Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Ususret 26. Animafestu Zagreb: Open air na Ribnjaku

04.06.2016. Ziher.hrFoto: balkanaan.tumblr.com

Nakon sjajnog bajkovitog uvoda u festival projekcijom na otvorenom proteklog vikenda na Zrinjevcu, Animafest vas poziva da i ovaj tjedan zaključite na kino-pikniku! U subotu 4. lipnja i nedjelju 5. lipnja u parku Ribnjak gledat ćemo dobitnika lanjskog Animafestova Grand Prixa za dugometražni film i kandidata za Oscar, Dječak i svijet, te šest kratkometražnih svjetskih klasika koji su kroz godine osvojili Akademijin kipić.

Dječak i svijet redatelja Alêa Abreua, na rasporedu u subotu u 21.30, prekrasna je priča namijenjena djeci starijoj od 7 godina. Dječak iz naslova odlazi iz svog sela u neonsku i tehnološku metropolu, a što tamo nalazi – saznajte na Ribnjaku. Oni kojima je Ribnjak daleko, ne moraju ostati zakinuti za vrhunsko filmsko druženje. Tako će Dječak i svijet u subotu biti prikazan na otvorenom ispred KUC-a Travno (Ulica Božidara Magovca 17) od 20 sati, zatim također na otvorenom u parku Stara Trešnjevka u 21 sat te u nedjelju u Narodnom sveučilištu Dubrava u 11 sati. Prije projekcije na Trešnjevci, u Centru za kulturu Trešnjevka od 18:30 – 20:30 odvija se radionica optičkih igračaka čija je voditeljica Antonija Veljačić, a prijaviti se moguće na info@cekate.hr / +385 91 3027 419.

Uvod u nedjeljnu projekciju na Ribnjaku bit će i retro plesnjak, koji Animafest od 19 sati organizira u suradnji s udrugom Back to Swing! Potom ćemo od 21.30 uplesati u program šest kratkometražnih oskarovskih klasika koje su birali ovogodišnji festivalski gosti – umjetnički par iz Kanade, producentica Marcy Page i skladatelj Normand Roger. Filmski projekti na kojima su radili čak su 19 puta bili nominirani za Oscar, a osvojili su ih osam, o čemu će Marcy Page i govoriti 11. lipnja u 12 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

Program koji su Marcy i Norman priredili za Animafestovu publiku uključuje starije i novije dobitnike Oscara. Bit će to Divljina Wendy Tilby i Amande Forbis iz 2011, o mladom iseljeniku koji je 1909. godine poslan iz Engleske u Albertu da se okuša kao poljoprivrednik, međutim njegova ljubav prema badmintonu, promatranju ptica i alkoholu ne ostavlja mu mnogo vremena za stoku. Gledat ćemo i klasik Čovjek koji je sadio drveće Frédérica Backa iz 1987, odu strpljenju i napornom radu temeljenu na istoimenoj alegorijskoj noveli Jeana Giona. Ryan, film lanjskog Animafestova žirijevca Chrisa Landretha, nadahnut je životom utjecajnog kanadskog animatora i autorova prijatelja Ryana Larkina, kojeg Landreth kompjutorski generira te s njim vodi „intervju“. Snažnom emocijom sigurno će vas osvojiti Otac i kći Michaela Dudoka de Wita iz 2000, dirljiva priča o rastanku i ponovnom susretu oca i kćeri, ili Svako dijete Eugenea Fedorenka iz 1979, simpatično putovanje neželjene bebe od vrata do vrata. Animafest će na Ribnjaku prikazati i film Danski pjesnik Torill Kove iz 2006, film o inspiraciji i neobičnom spletu okolnosti.

Već sljedećeg radnog dana nakon Ribnjaka, u ponedjeljak 6. lipnja počet će 26. Animafest Zagreb, koji će u kina Europa i Tuškanac te u Zagrebački plesni centar donijeti više od 300 izvrsnih kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova te brojnim događanjima još jednom učiniti od Zagreba centrom svjetske animacije.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Komentari