Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Vizart

Umjetnički poziv na demokraciju u svjetlu turskih prosvjeda

07.06.2013. Eleonora Glišić
Foto: facebook.com/ Obey Giant

Foto: facebook.com/ Obey Giant

Ulični umjetnik Shepard Fairey je u svom stilu odgovorio na trenutne sukobe između demonstranata i vlasti u Turskoj. Grafički dizajner je na svojoj web stranici Obey Giant objavio portret bivšeg turskog vođe, Mustafe Kemala Atatürka, izrazivši na taj način potporu mirnim prosvjedima u Turskoj. Portret prvog turskog predsjednika, izrađen u tipičnom Fairyejevom stilu, ukrašen ornamentima, umjetnik je stvorio prije nekoliko godina, ali je objavljena na internetu tek ovaj tjedan i može se besplatno preuzeti , uz sljedeću poruku:
“Prije nekoliko godina izradio sam portret Atatürka, na zahtjev prijatelja iz Turske. Atatürk je bio prvak turske demokracije i sekularne vlade. Nudim besplatan download svog rada kao simbola demokracije i slobode govora.”
Fairey objašnjava kako trenutno stanje u Turskoj opterećuje njezine stanovnike. “Ukupni problem je u tome što su se aktualni premijer Recep Tayyip Erdogan i njegova vlada previše približili autoritarnom načinu vladanja, diktaturi i fašizmu, što je daleko od Atatürkovih demokratskih i sekularnih načela koja smatram temeljima modernog društva “, napisao je na svom blogu.
Umjetnik je otprije poznat po zauzimanju političkog stava u svojim djelima, podržavajući predsjednika Baracka Obamu svojim poznatim “Hope” plakatima i podizanjem svijesti u borbi protiv ratova u Iraku i Afganistanu putem različitih fresaka sa simbolom golubice.

Foto: facebook.com/ Obey Giant

Foto: facebook.com/ Obey Giant

(Visited 32 times, 1 visits today)

Komentari