Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Knjige

Tri ruže i konjak za autora legendarne poeme Gavran

07.10.2014. Petra Čeč
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Danas se obilježava 165 godina od smrti Edgara Allana Poea, velikog američkog pisca, pjesnika, urednika i književnog kritičara.

Mnogi ne znaju da je ustvari bio posvojen budući da su mu biološki roditelji preminuli u roku dvije godine od njegova rođenja. Posvojio ga je trgovac duhanom John Allan prema čijem je prezimenu Edgar dobio srednje ime. No, sreća nije bila dugog vijeka jer ga se John Allan odriče zbog izbacivanja s fakulteta radi kockarskih dugova.

Prvom napisanom pričom Poruka u boci započinje njegova karijera kao pisca te u narednim godinama u časopisima Southern Literary Messenger i Burton’s Gentleman’s Magazine i Graham’s Magazine izdaje neka od svojih najpoznatijih djela.

Zanimljivost koja definitivno izaziva najviše kontroveze vezane uz njegov život činjenica je da se 1836. godine oženio svojom rođakinjom Virginijom Clemm koja je u to doba imala tek trinaest godina. Virginia umire od tuberkoloze što Poea tjera u zlouporabu alkohola i opijuma. Jedna od njegovih najpoznatijih pjesama Annabel Lee posvećena je upravo tragično preminuloj Virginiji.

Poema Gavran s nezaboravnih i toliko često citiranih „Nikad više“ (1845.) osigurala mu je slavu u svjetskim književnim krugovima, zajedno s kriminalističkim romanima Ukradeno pismo i Umorstva u Rue Morgue.

Da je Poe ostavio neizbrisiv trag u književnosti i srcima obožavatelja jasno je iz tradicije koja je prvi puta počela 1949. godine (na stotu obljetnicu smrti): tajanstveni posjetitelj na Poevom grobu ostavlja tri ruže (za Poea, njegovu suprugu i punicu koje su isto pokopane u tom grobu) i pola boce konjaka. Tradicija je trajala sve do 2010. godine kada se uobičajeni pokloni nisu pojavili. Koji je razlog nestanka tajanstvenog obožavatelja, može se samo nagađati. No, možda netko baš na današnju obljetnicu započne novi krug prisjećanja velikog mračnjaka.

Komentari