Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

‘U dobru i zlu’: Povijesni pregled transformacija vjenčane odjeće

21.02.2015. Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Mnoge žene troše poprilično vremena i novca na dizajnerske komade, druge ih pak unajmljuju ili naručuju putem interneta, neke odlaze krojačicama, a postoje i one koje ih naslijeđuju od prijašnjih generacija. No, svima je zajedničko da se žele osjećati posebno u njima na svoj važan dan. Riječ je naravno o vjenčanicama. Ne treba zanemariti niti detalje poput cipela, vela ili vjenčića, rukavica, donjeg rublja, ali i odijela za goru polovicu. Svemu se pridaje velika pažnja, osobito jer su vjenčanja, barem nekada bila, jednom zauvijek. Ovom su se temom inspirirali organizatori izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Otvorenje izložbe “U dobru i zlu”, čija je autorica viša kustosica i voditeljica Zbirke tekstila MUO Andrea Klobučar, prisutnima je dočaralo prigodu vjenčanja baletnom izvedbom i rezanjem vjenčane torte na četiri kata, koju su neki sretnici i uspjeli kušati. Ova romantična, pomalo nostalgična izložba posvećena je upravo kulturnom fenomenu vjenčanja i donosi kronološki pregled razvitka vjenčane odjeće u Hrvatskoj kroz posljednjih 150 godina.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Sama izložba smještena je u dvjema dvorišnim prostorijama, a obuhvaća vjenčanice i vjenčanu opremu, uz pratnju nekoliko odijela, iz fundusa Muzeja. Izloženi su primjerci nepoznatih, ali i vrlo zvučnih imena ljudi koji su stvarali raznolike krojeve haljina i odijela, poput Žuži Jelinek, Vere Wang, kuće Lanvan i salona Vesna Sposa. Javnost po prvi puta ima priliku vidjeti kako su se na svoj veliki dan odijevale imućne dame iz ondašnjeg visokog društva. Posjetiteljima su pažnju zasigurno privukli i ništa manje važni vjenčići, velovi, kape, rukavice, cipele izrađeni s mnogo truda od jednako skupih materijala kao i same haljine.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Osim klasičnih dugih, bijelih vjenčanica, izloženo je i mnogo nekonvencionalnih modela, a sve je krenulo od 1925. godine kada su se modni trendovi naglo promijenili, a dužina haljina skratila do ispod koljena. Nakon dugog perioda u kojem su vladali bogati i teški svileni materijali, u modu su počeli ulaziti čipka, til i poliester. U novije doba jednako su se nosili jednostavni, klasični modeli kao i oni kičastiji, s mnogo kristala, volumena, u raznim bojama. Kratko rečeno, za svakoga ponešto. Izloženo je i nekoliko vjenčanica dizajnera koji su trenutno velika imena na hrvatskoj modnoj sceni poput Matije Vuice, Igora Galaša, kuće eNVy room, Boudoir i Twins, svaka potpuno različita i posebna.

Ukoliko ste u potrazi za inspiracijom za vlastitu vjenčanicu ili ste samo veliki ljubitelj mode, ova izložba vas ne bi trebala razočarati. „U dobru i zlu“ možete razgledati do 3. svibnja ove godine.

(Visited 249 times, 1 visits today)

Komentari