Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Izvedbene umjetnosti

Učilište ZKM-a zaigrat će slavne “Junake Pavlove ulice” u režiji Lee Anastazije Fleger

06.04.2018. Ziher.hrFoto www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Premijera predstave “Junaci Pavlove ulice“, koju po istoimenom romanu Ferenca Molnára režira Lea Anastazija Fleger, a izvode ju polaznici Učilišta, održat će se u petak, 6. travnja i nedjelju, 8. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih. Predstava nastala prema dječjem pustolovnom romanu Ferenca Molnára u potpunosti preuzima ideju dječjeg svijeta u malom te na scenu kao izvođače postavlja isključivo polaznike Učilišta. Likovi profesora, roditelja i svih ostalih odraslih figura reduciraju se i scenom vladaju dvije skupine dječaka kojima nedostaje prostor za igru.

Tematiziraju se problemi odrastanja u svakodnevici zbijenoj među visokim zgradama koje ne ostavljaju mnogo od sanjiva prostranstva potrebnog svakom djetetu, u kojem igri nikad ne bi došao kraj. Utočište, koje je moglo postati svime što žele, dječaci Pavlove ulice oformili su na gradilištu u najmu jedne pilane. U labirintu građevinskog materijala otkrivaju se utvrde, teren za loptanje (i to s dvama golovima!) i dječja zajednica u kojoj vrijede isključivo pravila koje je sama postavila.

“Nevinost i naivnost dječjeg svijeta protkana je čvrstom hijerarhijom unutar koje su organizirani poput prave male vojske, u kojoj svaki član ima svoj čin i spram njega pripadajuće odgovornosti i zadatke. Očekivano se razotkriva i nepravednost hijerarhije, jer se netko nezasluženo mora naći na dnu. Sukobi suparničkih strana kulminiraju objavom rata koji će pokazati kako su daleko od suparnika – oni su jednostavno dječaci koji se igraju na različitim stranama i koji jednako žele i jednako imaju pravo na prostor u kojem bi neometano mogli odrastati. Naposljetku, njihov dječji svijet nadvladat će događaji izvan njihove kontrole i bit će prisiljeni ući u svijet odraslih kojem su tako dugo uspijevali odoljeti”, zapisala je o predstavi dramaturginja Nikolina Rafaj.

Foto www.zekaem.hr

“Ove godine je 70. godišnjica ZKM-a i ravnateljica Snježana Abramović odlučila je napraviti profesionalnu predstavu Učilišta. Jako sam se razveselila jer sam i sama godinama išla na dramsku u ZKM. Prije 10 godina bila sam u takvom, sličnom projektu “Zabranjena vrata”, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam odlučila pomisliti da ću se nekada baviti kazalištem. Sada radim predstavu s djecom i vidim da se i oni malo po malo zaljubljuju u kazalište”, rekla je u intervjuu za Ziher redateljica Fleger.

U predstavi glume: Antun Antolović / Toma Serdarević; Branimir Bobinac / Luka Vlastelica; Matija Tin Klarin / Dominik Rački; Borna Guzanić / Jona Vrček; Karlo Gagulić / Jackson Matthew McConnell; Omer Hasanbegović / Jan Rešetnik; Sven Babić / Marko Kajić; Lav Novosel / Timon Špalj; Luka Bakonji / Valent Majta; Luka Miškić Domislić / Fran Pavić; Mark Fejer / Antonio Gilja te Leon Kesak / Carlos Riko Bellante / Jean Beneta. Asistentica redateljice i i dramska pedagoginja je Grozdana Lajić Horvat, scenografkinja Marta Crnobrnja, kostimografkinja Marta Žegura, skladatelj Milorad Stranić, oblikovateljica scenskog pokreta Nikolina Medak te oblikovatelj svjetla Alen Marin.

(Visited 97 times, 2 visits today)

Komentari