Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

U ime novca: Predstava koja ostavlja gorak okus u ustima

27.05.2013. Mirjam Vukašin
Foto: gavella.hr

Foto: gavella.hr

Zamislite Peru Kvrgića u ulozi bijesnog i razočaranog Isusa Krista koji drži tragikomične monologe o društvu za koje se On u smrt predao. Zamislite jednog običnog Vladu i jednu najobičniju Leu koji u tom društvu pokušavaju opstati i iz njega izvući ono najbolje i, dakako, najprofitabilnije. Njima još pridodajte nekoliko posve uobičajenih ljudi poput zaposlenice u banci koja se pritom zanima za onog posve običnog Vladu te konačno i s njim završava, zatim ubacite još i doktoricu, inače bivšu hipijevku, i njenog starog prijatelja iz mladosti s kojim poseže za legalnim i nelegalnim stimulansima, tu su još i dvije prostitutke i podmukli direktor banke, ukratko rečeno, svi slojevi društva kojima ste manje ili više upoznati.

Nova predstava U ime novca, u Gavelli premijerno prikazana 11. svibnja, prikazuje raznolikost ljudske naravi u istom “škripcu”, snalaženje jednih na račun drugih, očajavanje i naivnost trećih te naslađivanje četvrtih koji su zapravo i sami podređeni onim petima. Iako vam se možda po opisu atmosfera čini sumornom, gdje bi mnogi povukli paralelu i s današnjim stanjem u društvu i državi, predstava je zapravo vrlo komična. Uz vječiti smijeh publike, Hrvoje Klobučar, Ksenija Paić, Dijana Vidušin, Ranko Zidarić i ekipa izvode jednostavne, svakodnevne situacije na koje u stvari više ni ne obraćamo pozornost, ali nam izmame smješak kada se odigraju kroz kratke dijaloge. Primjerice, jedna obična kupovina u trgovini, vječito pitanje blagajnice: “Kartica za bodove?”, prvi spoj kreditom pritisnutog Vlade i bankarice u kineskom restoranu gdje svatko od njih govori jedno, a misli drugo; susreti s prostitutkama, od kojih je jedna pritom i surogat-majka te još mnoge druge situacije u kojima se bezbroj puta dnevno nađete, ali su vam toliko ušle u rutinu da i ne shvaćate koliko su zapravo tragikomične dok ih ne pogledate u predstavi.

Foto: gavella.hr

Foto: gavella.hr

Ne bih htjela opisivati svaki detalj, a još manje otkriti kraj, no spomenut ću samo da nam po završetku predstave ipak ostaje gorak okus u ustima. Teško je biti siguran jesi li se zabavio ili pak još samo više osvijestio probleme društva i ljudskog roda koji ionako proganjaju empatičnu većinu. Ili možda oboje? Kratko ću spomenuti vješto ukomponiranu scenografiju koja se u času pretvori iz ormara u kineski restoran, iz zastora u oltar, iz stola u blagajnu (…) ,te ostali namještaj koji prikazuje jedan tipičan moderni dom. U jednom trenutku sve postaje toliko apsurdno da dobivamo dojam da se nalazimo u nekoj jeftinoj i otrcanoj američkoj humorističnoj seriji u kojoj nas prati onaj neizbježan i prisilan smijeh publike. U ovoj se predstavi baš sve vrti oko egzistencije, količine na računu, količine u džepu, cijena, poskupljenja, kamata, kredita i ostalih beznandnih motiva koji nas svakodnevno prate. Možda i to već zvuči otrcano, možda nam treba bijeg od svega toga, bijeg u obliku čitanja nekih književnih klasika, gledanja filmova ili predstava s tematikom i zapletom kakve danas ne bismo mogli ni zamisliti, a koji će nam nakratko odvratiti misli od svakidašnjice? A možda je, ironično, upravo ova predstava pravi izlaz iz svega toga?

Inače, ovaj komad dolazi od ruske novinarke i dramaturginje Viktorije Nikiforove, a adaptaciju u hrvatskom stilu napisao je Dubravko Mihanović. Redateljski posao odradio je Dražen Ferenčina, a glumačka postava opet broji već spomenuta prepoznatljiva lica. Predstava je nova, vrijedna gledanja, a karte su svima dostupne, stoga ne vidim razlog zašto ne biste posjetili Gavellu sljedećom prilikom, kada U ime novca opet dolazi u hrvatskom stilu.

(Visited 177 times, 1 visits today)

Komentari