Istaknuto
16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

Vizart

Umjetnički napad na simbol Francuske revolucije

12.02.2013. Žana Amidžić
Foto: louvre.fr

Foto: louvre.fr

Sloboda vodi narod,  prvo djelo koje povezuje romantičarske principe i ideale revolucije, francuskog slikara Eugenea Delacroixa, je 7. veljače 2013. napadnuto i oskvrnjeno od strane 28-godišnjakinje koja se smatra dio grupe  AE911Truth (“Arhitekti i inženjeri za istinu o rujnu 2001. godine”) . Ta, trenutno aktualna, oznaka je također i ime internetske stranice koja želi otkriti istinu o 11. rujnu 2001. godine kada su u New Yorku srušeni Blizanci. Djelo se nalazi u ogranku Louvrea, novo otvorenoj galeriji.

Za ovu poznatu sliku  Delacroix je napisao: “Započeo sam prikaz moderne teme, scene na barikadama… i iako se nisam borio za svoju zemlju, slikao sam za nju.” . Delacroix je “Liberty Leading the People”  naslikao 1830. nakon  srpanjske, francuske  revolucije kao simbol pomirenja nakon svrgavanja kralja Karla X.  i  uspona do trona njegova rođaka Louis-Philippea, vojvode od Orleansa. Sljedbenici francuske slobode pripadaju raznim društvenim slojevima, ujedinjenim u zajedničkom cilju. Spremni su i sami umrijeti, sigurni da će u tom slučaju njihovo mjesto zauzeti drugi pobunjenici. U posljednje se vrijeme incidenti u muzejima događaju sve češće izražavajući pritom svoj prosvjed ili pak ljubav za određenog umjetnika, pa zbog toga bi mogli reći kako je ova 28-godišnjakinja kao i žena sa slike “jurišala”  u nadi kako će svojim činom potaknuti ostale da se zanimaju za njezine ideale i ideale njezine grupe, i to sve na slici koja to i predstavlja.

(Visited 305 times, 1 visits today)

Komentari