Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Vizart

Umjetnički poziv na demokraciju u svjetlu turskih prosvjeda

07.06.2013. Eleonora Glišić
Foto: facebook.com/ Obey Giant

Foto: facebook.com/ Obey Giant

Ulični umjetnik Shepard Fairey je u svom stilu odgovorio na trenutne sukobe između demonstranata i vlasti u Turskoj. Grafički dizajner je na svojoj web stranici Obey Giant objavio portret bivšeg turskog vođe, Mustafe Kemala Atatürka, izrazivši na taj način potporu mirnim prosvjedima u Turskoj. Portret prvog turskog predsjednika, izrađen u tipičnom Fairyejevom stilu, ukrašen ornamentima, umjetnik je stvorio prije nekoliko godina, ali je objavljena na internetu tek ovaj tjedan i može se besplatno preuzeti , uz sljedeću poruku:
“Prije nekoliko godina izradio sam portret Atatürka, na zahtjev prijatelja iz Turske. Atatürk je bio prvak turske demokracije i sekularne vlade. Nudim besplatan download svog rada kao simbola demokracije i slobode govora.”
Fairey objašnjava kako trenutno stanje u Turskoj opterećuje njezine stanovnike. “Ukupni problem je u tome što su se aktualni premijer Recep Tayyip Erdogan i njegova vlada previše približili autoritarnom načinu vladanja, diktaturi i fašizmu, što je daleko od Atatürkovih demokratskih i sekularnih načela koja smatram temeljima modernog društva “, napisao je na svom blogu.
Umjetnik je otprije poznat po zauzimanju političkog stava u svojim djelima, podržavajući predsjednika Baracka Obamu svojim poznatim “Hope” plakatima i podizanjem svijesti u borbi protiv ratova u Iraku i Afganistanu putem različitih fresaka sa simbolom golubice.

Foto: facebook.com/ Obey Giant

Foto: facebook.com/ Obey Giant

(Visited 34 times, 1 visits today)

Komentari