Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Vizart

Umjetnost na tenisicama

08.02.2015. Petra PlivelićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: pinterest.com/chelsygreen

Foto: pinterest.com/chelsygreen

Umjetnička djela na odjeći nisu nikakva novost. Posvuda se mogu kupiti majice i hoodice s printom neke poznate slike. Većinom takvi odjevni predmeti ne uključuju nikakvu stvarnu suradnju s umjetnicima ili nešto slično. Sve je dozvoljeno u svrhu što veće prodaje. No kakav je odnos obuće, točnije tenisica i umjetničkih djela? U posljednje su vrijeme vrlo popularne šarene tenisice koje se nose na svaku odjevnu kombinaciju. To ponekad nema smisla… Ali o ukusima se ne raspravlja!

Foto: pinterest.com/landonmauk

Foto: pinterest.com/landonmauk

Dakle, boje, šarenilo i razni printevi na tenisicama su sveprisutan trend. No linije tenisica s printom nekog poznatog umjetničkog djela nisu čest prizor, stoga je takva suradnja pravo čudo!

Sada kratka digresija i jedno trik pitanje: koji sportski brand ima reputaciju kao originalan, sportski i američki? Odgovorit će većina – Nike! (Priznajte, i vi ste to pomislili u sebi.) Baaam! Šok i nevjerica – nije Nike! Osnovan 1908. godine brand Converse stekao je reputaciju kao „America’s Original Sports Company“™ i povezan je s bogatim naslijeđem legendarne obuće kao što su Chuck Taylor® All Star® shoe, Jack Purcell® shoe i One Star® shoe. Dakle, točan odgovor su starke, konversice, jedne i jedine za (skoro) svako godišnje doba, u svakoj prilici i uz svaku odjevnu kombinaciju. A sada jedna malo manje poznata informacija: Converse Inc., sa sjedištem u Massachusettsu, je u potpunom vlasništvu Nike-a! Mind blown. Šok. Svi vi koji ste premoderni za najkice pa nosite starke, koji iz principa ne kupujete ništa Nike-ovo, pa radije kupite starke ili vi koji ne želite kupovati najkice i robu sličnih velikih brandova jer ih, navodno, izrađuju djeca u Kini kojoj plaćaju mizernu siću pa kupite starke – kupovanjem starki kupujete Nike! Starke su Nike! Nadam se da vas ova informacija neće zaustaviti u daljnjem čitanju članka i otkrivanjem obućarsko-umjetničke suradnje.

Foto: pinterest.com/patricialuvsart

Foto: pinterest.com/patricialuvsart

Naime, od jučer je u prodaji proljetna Converse All Star Andy Warhol kolekcija. Na tenisicama se u 11 varijacija nalazi prepoznatljivi Warholov screen print – konzerva Campbell juhe. Popularni brand tenisica Converse i Zaklada vizualnih umjetnosti Andy Warhol osmislili su zgodnu suradnju. Naime, dio zarade od kupnje tenisica ide Zakladi koja je osnovana prema Warholovoj oporuci. Zaklada podupire kreacije, prezentaciju i dokumentaciju suvremene vizualne umjetnosti, a fokusirana je na eksperimentalan, neprepoznat i izazovan rad s ciljem da zaštiti i proširi osnivačevu kreativnu ostavštinu. Warholu bi se ova suradnja nesumnjivo svidjela jer jedino je logično spojiti popularne tenisice i popularnu umjetnost.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Warhol je u prvoj polovici 60-ih godina postao vodeća ličnost pop arta, umjetničkog pokreta koji se služi ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture. Jednako je poznat po svojim umnoženim prikazima predmeta masovne potrošnje izvedenim u sitotisku (Campbell juha, Coca Cola, Brillo sapuni), kao i po uvećanim portretima velikih zvijezda koje je prikazao u oštrim kromatskim kontrastima (Elvis Presley, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor…). Stoga ovoj suradnji Conversa i Warholove zaklade jedino zamjeram što se baš na svih 11 različitih dizajna tenisica nalazi print konzerve Campbell juhe. Bilo bi izvanredno da su u projekt uključili i portrete zvijezda i sigurno bi prodaja bila još bolja.

Foto: pinterest.com/BadzPieknaPL

Foto: pinterest.com/BadzPieknaPL

(Visited 229 times, 1 visits today)

Komentari