Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Izvedbene umjetnosti

Tribina “Roman u raljama drame”, o scenskim adaptacijama romana, u ZKM-u

20.10.2017. Ziher.hrFoto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 1 minuta

Dr. sc. Anera Ryznar i pisac Tomislav Zajec gosti su prve ovosezonske tribine Čitanje kazališta koju autorski potpisuje i vodi kritičar Srđan Sandić, a održat će se u petak, 20. listopada u 19 sati u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih.

Tema prve ovosezonske tribine je  “Roman u raljama drame” gdje će se propitati izazovi adaptacije suvremenog romana na recentnim primjerima (“Črna mati zemla“, “Čarobni brijeg“), posebno stavljajući naglasak na hrvatski suvremeni roman. Razgovarat će se i o interdiskurzivnosti, ulozi i funkciji suvremenog dramskog teksta u hrvatskom teatru i još ponekim srodnim temama na koje će sugovornike usmjeriti i naša publika.

Je li teško pretočiti roman na kazališne daske, a da vam se ta daska ne obije u glavu? Što roman ili prozno djelo gubi ili dobiva kad jednom počinje scenski život? Jesu li književni likovi ljepši kada ih maštamo ili kada ih vidimo utjelovljene u interpretacijama glumaca? Idu li kazališta na “sigurno” kad postavljaju vrlo poznati roman, nagrađivan i time odmah grade hit? Ili je to veliki rizik? Takvim i sličnim pitanjima na primjerima nekih ZKM-ovih adaptacija poznatih romana razgovarat će se u petak, 20. listopada u 19 sati na tribini Čitanje kazališta.

(Visited 26 times, 1 visits today)

Komentari