Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Umjetnički poziv na demokraciju u svjetlu turskih prosvjeda

07.06.2013. Eleonora Glišić
Foto: facebook.com/ Obey Giant

Foto: facebook.com/ Obey Giant

Ulični umjetnik Shepard Fairey je u svom stilu odgovorio na trenutne sukobe između demonstranata i vlasti u Turskoj. Grafički dizajner je na svojoj web stranici Obey Giant objavio portret bivšeg turskog vođe, Mustafe Kemala Atatürka, izrazivši na taj način potporu mirnim prosvjedima u Turskoj. Portret prvog turskog predsjednika, izrađen u tipičnom Fairyejevom stilu, ukrašen ornamentima, umjetnik je stvorio prije nekoliko godina, ali je objavljena na internetu tek ovaj tjedan i može se besplatno preuzeti , uz sljedeću poruku:
“Prije nekoliko godina izradio sam portret Atatürka, na zahtjev prijatelja iz Turske. Atatürk je bio prvak turske demokracije i sekularne vlade. Nudim besplatan download svog rada kao simbola demokracije i slobode govora.”
Fairey objašnjava kako trenutno stanje u Turskoj opterećuje njezine stanovnike. “Ukupni problem je u tome što su se aktualni premijer Recep Tayyip Erdogan i njegova vlada previše približili autoritarnom načinu vladanja, diktaturi i fašizmu, što je daleko od Atatürkovih demokratskih i sekularnih načela koja smatram temeljima modernog društva “, napisao je na svom blogu.
Umjetnik je otprije poznat po zauzimanju političkog stava u svojim djelima, podržavajući predsjednika Baracka Obamu svojim poznatim “Hope” plakatima i podizanjem svijesti u borbi protiv ratova u Iraku i Afganistanu putem različitih fresaka sa simbolom golubice.

Foto: facebook.com/ Obey Giant

Foto: facebook.com/ Obey Giant

(Visited 38 times, 1 visits today)

Komentari