Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

U susret 21. Sarajevo film festivalu: Koga i što možete ove godine pogledati?

09.08.2015. Lucija KlarićFoto: facebook.com/sarajevo film festival

Dvadeset i prvo izdanje Sarajevo film festivala udaljeno je od nas samo još nekoliko dana; jedan od najekskluzivnijih festivala regije održavat će se od 14. do 22.kolovoza u glavnome gradu susjedne Bosne i Hercegovine i još jednom svratiti pogled na jugoistočnu europsku produkciju.

U natjecateljskom programu koji se uobičajeno dijeli na igrani, kratki i dokumentarni film, program igranog filma ponajviše plijeni pažnju s čak dvije svjetske premijere, jednom međunarodnom (Kod tate kućiAndrei Cohn) i ujedno zbirom naslova koji ostavljaju trag na ovogodišnjoj festivalskoj sezoni. Jedan od njih je i Zvizdan Dalibora Matanića koji nakon osvajanja nagrade žirija u kategoriji Un Certain Regard u Cannesu i nominacije za LUX nagradu te mnogobrojnih priznanja na Pulskome festivalu, ulazi i u borbu za Zlatno srce Sarajeva. Konkurencija mu je manjinska koprodukcija Naša svakodnevna priča Ines Tanović koja pripada zbiru svjetskih premijera, ali i debitantskih ostvarenja – riječ je o filmu koji se bavi sarajevskom svakodnevicom oslikavajući je pomoću tradicionalne bosanske pjesme, sevdalinke. Druga među svjetskim premijerama je Čvor, tursko kinematografsko ostvarenje redatelja debitanta Tunç Davuta, a ostatak konkurencije čine neizostavni dobitnik Grand Prixa na festivalu u Cannesu – Saulov sin (László Nemes) i svjetski zapaženi Chevalier (Athina Rachel Tsangari).

U dokumentarnom programu također neće manjkati premijera, što svjetskih, što međunarodnih, a što regionalnih. Među njima moguće je i pronaći novi film redateljice Jasmile Žbanić koja je svojevremeno bila nagrađena na Berlinaleu – Jedan dan u Sarajevu. U dokumentarnu konkurenciju ušla su i dva domaća ostvarenja: Lijepo mi je s tobom, znaš Eve Kraljević u kojem redateljica otvara svoj intimni prostor i ulazi u temu suživota sa sestrom Mijom koja boluje od Downovog sindroma i U potrazi za snom Mladena Mitrovića, manjinska koprodukcija koja pripada skupini svjetskih premijera, a prati maleno društvo što se rasprslo diljem svijeta u (post)ratnim godinama i njihove živote.

Najistaknutiji nenatjecateljski programi Sarajevo film festivala U fokusu i Kinoscope svojevrsni su showcase najboljih regionalnih i svjetskih filmskih ostvarenja. Kao jedno od ponajboljih domaćih ostvarenja u protekloj godini, pokazao se i Ti mene nosiš Ivone Juke koji će zajedno s manjinskom koprodukcijom Ničije dijete Vuka Ršumovića biti prikazan u U fokusu. U istom programu bit će moguće pogledati i pomalo zastrašujući Laku noć, mamice dok će Kinoscope sa sobom donijeti hit ovogodišnje festivalsko-filmske sezone Jastog.

Ove godine program Posvećeno predstavit će jednog od najplodnijih i najorginalnijih filipinskih suvremenih redatelja koji će i sam gostovati na festivalu – Brillante Mendoze koji je nakon svog prvijenca Masahista, 2006.godine filmovima Summer heat Manoro osvajao nagrade u Rimu i Torinu. Uspješna filmsku karijeru nastavio je prikazivanjima i priznanjima na priznatim festivalima kao što su Cannes, Berlinale i Venecija, a njegov je posljednji film Taklub (kao i Matanićev) nagrađen nagradom žirija Un Certain Regarda.

Osim toga, posjetioci Sarajevskog festivala moći će uživati i u projekcijama na otvorenom koje se (djelomično) organiziraju u suradnji s Laškom pod nazivom Laško Summer Nights. Festival nudi i specijalizirane programe za teense i one najmlađe. Za ljubitelje kratkog filma uz natjecateljski dio, ove godine će se po prvi puta pod zasebnim programom prikazivati ponajbolji europski kratki filmovi koji su izabrani u suradnji sa selektorima nekih od najvažnijih svjetskih filmskih festivala – ove godine riječ je o festivalima Morelia iz Meksika i Tampere iz Finske. Također, novitet je i suradnja s s programom Cinéfondation Filmskog festival u Cannesu čija će se četiri nagrađena filma isto tako prikazivati u sklopu Europskog kratkog filma.

Sarajevo film festival domaćin je i Dana ljudskih prava koji se organizira u suradnji s Ambasadom Švicarske i Saveznim ministarstvom vanjskih poslova Švicarske te će se ceremonijalno jednom od filmova dokumentarnog programa dodijeljivati i Nagrada za ljudska prava. Budući da je Sarajevski festival upravo začet s idejom regionalne, ali i svjetske pomirbe, ne čudi da je i ove godine uveden specijalan program 1995-2015 Dealing With The Past u sklopu kojeg će se prikazivati tri dokumentarca Glasovi Srebrenice, Masakr u dvoru Diplomat. Tri će dokumentarca, u vremenu kada prošlost više nego ikada rezonira s nama, otvoriti pitanja na koja jednom za svagda valja odgovoriti.

Svake godine Sarajevo posjeti oko 100 000 ljubitelja filma, hoćete li vi ove godine biti među njima?

(Visited 228 times, 1 visits today)

Komentari