Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

“Urbano istraživanje” u Galeriji Greta

30.05.2015. Petra PlivelićFoto: facebook.com/croinfiltration

Specifična izložba „Urbano istraživanje“ otvara se danas u 20 sati u Galeriji Greta. Urbano istraživanje je istraživanje i fotodokumentiranje napuštenih, često neodržavanih i teško dostupnih građevina, ponekad na lokacijama s javnosti zabranjenim pristupom. Izložba je autorski rad suvremenih Indiana Jonesova – zagrebačkih studenata Josipa Kovača Levantina, Mihovila Pirnata i Matije Pucaka.

Foto: facebook.com/croinfiltration

Foto: facebook.com/croinfiltration

Avanturistički trojac pod nazivom Croatia Infiltration, istražuju skrivene i napuštene lokacije Zagreba i cijele Hrvatske. Mihovil se prvi zainteresirao za urbano istraživanje i odlučio je povesti svoje prijatelje Josipa i Matiju. Njih trojica već šest godina istražuju kuće, tunele, bolnice i tvornice, koje su primjeri propadajućih objekata koji su nerijetko imali veliko značenje u trenutku gradnje i korištenja, ali promjene u društvu i ljudskim potrebama dovele su do zaborava njihovog značaja. Iako postoji veliki interes, oni ne vode nikog drugog sa sobom. Ipak se, prije nego što odu u istraživanje, nekome jave kako bi se znalo točno gdje se nalaze.

Foto: facebook.com/croinfiltration

Foto: facebook.com/croinfiltration

Put do lokacija financiraju sami, kao i opremu koja im je potrebna. Imaju fotoaparat kojim sve što zabilježavaju sve što nađu – kvalitetnu odjeću i obuću, ali i razne druge uređaje koji im omogućuju, primjerice, mapiranje svake lokacije i kretanje noću. Iako na zapuštenim lokacijama nalaze svašta, od starih slika, pa čak i oldtajmera, ne uzimaju ništa što pronađu. Naime, njihova je misao vodilja: s lokacije uzmi samo fotografije, a ostavi samo otiske.

Foto: facebook.com/croinfiltration

Foto: facebook.com/croinfiltration

Vila Auer, Brestovac, cementara u Podsusedu, ali i Paromlin, Badel, pa čak i brodovi koji se nalaze na Savi samo su neka od zanimljivih, ali nerijetko i opasnih mjesta koje su posjetili. U njima vrijeme leži zamrznuto u trenutku kada ih je čovjek napustio te predstavlja priliku posjetiteljima da upoznaju ili se prisjete prošlosti vlastitog okruženja. Dodir sa takvim mjestima širi horizonte posjetitelja i mijenja pogled na svijet, potičući nas da, njegujući osjećaj znatiželje, proživimo pustolovine na neočekivanom mjestu – našem svakodnevnom okruženju.

Foto: facebook.com/croinfiltration

Foto: facebook.com/croinfiltration

Hrabri momci na službenoj Facebook stranici Croatia Infiltrationa, na kojoj se mog pratiti sve ekspedicije, imaju više od 6 tisuća fanova. Više o samoj izložbi možete saznati na Facebook eventu. Izložba je otvorena do 6. lipnja.

(Visited 156 times, 1 visits today)

Komentari