Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Vizart

Umjetnički napad na simbol Francuske revolucije

12.02.2013. Žana Amidžić
Foto: louvre.fr

Foto: louvre.fr

Sloboda vodi narod,  prvo djelo koje povezuje romantičarske principe i ideale revolucije, francuskog slikara Eugenea Delacroixa, je 7. veljače 2013. napadnuto i oskvrnjeno od strane 28-godišnjakinje koja se smatra dio grupe  AE911Truth (“Arhitekti i inženjeri za istinu o rujnu 2001. godine”) . Ta, trenutno aktualna, oznaka je također i ime internetske stranice koja želi otkriti istinu o 11. rujnu 2001. godine kada su u New Yorku srušeni Blizanci. Djelo se nalazi u ogranku Louvrea, novo otvorenoj galeriji.

Za ovu poznatu sliku  Delacroix je napisao: “Započeo sam prikaz moderne teme, scene na barikadama… i iako se nisam borio za svoju zemlju, slikao sam za nju.” . Delacroix je “Liberty Leading the People”  naslikao 1830. nakon  srpanjske, francuske  revolucije kao simbol pomirenja nakon svrgavanja kralja Karla X.  i  uspona do trona njegova rođaka Louis-Philippea, vojvode od Orleansa. Sljedbenici francuske slobode pripadaju raznim društvenim slojevima, ujedinjenim u zajedničkom cilju. Spremni su i sami umrijeti, sigurni da će u tom slučaju njihovo mjesto zauzeti drugi pobunjenici. U posljednje se vrijeme incidenti u muzejima događaju sve češće izražavajući pritom svoj prosvjed ili pak ljubav za određenog umjetnika, pa zbog toga bi mogli reći kako je ova 28-godišnjakinja kao i žena sa slike “jurišala”  u nadi kako će svojim činom potaknuti ostale da se zanimaju za njezine ideale i ideale njezine grupe, i to sve na slici koja to i predstavlja.

Komentari