Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Učilište ZKM-a zaigrat će slavne “Junake Pavlove ulice” u režiji Lee Anastazije Fleger

06.04.2018. Ziher.hrFoto www.zekaem.hr

Premijera predstave “Junaci Pavlove ulice“, koju po istoimenom romanu Ferenca Molnára režira Lea Anastazija Fleger, a izvode ju polaznici Učilišta, održat će se u petak, 6. travnja i nedjelju, 8. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih. Predstava nastala prema dječjem pustolovnom romanu Ferenca Molnára u potpunosti preuzima ideju dječjeg svijeta u malom te na scenu kao izvođače postavlja isključivo polaznike Učilišta. Likovi profesora, roditelja i svih ostalih odraslih figura reduciraju se i scenom vladaju dvije skupine dječaka kojima nedostaje prostor za igru.

Tematiziraju se problemi odrastanja u svakodnevici zbijenoj među visokim zgradama koje ne ostavljaju mnogo od sanjiva prostranstva potrebnog svakom djetetu, u kojem igri nikad ne bi došao kraj. Utočište, koje je moglo postati svime što žele, dječaci Pavlove ulice oformili su na gradilištu u najmu jedne pilane. U labirintu građevinskog materijala otkrivaju se utvrde, teren za loptanje (i to s dvama golovima!) i dječja zajednica u kojoj vrijede isključivo pravila koje je sama postavila.

“Nevinost i naivnost dječjeg svijeta protkana je čvrstom hijerarhijom unutar koje su organizirani poput prave male vojske, u kojoj svaki član ima svoj čin i spram njega pripadajuće odgovornosti i zadatke. Očekivano se razotkriva i nepravednost hijerarhije, jer se netko nezasluženo mora naći na dnu. Sukobi suparničkih strana kulminiraju objavom rata koji će pokazati kako su daleko od suparnika – oni su jednostavno dječaci koji se igraju na različitim stranama i koji jednako žele i jednako imaju pravo na prostor u kojem bi neometano mogli odrastati. Naposljetku, njihov dječji svijet nadvladat će događaji izvan njihove kontrole i bit će prisiljeni ući u svijet odraslih kojem su tako dugo uspijevali odoljeti”, zapisala je o predstavi dramaturginja Nikolina Rafaj.

Foto www.zekaem.hr

“Ove godine je 70. godišnjica ZKM-a i ravnateljica Snježana Abramović odlučila je napraviti profesionalnu predstavu Učilišta. Jako sam se razveselila jer sam i sama godinama išla na dramsku u ZKM. Prije 10 godina bila sam u takvom, sličnom projektu “Zabranjena vrata”, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam odlučila pomisliti da ću se nekada baviti kazalištem. Sada radim predstavu s djecom i vidim da se i oni malo po malo zaljubljuju u kazalište”, rekla je u intervjuu za Ziher redateljica Fleger.

U predstavi glume: Antun Antolović / Toma Serdarević; Branimir Bobinac / Luka Vlastelica; Matija Tin Klarin / Dominik Rački; Borna Guzanić / Jona Vrček; Karlo Gagulić / Jackson Matthew McConnell; Omer Hasanbegović / Jan Rešetnik; Sven Babić / Marko Kajić; Lav Novosel / Timon Špalj; Luka Bakonji / Valent Majta; Luka Miškić Domislić / Fran Pavić; Mark Fejer / Antonio Gilja te Leon Kesak / Carlos Riko Bellante / Jean Beneta. Asistentica redateljice i i dramska pedagoginja je Grozdana Lajić Horvat, scenografkinja Marta Crnobrnja, kostimografkinja Marta Žegura, skladatelj Milorad Stranić, oblikovateljica scenskog pokreta Nikolina Medak te oblikovatelj svjetla Alen Marin.

(Visited 42 times, 5 visits today)

Komentari