Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

U produkciji čak četiri biografska filma o Harryju Houdiniju

21.06.2013. Marino Čajdo
Foto: filmofilia.com

Foto: filmofilia.com

Nemali je broj pojedinaca u ljudskoj povijesti koji su oduševljavali svojim talentima i mogućnostima, a jedan od njih svakako je i iluzionist Harry Houdini, koji je posljednji u nizu povijesnih ličnosti koje će dobiti vlastitu biografiju. Iako najpoznatiji kao iluzionist koji je vješto bježao iz zamki lisicama, luđačkih košulja, užadi i lanaca ujedno je bio, doduše manje uspješan, glumac i avijatičar. Njegov osebujan život popunio bi nekoliko filmova, a valjda to objašnjava zašto se trenutno rade čak četiri!

U najdužoj i najkompliciranijoj priči svakako je onaj produkcijske kuće Summit koji se snima prema bestselleru Williama Kalusha i Larryja Slomana The Secret Life of Houdini: The Making of America’s First Superhero, koji uz gorenavedena zanimanja dodaje još jedno da začini radnju – ono špijuna. Očito da je u filmskom svijetu u posljednje vrijeme snimateljima biografija izrazito dosadno pa pokušavaju začiniti živote svojih protagonista, pa tako Lincoln postaje lovac na vampire, Ivica i Marica ganjaju vještice a Houdini igra sudbonosnu ulogu u Prvom svjetskom ratu.

Nije poznato kada ćemo herojskog Houdinija gledati u kinima, no Summit je pod očitim pritiskom druge tri produkcije. Sonyjeva verzija u pretprodukcijskoj je fazi još od 90ih godina prošlog stoljeća i svojedobno je kao potencijalne redatelje najavljivala Paula Verhoevena, Anga Leeja i Roberta Zemeckisa a prema posljednjim informacijama, ova će verzija veliki naglasak staviti na ljubavnu vezu Houdinija i zasad nepoznate djevojke, a režirati će ga Francis Lawrence. Walden Media zasad ima spreman scenarij koji prati priču tinejdžera koji doznaje kako je u srodstvu s Houdinijem te krene u potragu za njim; dok posljednji pod nazivom The Houdini Box (adaptacija romana za mlade Briana Selznicka) prati mladića kojemu sudbonosni susret s Houdinijem mijenja život.

Kao i Houdinijev život, prava je nepoznanica koji će od ovih prvi u produkcijsku fazu a kamoli kinodvorane, no možda, ukoliko povežemo sve životne periode slavnog iluzionista kojima će se baviti, dobijemo makar mali uvid u um ovog velikana. Navijamo, naravno, i za makar jednu ekranizaciju a la Nolanov The Prestige.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Komentari