Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Knjige

Umro britanski pisac Iain Banks

10.06.2013. Marta Reljanović
Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

U nedjelju 9. lipnja u pedeset i devetoj godini umro je škotski pisac Iain Banks. Nakon što je početkom travnja na svojoj internetskoj stranici objavio da je u završnom stadiju raka gušterače, ovaj omiljeni britanski pisac najavio je da neće doživjeti kraj ove godine. Umro je jučer rano ujutro, a u posljednjoj poruci prijateljima i čitateljima poručio je da im se svima zahvaljuje na porukama, uspomenama, šalama i podršci u teškim trenutcima te da mu to sve znači više nego što može iskazati.

Banks je bio plodan pisac, a njegov opus obuhvaća mnoge žanrove. Široj je publici ipak postao poznat SF serijalom Culture, iz koje su na hrvatski prevedene knjige Sjeti se Phlebasa i Igrač igara. Pisao je od malih nogu, a 2008. ga je The Times uvrstio na popis pedeset najvećih britanskih književnika od 1945. do danas. Mnoge knjige adaptirane su mu na televiziji, radiju i u kazalištima, a njegov zadnji roman The Quarry trebao bi biti objavljen krajem ovog mjeseca. Prerani odlazak ovog plodnog pisca zasigurno je velik gubitak za britansku, ali i za svjetsku književnost.
(Visited 89 times, 1 visits today)

Komentari