Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Tribina “Roman u raljama drame”, o scenskim adaptacijama romana, u ZKM-u

20.10.2017. Ziher.hrFoto: www.zekaem.hr

Dr. sc. Anera Ryznar i pisac Tomislav Zajec gosti su prve ovosezonske tribine Čitanje kazališta koju autorski potpisuje i vodi kritičar Srđan Sandić, a održat će se u petak, 20. listopada u 19 sati u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih.

Tema prve ovosezonske tribine je  “Roman u raljama drame” gdje će se propitati izazovi adaptacije suvremenog romana na recentnim primjerima (“Črna mati zemla“, “Čarobni brijeg“), posebno stavljajući naglasak na hrvatski suvremeni roman. Razgovarat će se i o interdiskurzivnosti, ulozi i funkciji suvremenog dramskog teksta u hrvatskom teatru i još ponekim srodnim temama na koje će sugovornike usmjeriti i naša publika.

Je li teško pretočiti roman na kazališne daske, a da vam se ta daska ne obije u glavu? Što roman ili prozno djelo gubi ili dobiva kad jednom počinje scenski život? Jesu li književni likovi ljepši kada ih maštamo ili kada ih vidimo utjelovljene u interpretacijama glumaca? Idu li kazališta na “sigurno” kad postavljaju vrlo poznati roman, nagrađivan i time odmah grade hit? Ili je to veliki rizik? Takvim i sličnim pitanjima na primjerima nekih ZKM-ovih adaptacija poznatih romana razgovarat će se u petak, 20. listopada u 19 sati na tribini Čitanje kazališta.

(Visited 16 times, 1 visits today)

Komentari