Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Nagrade

Vodimo vas na jubilarni 15. Tabor Film Festival

25.06.2017. Ziher.hrFoto: Press [Boris Krstinić i Alen Meniga]
Vrijeme čitanja: 3 minute

U prekrasnom dvorcu Veliki Tabor kraj Desinića od 6. do 9. srpnja održat će se 15. Tabor Film Festival, najdugovječniji festival kratkometražnog filma u Hrvatskoj. Osim projekcija u tri kina, festival će i ove godine pratiti bogati glazbeni program na čak pet pozornica. Kroz četiri vruća ljetna dana svirat će Let 3, Urban & 4, M.O.R.T., Matija svira Arsena, Stray Dogg, J.R. August, Lovely Quinces, Antenat, Jimmy Stanić & Sexy Boys, Kries, My Baby, Žen, Porto Morto i mnogi drugi.

Ove godine u konkurenciji kratkometražnog filma prijavljeno je više od tisuću radova iz 80-ak zemalja, a selektori su odabrali 200 filmova među kojima su i oni iz programa ostalih cijenjenih festivala s kojima surađuju već duži niz godina (Berlin, Oberhausen, Clermont-Ferrand). Na festivalu će premijerno biti prikazani dokumentarac “Lovačka sreća” Maje Alibegović i eksperimentalni film “Tutasputa” Ane Paške.

Predavanja, promocije i radionice

Ove godine posebnosti festivala su i brojna predavanja, promocije knjige i radionice. O budućnosti obrazovanja govorit će Boris Jokić, jedan od najvažnijih aktera kurikularne reforme. Uz predavanja, Jokić će voditi i jutarnju tjelovježbu za sve one koji će poželjeti dobro se razgibati prije gledanja filmova i skakanja na koncertima.

Foto: press

Također će se održati i promocija knjige “Vjera u dijalog” autora Zorana Grozdanova i Nebojše Zelića, što će sigurno potaknuti razgovor između sekularnog i religijskog. Radionicu snimanja i fotografiranja dronom vodit će Ivan Vidaković iz Hexa Worxa.

Po četvrti put taborska će publika moći uživati u izvrsno prihvaćenom programu Sound & Vision koji spaja vizualnu atraktivnost filmova i virtuoznost izvođenja glazbe uživo, a ove godine za zvučnu podlogu pobrinut će se post-rock/eksperimentalni glazbenici STEMS iz Velike Britanije. Na programu Tabora ponovo je i jedan od najzabavnijih festivalskih programa, interaktivna Noć žive publike koja donosi mnoštvo zabave uz pomno odabrane filmske naslove. Publika će kao i dosadašnjih godina moći aktivno sudjelovati u gledanju, komentiranju i navijanju za najbolji film, a program će ponovo moderirati duhoviti Zoran Kelava.

Povezanost regije i filmske umjetnosti

Kako bi razotkrili pomalo samozatajnu, ali trajnu i neraskidivu vezu između Hrvatskog Zagorja i filmske umjetnosti, organizatori Tabor Film Festivala pokrenuli su program Zagorski specijal. Njime se predstavljaju filmovi s toposom Zagorja te autori koji su porijeklom ili mjestom prebivanja vezani uz zagorski kraj.

Foto: press [“Ježeva kućica”, E. Cvijanović]

Listu festivalskih prijateljstva Tabora upotpunit će i jedno novo – ono s festivalom poljske animacije O!PLA, koji će gostovati s izborom najboljih recentnih poljskih animiranih filmova. Popratni festivalski program donosi i dvije zanimljive izložbe u prostore dvorca Veliki Tabor. Instalacijom “Nevidljivo” umjetnica Vanda Kreutz koristi tehničke mogućnosti digitalnih i analognih uređaja afirmirajući njihove greške, tzv. glitch-eve, istražujući fenomen digitalnog svjetla koje ljudskom oku postaje vidljivo tek putem digitalne kamere. Multimedijalni umjetnici Vladimir Frelih i Dragan Matić na Taboru gostuju “Sifonijom“. Riječ je o performativnim videima u kojima duhovito naglašavaju apsurdnost ljudskih aktivnosti, povezujuću ih s društveno-političkom stvarnošću prostora zapadnog Balkana.

Ziher je za svoje čitatelje osigurao dvije festivalske ulaznice za Tabor Film Festival, koje uključuju i kamp. Sve što trebate napraviti je pronaći ovu obajvu na Ziherovoj Facebook stranici i u komentaru označiti osobu s kojom želite proživjeti četiri nezaboravna dana na jednom od najposebnijih hrvatskih filmskih (a i glazbenih) festivala. Dobitnike objavljujemo 30. lipnja!

(Visited 541 times, 1 visits today)

Komentari