih umjetnosti i učenicima Škole za primijenjenu umjetnost, dok od filmskog dijela možemo očekivati prikaz ekranizacija suvremenijih djela, primjerice djela Patricka Modiana, Sofi Oksanen, Filipa Davida, Clemensa Meyera i Etgara Kereta.

Slavlje pisane riječi uveličat će i brojni strani i domaći autori iz petnaestak zemalja – Etgar Keret, Péter Esterházy, Sofi Oksanen, Philipp Blom, Filip David, Reinhard Kleist, Clemens Meyer, Julya Rabinowich, Diego Marani, Étienne Davodeau, Ernesto Mallo, dok će hrvatske boje braniti Miljenko Jegović, Kristian Novak, Edo Popović, Neven Orhel, Maša Kolanović, Tomislav Zajec i brojni drugi.

Kroz projekt Sharing the Wor(l)d, Festival svjetske književnosti dio je programa Europske unije Kreativna Europa kojim se želi potaknuti razmjena pisaca, kritike i publike. Detaljniji program i objave događanja možete pratiti ovdje.

Komentari