Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Utorak na ZagrebDoxu: Premijere tri hrvatska dokumentarca

27.02.2018. Ziher.hrFoto: ZagrebDox

Više od trideset filmova nalazi se na repertoaru u utorak na ZagrebDoxu. Program ZagrebDoxa u utorak započinje jutarnjim besplatnim projekcijama u 11, 12 i 13 sati  u dvoranama 1, 2, 4 i 5, a filmovi će se nastaviti prikazivati cijeli dan do kasnih večernjih sati; posljednje projekcije na rasporedu su u 22 sata.

Premijerno, kao posebna Dox događanja bit će prikazana tri hrvatska dokumentarca. U regionalnoj konkurenciji zaigrat će film Josipa, volim te Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića (dvorana 4, 20 sati) koji otvara problemsku situaciju seksualnog zlostavljanja. U programu ADU Dox bit će prikazana dva filma studenata Akademije dramske umjetnosti – Kol’ko nas noge nose Renate Lučić autobiografski je video dnevnik koji bilježi složen odnos između autorice i njezine majke, a Majči Josipa Lukića (dvorana 5, 21 h) bilježi nekoliko ljetnih dana u Splitu tijekom kojih je autor s vlastitom majkom pričao o različitim temama. Autori će nakon održanih projekcija s publikom razgovarati o svojim uradcima.

Svoje filmove će, uz Q&A sesiju nakon projekcije, predstaviti još nekolicina autora među kojima su mađarska redateljica Bernadett Tuza-Ritter, autorica filma Zarobljena žena (dvorana 2, 19 h) o Marishi koja već deset godina živi bez identiteta u kućnom ropstvu jedne mađarske obitelji; hrvatska redateljica i snimateljica Bojana Burnać, autorica filma Moj život bez zraka (dvorana 3, 18h) o svjetskom prvaku u ronjenju na dah, kojem se najvažniji događaji u životu odvijaju pod vodom i čija snaga volje nadilazi ljudske mogućnosti; austrijski redatelj Bernhard Braunstein, autor filma Vježbanje razgovora (dvorana 1, 19h) o programu pariškog Centra Pompidou koji je otvoren svima koji žele učiti i vježbati govoriti francuski jezik; Sophie Vuković, autorica filma Kameleoni (dvorana 2, 21h) kojim kombinira vlastite dokumentarističke snimke i fikciju imigrantskog iskustva, rekonstruirajući svoj put od bivše Jugoslavije preko Austrije do Švedske, gdje danas živi; bosanskohercegovački redatelj Nedžad Begović, autor filma Svuda (dvorana 3, 20h) te Sunčica Ana Veldić koja u sklopu ADU Doxa predstavlja film White Trash (dvorana 5, 21 h).  

[Majci] Foto: ZagrebDox

U 16 sati će se prikazati prvi film iz programa Retrospektive Claire Simon, a radi se o naslovu Pacijenti u kojem redateljica prati obiteljskog liječnika pred mirovinom u njegovim posjetima posljednjih mjesec dana radnog angažmana te bilježi specifičnost odnosa koje je liječnik razvio s pacijentima i pacijenticama u četrdeset godina rada.

U 20 sati u dvorani 3 na rasporedu su dva filma iz programa Happy Dox: kratkometražni film Kako postati papa? Justyne Mytnike te već spomenuti Svuda Nedžada BegovićaVečernje projekcije donose film iz programa Glazbeni globus – Pariška opera Jeana-Stephanea Brona zalazi iza zastora impozantne Pariške opere (dvorana 1, 21 h), dok u programu Biografski dox kroz film Princ i dibuk poljskih redatelja Piotra Rosołowskog i Elwira Niewiera (dvorana 3, 22 h) upoznajemo Michała Waszyńskog, misterioznog poljskog redatelja i utjecajnu figuru europske filmske scene, koji je producirao velike holivudske hitove sa Sophijom Loren i Claudiom Cardinale u glavnim ulogama.

Važno je naglasiti da će se u utorak u 17:15 sati u dvorani 5 održati predavanje redatelja Talala Derkija na temu Snimanje u neprijateljskom okruženju, u sklopu ZagrebDox Pro platforme. Derki će govoriti o tome što ga je inspiriralo da snimi Povratak u Homs i O očevima i sinovima, svom jedinstvenom pristupu, emocionalnim i praktičnim posljedicama snimanja u ratnim zonama i filmovima koji se bave različitim aspektima rata u autorovoj domovini.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Komentari