Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Film

Treći nastavak filmskih pustolovina Koka, Ljubav ili smrt, u kinima od 6. studenog

04.10.2014. Ziher.hr
foto: press

foto: press

Miljenik mnogih generacija, slavni dječji detektiv Ratko Milić zvani Koko, vraća se na velike ekrane. Prošlo je tri godine od kada je snimljen prvi film o Koku, adaptacija knjige Ivana Kušana Koko i duhovi. Praćen pozitivnim kritikama i oduševljenjem gledatelja, film je zabilježio izvrsnu gledanost, a jednake reakcije i odlične domaće box office rezultate imao je i drugi film, Zagonetni dječak. Treći nastavak filmskih pustolovina dječaka Koka i njegovih prijatelja, adaptacija Kušanovog romana Ljubav ili smrt, u kina stiže 6. studenog.

Koku je, čini se, i dalje nogomet najvažnija stvar na svijetu, a nadolazeći susret zloglasnih „Gusara“ i Kokove ekipe „Zeleni Vrh“ centralni događaj sezone. Zlatko i dalje svaki trenutak provodi čitajući knjige i prigovara Koku da je nezreo. Da dokaže suprotno, Koko mu priča o svojoj nesretnoj ljubavi prema tajnovitoj djevojci, čarobnoj poput junakinja Zlatkovih romana. Kokova nestašna sestra Marica, samozatajna prijateljica Ema i drska Melita imaju svoj bend – Kokova će ekipa na koncert jednako kao što će i one na njihove nogometne utakmice. Zanima li mladiće zaista glazba, a djevojke nogomet? Odgovor na to pitanje moći ćete saznati 6. studenog.

Režiju i scenarij potpisuje Daniel Kušan, koji je potpisao i prvi film serijala, Koka i duhove. Većina glumačke ekipe Ljubavi ili smrti poznata je iz ranijih filmova o Koku – Antonio Parač ponovno je u ulozi Koka, Kristian Bonačić u ulozi njegovog najboljeg prijatelja Zlatka, Nina Mileta u ulozi je sestre Marice, Vanja Markovinović u ulozi Marijane i Filip Mayer u ulozi Mikija. Novi glumci koji će stati uz bok ovima koje publika već poznaje su Tesa Litvan, Tara Thaller, Korana Ugrina, Marin Stević i Ilijana Knežević.

Distribucija 2i Film pokrenula je i kreativni natječaj pod nazivom Kokovizija kojem je cilj potaknuti osnovnoškolce na kreativno izražavanje te samim time i popularizirati hrvatski film u suradnji s obrazovnim ustanovama. Kroz listopad osnovnoškolci diljem hrvatske postaju autori, redatelji i glumci video spotova za naslovnu pjesmu iz filma Ljubav ili smrt, a najbolji među njima osvajaju razne nagrade među kojima je i sudjelovanje na svečanoj premijeri. Natječaj je otvoren do 31. listopada, a pobjednici će biti proglašeni par dana pred premijeru filma. Detalji natječaja dostupni su na ovoj poveznici.

Producenti su Kinorama i HRT, za distribuciju je zadužen 2i Film, a novi nastavak Koka sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Komentari