Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Umjetnost na tenisicama

08.02.2015. Petra Plivelić
Foto: pinterest.com/chelsygreen

Foto: pinterest.com/chelsygreen

Umjetnička djela na odjeći nisu nikakva novost. Posvuda se mogu kupiti majice i hoodice s printom neke poznate slike. Većinom takvi odjevni predmeti ne uključuju nikakvu stvarnu suradnju s umjetnicima ili nešto slično. Sve je dozvoljeno u svrhu što veće prodaje. No kakav je odnos obuće, točnije tenisica i umjetničkih djela? U posljednje su vrijeme vrlo popularne šarene tenisice koje se nose na svaku odjevnu kombinaciju. To ponekad nema smisla… Ali o ukusima se ne raspravlja!

Foto: pinterest.com/landonmauk

Foto: pinterest.com/landonmauk

Dakle, boje, šarenilo i razni printevi na tenisicama su sveprisutan trend. No linije tenisica s printom nekog poznatog umjetničkog djela nisu čest prizor, stoga je takva suradnja pravo čudo!

Sada kratka digresija i jedno trik pitanje: koji sportski brand ima reputaciju kao originalan, sportski i američki? Odgovorit će većina – Nike! (Priznajte, i vi ste to pomislili u sebi.) Baaam! Šok i nevjerica – nije Nike! Osnovan 1908. godine brand Converse stekao je reputaciju kao „America’s Original Sports Company“™ i povezan je s bogatim naslijeđem legendarne obuće kao što su Chuck Taylor® All Star® shoe, Jack Purcell® shoe i One Star® shoe. Dakle, točan odgovor su starke, konversice, jedne i jedine za (skoro) svako godišnje doba, u svakoj prilici i uz svaku odjevnu kombinaciju. A sada jedna malo manje poznata informacija: Converse Inc., sa sjedištem u Massachusettsu, je u potpunom vlasništvu Nike-a! Mind blown. Šok. Svi vi koji ste premoderni za najkice pa nosite starke, koji iz principa ne kupujete ništa Nike-ovo, pa radije kupite starke ili vi koji ne želite kupovati najkice i robu sličnih velikih brandova jer ih, navodno, izrađuju djeca u Kini kojoj plaćaju mizernu siću pa kupite starke – kupovanjem starki kupujete Nike! Starke su Nike! Nadam se da vas ova informacija neće zaustaviti u daljnjem čitanju članka i otkrivanjem obućarsko-umjetničke suradnje.

Foto: pinterest.com/patricialuvsart

Foto: pinterest.com/patricialuvsart

Naime, od jučer je u prodaji proljetna Converse All Star Andy Warhol kolekcija. Na tenisicama se u 11 varijacija nalazi prepoznatljivi Warholov screen print – konzerva Campbell juhe. Popularni brand tenisica Converse i Zaklada vizualnih umjetnosti Andy Warhol osmislili su zgodnu suradnju. Naime, dio zarade od kupnje tenisica ide Zakladi koja je osnovana prema Warholovoj oporuci. Zaklada podupire kreacije, prezentaciju i dokumentaciju suvremene vizualne umjetnosti, a fokusirana je na eksperimentalan, neprepoznat i izazovan rad s ciljem da zaštiti i proširi osnivačevu kreativnu ostavštinu. Warholu bi se ova suradnja nesumnjivo svidjela jer jedino je logično spojiti popularne tenisice i popularnu umjetnost.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Warhol je u prvoj polovici 60-ih godina postao vodeća ličnost pop arta, umjetničkog pokreta koji se služi ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture. Jednako je poznat po svojim umnoženim prikazima predmeta masovne potrošnje izvedenim u sitotisku (Campbell juha, Coca Cola, Brillo sapuni), kao i po uvećanim portretima velikih zvijezda koje je prikazao u oštrim kromatskim kontrastima (Elvis Presley, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor…). Stoga ovoj suradnji Conversa i Warholove zaklade jedino zamjeram što se baš na svih 11 različitih dizajna tenisica nalazi print konzerve Campbell juhe. Bilo bi izvanredno da su u projekt uključili i portrete zvijezda i sigurno bi prodaja bila još bolja.

Foto: pinterest.com/BadzPieknaPL

Foto: pinterest.com/BadzPieknaPL

(Visited 215 times, 1 visits today)

Komentari