Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Vizart

“Urbano istraživanje” u Galeriji Greta

30.05.2015. Petra PlivelićFoto: facebook.com/croinfiltration

Specifična izložba „Urbano istraživanje“ otvara se danas u 20 sati u Galeriji Greta. Urbano istraživanje je istraživanje i fotodokumentiranje napuštenih, često neodržavanih i teško dostupnih građevina, ponekad na lokacijama s javnosti zabranjenim pristupom. Izložba je autorski rad suvremenih Indiana Jonesova – zagrebačkih studenata Josipa Kovača Levantina, Mihovila Pirnata i Matije Pucaka.

Foto: facebook.com/croinfiltration

Foto: facebook.com/croinfiltration

Avanturistički trojac pod nazivom Croatia Infiltration, istražuju skrivene i napuštene lokacije Zagreba i cijele Hrvatske. Mihovil se prvi zainteresirao za urbano istraživanje i odlučio je povesti svoje prijatelje Josipa i Matiju. Njih trojica već šest godina istražuju kuće, tunele, bolnice i tvornice, koje su primjeri propadajućih objekata koji su nerijetko imali veliko značenje u trenutku gradnje i korištenja, ali promjene u društvu i ljudskim potrebama dovele su do zaborava njihovog značaja. Iako postoji veliki interes, oni ne vode nikog drugog sa sobom. Ipak se, prije nego što odu u istraživanje, nekome jave kako bi se znalo točno gdje se nalaze.

Foto: facebook.com/croinfiltration

Foto: facebook.com/croinfiltration

Put do lokacija financiraju sami, kao i opremu koja im je potrebna. Imaju fotoaparat kojim sve što zabilježavaju sve što nađu – kvalitetnu odjeću i obuću, ali i razne druge uređaje koji im omogućuju, primjerice, mapiranje svake lokacije i kretanje noću. Iako na zapuštenim lokacijama nalaze svašta, od starih slika, pa čak i oldtajmera, ne uzimaju ništa što pronađu. Naime, njihova je misao vodilja: s lokacije uzmi samo fotografije, a ostavi samo otiske.

Foto: facebook.com/croinfiltration

Foto: facebook.com/croinfiltration

Vila Auer, Brestovac, cementara u Podsusedu, ali i Paromlin, Badel, pa čak i brodovi koji se nalaze na Savi samo su neka od zanimljivih, ali nerijetko i opasnih mjesta koje su posjetili. U njima vrijeme leži zamrznuto u trenutku kada ih je čovjek napustio te predstavlja priliku posjetiteljima da upoznaju ili se prisjete prošlosti vlastitog okruženja. Dodir sa takvim mjestima širi horizonte posjetitelja i mijenja pogled na svijet, potičući nas da, njegujući osjećaj znatiželje, proživimo pustolovine na neočekivanom mjestu – našem svakodnevnom okruženju.

Foto: facebook.com/croinfiltration

Foto: facebook.com/croinfiltration

Hrabri momci na službenoj Facebook stranici Croatia Infiltrationa, na kojoj se mog pratiti sve ekspedicije, imaju više od 6 tisuća fanova. Više o samoj izložbi možete saznati na Facebook eventu. Izložba je otvorena do 6. lipnja.

Komentari