Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Vizart

Umjetnički napad na simbol Francuske revolucije

12.02.2013. Žana AmidžićVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: louvre.fr

Foto: louvre.fr

Sloboda vodi narod,  prvo djelo koje povezuje romantičarske principe i ideale revolucije, francuskog slikara Eugenea Delacroixa, je 7. veljače 2013. napadnuto i oskvrnjeno od strane 28-godišnjakinje koja se smatra dio grupe  AE911Truth (“Arhitekti i inženjeri za istinu o rujnu 2001. godine”) . Ta, trenutno aktualna, oznaka je također i ime internetske stranice koja želi otkriti istinu o 11. rujnu 2001. godine kada su u New Yorku srušeni Blizanci. Djelo se nalazi u ogranku Louvrea, novo otvorenoj galeriji.

Za ovu poznatu sliku  Delacroix je napisao: “Započeo sam prikaz moderne teme, scene na barikadama… i iako se nisam borio za svoju zemlju, slikao sam za nju.” . Delacroix je “Liberty Leading the People”  naslikao 1830. nakon  srpanjske, francuske  revolucije kao simbol pomirenja nakon svrgavanja kralja Karla X.  i  uspona do trona njegova rođaka Louis-Philippea, vojvode od Orleansa. Sljedbenici francuske slobode pripadaju raznim društvenim slojevima, ujedinjenim u zajedničkom cilju. Spremni su i sami umrijeti, sigurni da će u tom slučaju njihovo mjesto zauzeti drugi pobunjenici. U posljednje se vrijeme incidenti u muzejima događaju sve češće izražavajući pritom svoj prosvjed ili pak ljubav za određenog umjetnika, pa zbog toga bi mogli reći kako je ova 28-godišnjakinja kao i žena sa slike “jurišala”  u nadi kako će svojim činom potaknuti ostale da se zanimaju za njezine ideale i ideale njezine grupe, i to sve na slici koja to i predstavlja.

(Visited 369 times, 3 visits today)

Komentari