Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Izvedbene umjetnosti

Tribina “Roman u raljama drame”, o scenskim adaptacijama romana, u ZKM-u

20.10.2017. Ziher.hrFoto: www.zekaem.hr

Dr. sc. Anera Ryznar i pisac Tomislav Zajec gosti su prve ovosezonske tribine Čitanje kazališta koju autorski potpisuje i vodi kritičar Srđan Sandić, a održat će se u petak, 20. listopada u 19 sati u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih.

Tema prve ovosezonske tribine je  “Roman u raljama drame” gdje će se propitati izazovi adaptacije suvremenog romana na recentnim primjerima (“Črna mati zemla“, “Čarobni brijeg“), posebno stavljajući naglasak na hrvatski suvremeni roman. Razgovarat će se i o interdiskurzivnosti, ulozi i funkciji suvremenog dramskog teksta u hrvatskom teatru i još ponekim srodnim temama na koje će sugovornike usmjeriti i naša publika.

Je li teško pretočiti roman na kazališne daske, a da vam se ta daska ne obije u glavu? Što roman ili prozno djelo gubi ili dobiva kad jednom počinje scenski život? Jesu li književni likovi ljepši kada ih maštamo ili kada ih vidimo utjelovljene u interpretacijama glumaca? Idu li kazališta na “sigurno” kad postavljaju vrlo poznati roman, nagrađivan i time odmah grade hit? Ili je to veliki rizik? Takvim i sličnim pitanjima na primjerima nekih ZKM-ovih adaptacija poznatih romana razgovarat će se u petak, 20. listopada u 19 sati na tribini Čitanje kazališta.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Komentari