Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Uskoro počinje 12. Human Rights Film Festival

30.11.2014. Marija Vukšić
Foto: www.facebook.com/HumanRightsFestival

Foto: facebook.com/HumanRightsFestival

Human Rights Film Festival je festival filma o ljudskim pravima i neprofitni je projekt dviju organizacija nezavisne kulture: Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture. Festival je pokrenut 2002. godine s namjerom unapređenja vidljivosti raznih tema s područja ljudskih prava u mediju filma. Ove će godine po dvanaesti put poticati javnost na razmišljanje i djelovanje. Festival će se održati od 8. do 14. prosinca u kinu Europa, kinu Tuškanac i Dokukinu te od 11. do 14. prosinca u Art-kinu u Rijeci. Ulaz je slobodan na sve projekcije i događanja.

Foto: variety.com

Foto: variety.com

Na ovogodišnjem HRFF-u pojavit će se neka nova imena. Na Venecijanskom filmskom festivalu 2014. godine iskrsnulo je ime indijskog redatelja Chaitanya Tamhanea. Njegov film Sudnica (Court) proglašen je najboljim debitantskim filmom na Mostri. U filmu se radi o zločinu sporosti pravnog sustava.  Redatelji Oleksandr Techynskyi, Aleksey Solodunov i Dmitry Stoykov istaknuli su se filmom Sve je u plamenu koji preko priče o revoluciji u Ukrajini zapravo progovara o tipu pobune koja završava krvoprolićem.

Foto: www.pardolive.ch

Foto: www.pardolive.ch

Osim novih imena, prikazivat će se i najnoviji uradci majstora autorskog filma. Lav Diaz, kojeg HRFF prati od samog početka, ove godine pripremio je novi film pod nazivom Iz vremena koje prehodi (Mula sa kung ano ang noon) o Ferdinandu Marcosu i najmračnijem razdoblju na Filipinima. Konj zvan novac novi je film portugalskog redatelja Pedra Coste. Film se fokusira na lik Venture, ostarjelog imigranta i bauštelca sa Zelenortskih otoka. Film Jauja, argentinskog redatelja Lisandra Alonsa, priča priču o čovjeku u očajničkoj potjeri za kćeri i “osamljeničkoj potrazi koja vodi do mjesta izvan vremena gdje prošlost nestaje, a budućnost nema značenja”. U spomen na Haruna Farockog, njemačkog redatelja koji je preminuo ove godine, prikazat će se pet Farockijevih radova, ali i filmovi njegove kćeri Anne Faroqhi.

Foto: facebook/HumanRightsFestival

Foto: facebook/HumanRightsFestival

(Visited 65 times, 1 visits today)

Komentari