Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Knjige

Treće izdanje Festivala svjetske književnosti

20.08.2015. Lucija LakošFoto: facebook.com/Festival svjetske književnosti

Zagrebačka književna jesen započet će već 3. rujna Festivalom svjetske književnosti koji će se održavati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Kinu Europa te Studiju Moderne galerije Josip Račić. Treći je to po redu Festival, a njegova posebnost ove je godine u tome što se organizira u suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous pa je posebna pozornost posvećena djelima francuskih autora.

Programima uhodanima u protekle dvije godine (tribina Razotkrivanje, okrugli stolovi, program Pisac i njegov čitatelj, Književna matineja za srednjoškolce, izložbe) ove će se godine pridružiti još dva – Mali noćni strip-tiz koji će posjetitelje upoznati s autorskim stripom te program filmskih večeri na kojima će se prikazivati filmovi nastali po književnim predlošcima. Kroz predstavljanja i razgovore brojnih domaćih i stranih autora, ovogodišnji Festival svjetske književnosti usmjerit će se na promišljanje tema današnjice.

Stripovski dio programa pokušat će obrisati tradicionalne granice među stripovima i knjigama, a bit će organizirana i Škola stripa na kojoj će gosti-mentori raditi sa studentima Akademije likovnih umjetnosti i učenicima Škole za primijenjenu umjetnost, dok od filmskog dijela možemo očekivati prikaz ekranizacija suvremenijih djela, primjerice djela Patricka Modiana, Sofi Oksanen, Filipa Davida, Clemensa Meyera i Etgara Kereta.

Slavlje pisane riječi uveličat će i brojni strani i domaći autori iz petnaestak zemalja – Etgar Keret, Péter Esterházy, Sofi Oksanen, Philipp Blom, Filip David, Reinhard Kleist, Clemens Meyer, Julya Rabinowich, Diego Marani, Étienne Davodeau, Ernesto Mallo, dok će hrvatske boje braniti Miljenko Jegović, Kristian Novak, Edo Popović, Neven Orhel, Maša Kolanović, Tomislav Zajec i brojni drugi.

Kroz projekt Sharing the Wor(l)d, Festival svjetske književnosti dio je programa Europske unije Kreativna Europa kojim se želi potaknuti razmjena pisaca, kritike i publike. Detaljniji program i objave događanja možete pratiti ovdje.

Komentari