Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Glazba

U Londonu otkriven spomenik Amy Winehouse

15.09.2014. Lucija JakelićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: theguardian.com/screenshot

Foto: theguardian.com/screenshot

Da ju poroci nisu odveli “back to black” i odveli u preranu smrt, britanska kantautorica Amy Winehouse na današnji dan proslavila bi svoj 31. rođendan. Danas joj je u londonskom Camdenu, tri godine nakon smrti, otkriven spomenik. Zašto baš u Camdenu objasnili su njeni roditelji Mitch i Janis. Naime, Amy je bila zaljubljena u Camden, vežući se uz njega vrlo rano kao šesnaestogodišnjakinja, nakon što se njena obitelj tamo doselila. Mjesto je to koje njene roditelje najviše podsjeća na nju, a i njihova želja bila je da se ovako nešto napravi i zbog brojnih obožavatelja koji će je sad moći posjećivati i odavati joj počast. 

Autor brončane statue visoke 175 centimetara, koja prikazuje Amy u njenoj karakterističnoj pozi i s crvenim cvijetom u ikoničkoj “košnici”, je kipar Scott Eaton.  Ako se osvrnuti na jezik tijela, poza statue prikazuje Amyn stav i sirovu snagu, ali naslućuje i njenu nesigurnost. Rukom na kuku, položajem glave i nogu uz dodirivanje suknje kipom je predstavljena njena osobnost. Dizajn se, objasnio je Eaton, nije temeljio na nekoj konkretnoj fotografiji ili trenutku, već se više na njega gleda kao na zbir utjecaja. Oslanjajući se na različite važne trenutke iz života pjevačice, stvorio je Amynu esenciju, istaknuvši kako je i sam bio veliki obožavatelj i gajio najdublje poštovanje prema njoj kao umjetnici: “Iz moje perspektive kao kipara, imala je nevjerojatan stil i energiju.”

Mnogo se diskutiralo o lokaciji spomenika, ali je na kraju odlučeno kako će biti postavljen na poznatoj camdenskoj tržnici (Stables Market) zbog pristupačnosti i uspomena Amynih prijatelja i obitelji. Mitch Winehouse također se nada da će statua usmjeriti obožavatelje na okupljanje upravo tamo, a ne oko njezinog nekadašnjeg doma, koji  kako smatra, “budi loša sjećanja.”

Djevojka tužnog osmijeha s crvenim cvijetom u kosi, kao statua i duh Camdena više se tako neće buditi sama, već okružena životom. RIP Amy.

Pogledajte emotivno otkrivanje statue:

(Visited 142 times, 1 visits today)

Komentari