Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

U očekivanju Oscara: Potencijalni kandidati u kategoriji najboljeg animiranog filma

16.12.2014. Slavica Kotarac

oscar

Nakon jučerašnjeg pregleda potencijalnih kandidata u kategoriji filma na stranom jeziku koji nam je donijela Inja Drače, danas vam donosimo pregled animiranih filmova koji bi se mogli naći u utrci za Oscara. Sama nagrada za najbolji animirani film dodjeljuje se filmu koji traje duže od 40 minuta, a čiji su likovi uglavnom animirani te bar 75 posto filma uključuje animaciju. Animirani filmovi mogu se naći u nominacijama koje ne uključuju animaciju pa je tako Beauty and the Beast prvi animirani film nominiran u kategoriji za najbolji film, a poslije njega u istoj su kategoriji nominirani UpToy Story 3, dok je Waltz with Bashir jedini animirani film ikada nominiran u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

1. The LEGO Movie

Iza ove američko-australsko-danske animirane komedije stoje redatelji Phil Lord i Christopher Miller, a iza distribucije je Warner Bros. Pictures. Film govori o Emetu, običnoj Lego figurici i njegovoj borbi za spašavanje svemira od tiranina Lorda Businessa. Film je već nominiran za Zlatni globus, a neki kritičari ga nazivaju puno boljim nego što je predstavljen u najavi. U prilog mu svakako ide i pozamašna zarada od 468 milijuna dolara, a popularnost mu donosi veliku šansu ne samo za nominaciju, već i za samo osvajanje kipića. 

2. How To Train Your Dragon 2

DreamWorks Animation i 20th Century Fox donose nam ovaj 3D animirani film, temeljen na seriji knjiga istoga naziva autorice Cressidae Cowell. Slično kao i kod LEGO filma, kritike su uglavnom pozitivne te hvale kako samu animaciju, tako i razvoj likova u odnosu na prvi dio. Mnogi hvale i animaciju lica, koja je, kažu, odrađena tako dobro da riječi u određenim trenucima uopće nisu potrebne kako bi nam prikazale razmišljanja likova. Negativne kritike, s druge strane, govore da filmu manjka šarma u odnosu na prvi dio.

3. Big Hero 6

Ova 3D superhero komedija premijerno je prikazana na 27. Tokyo International Film Festivalu, a donosi nam priču dječaka genija i njegovog robota koji se udruže s nekoliko prijatelja s ciljem osnivanja grupe high-tech junaka. “My brain hates my eyes for seeing that”, kaže nam Go Go u ovom filmu, no teško da se takav citat može odnositi i na sam film, budući da je zbilja visoko ocijenjen, a neki kritičari posebno su istaknuli činjenicu da je broj muških i ženskih likova napokon uravnotežen, iako je muški lik u središtu pozornosti.

4. The Boxtrolls

Ovaj film još je jedan u nizu animiranih filmova u kojima glavnu ulogu nosi muški lik i spašava svoje prijatelje od neprijatelja. Unatoč tome, nailazi na pozitivne kritike odmah nakon prikazivanja i paradoksalno se često za njega kaže da je inovativniji u odnosu na druge animirane filmove, a važno je spomenuti da je snimljen prema knjizi Here Be Monsters! Alana Snowa.

5. The Tale of The Princess Kaguya

Srećom, među nominiranima mogla bi se naći i priča koja u središtu ima protagonisticu, minijaturnu djevojčicu pronađenu u bambusovoj stabljici. Vrlo brzo izrasta u djevojku koju će 5 muškaraca zaprositi, no ona od njih traži poklon kakav joj ne mogu pronaći. Ovaj minimalistički animirani film dolazi nam iz Japana, kao plod pete suradnje Isaoa Takahatae i Studio Ghibli-a.

Ostali filmovi koji bi nas mogli iznenaditi nominacijom uključuju Song of The SeaThe Book of LifeRocks in My Pockets i neke druge. Ova tri filma također su visoko ocijenjena, a budući da su u sva tri ženski likovi napokon dobili zasluženo mjesto pod suncem, držim im palčeve da se probiju iznad ustaljenih animiranih filmova u kojima prednjače muški likovi, heroji i veliki ratnici kojima su ženski likovi tek potpora i dokaz njihove snage i hrabrosti.

Nakon filma na stranom jeziku i animiranog filma, sutra nam stiže pregled potencijalnih scenarija pod perom naše Lucije Klarić.

(Visited 98 times, 1 visits today)

Komentari