Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Umjetnički napad na simbol Francuske revolucije

12.02.2013. Žana Amidžić
Foto: louvre.fr

Foto: louvre.fr

Sloboda vodi narod,  prvo djelo koje povezuje romantičarske principe i ideale revolucije, francuskog slikara Eugenea Delacroixa, je 7. veljače 2013. napadnuto i oskvrnjeno od strane 28-godišnjakinje koja se smatra dio grupe  AE911Truth (“Arhitekti i inženjeri za istinu o rujnu 2001. godine”) . Ta, trenutno aktualna, oznaka je također i ime internetske stranice koja želi otkriti istinu o 11. rujnu 2001. godine kada su u New Yorku srušeni Blizanci. Djelo se nalazi u ogranku Louvrea, novo otvorenoj galeriji.

Za ovu poznatu sliku  Delacroix je napisao: “Započeo sam prikaz moderne teme, scene na barikadama… i iako se nisam borio za svoju zemlju, slikao sam za nju.” . Delacroix je “Liberty Leading the People”  naslikao 1830. nakon  srpanjske, francuske  revolucije kao simbol pomirenja nakon svrgavanja kralja Karla X.  i  uspona do trona njegova rođaka Louis-Philippea, vojvode od Orleansa. Sljedbenici francuske slobode pripadaju raznim društvenim slojevima, ujedinjenim u zajedničkom cilju. Spremni su i sami umrijeti, sigurni da će u tom slučaju njihovo mjesto zauzeti drugi pobunjenici. U posljednje se vrijeme incidenti u muzejima događaju sve češće izražavajući pritom svoj prosvjed ili pak ljubav za određenog umjetnika, pa zbog toga bi mogli reći kako je ova 28-godišnjakinja kao i žena sa slike “jurišala”  u nadi kako će svojim činom potaknuti ostale da se zanimaju za njezine ideale i ideale njezine grupe, i to sve na slici koja to i predstavlja.

(Visited 280 times, 1 visits today)

Komentari