Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Umro britanski pisac Iain Banks

10.06.2013. Marta Reljanović
Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

U nedjelju 9. lipnja u pedeset i devetoj godini umro je škotski pisac Iain Banks. Nakon što je početkom travnja na svojoj internetskoj stranici objavio da je u završnom stadiju raka gušterače, ovaj omiljeni britanski pisac najavio je da neće doživjeti kraj ove godine. Umro je jučer rano ujutro, a u posljednjoj poruci prijateljima i čitateljima poručio je da im se svima zahvaljuje na porukama, uspomenama, šalama i podršci u teškim trenutcima te da mu to sve znači više nego što može iskazati.

Banks je bio plodan pisac, a njegov opus obuhvaća mnoge žanrove. Široj je publici ipak postao poznat SF serijalom Culture, iz koje su na hrvatski prevedene knjige Sjeti se Phlebasa i Igrač igara. Pisao je od malih nogu, a 2008. ga je The Times uvrstio na popis pedeset najvećih britanskih književnika od 1945. do danas. Mnoge knjige adaptirane su mu na televiziji, radiju i u kazalištima, a njegov zadnji roman The Quarry trebao bi biti objavljen krajem ovog mjeseca. Prerani odlazak ovog plodnog pisca zasigurno je velik gubitak za britansku, ali i za svjetsku književnost.
(Visited 106 times, 1 visits today)

Komentari