Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

U riječi, u jeziku, stvari tek postaju i jesu!

15.03.2013. Žana Amidžić
Foto:facebook.com/galerija.vn

Foto:facebook.com/galerija.vn

Sinoć, 14. ožujka 2013. godine u 20 sati, je otvorena izložba pod nazivom Korpus”  Vlatke Kolarović u Galeriji VN u Zagrebu. Prema ideji Vlatke Kolarović, uz stručnu suradnju Marka Tadića izložbom “Korpus” obilježit će se 15 godina znanstvenoga rada na Hrvatskom nacionalnom korpusu te kako smatraju, učiniti veliki korak prema EU.

Autorica izložbe je usko vezana uz kulturu i jezik – zaposlena je u Programu za kulturu HTV-a, gdje je radila u emisiji Pola ure kulture, a posljednjih osam godina uređuje i vodi emisiju Drugi format u kojoj se bavi širokim rasponom kulturnih i društvenih fenomena ugošćujući brojne domaće i svjetske filozofe, umjetnike, dizajnere i književnike. Od 2012. godine,  urednica je Programa za kulturu HTV-a. U Galeriji VN 2007. godine, realizirala je također još jednu izložbu pod nazivom Bolja polovica, koja je također ostavila dubok utisak na posjetitelje.

Foto:facebook.com/vlatka.kolarovic

Foto:facebook.com/vlatka.kolarovic

Ova izložba nam stvara različite nedoumice gdje se postavljaju pitanja:

-Kakva je zemlja ako je oblikuje njezin – jezik?

– Što taj jezik o nama govori, čak i kada sami nismo sigurni što želimo reći?

– Kojih “10 naj”  imenica, glagola, psovki, prezimena koristimo svaki dan?

– Znate li koja je najčešće korištena imenica u hrvatskom jeziku?

– Što je s riječima koje koristimo, a nisu nikada zapisane ni u jednom rječniku?

Naš svijet je sazdan od riječi! Zbog toga Korpus jest netipična izložba riječi koja u galeriju stavlja hrvatski jezik kao i dosadašnja istraživanja jezika (koja datira s kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća) i suvremene spoznaje o jeziku.

Foto:facebook.com/galerija.vn

Foto:facebook.com/galerija.vn

Svi ljubitelji hrvatskoga jezika, kao i jezikoslovci i kulturnjaci,  koji se bave ovim područjom neće požaliti ako posjete ovu neobičnu izložbu gdje mogu saznati nešto više o samome jeziku, njegovoj uporabi i hrvatskoj pisanoj riječi. Izložba je otvorena do 29. ožujka 2013. godine.

(Visited 183 times, 1 visits today)

Komentari