Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

Uz odlične filmove i posvetu Ivanu Ladislavu Galeti, sinoć je u Kinu SC otvoren 10. Festival 25 FPS

26.09.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 3 minute
foto: press

foto: press

Sinoć je u Kinu SC svečano otvoren jubilarni, rođendanski Festival 25 FPS koji će u četiri zagrebačka i dva riječka dana publici željnoj filmskog ekperimenta prikazati ono najuzbudljivije od suvremenog eksperimentalnog filma, podsjetiti na već kultne radove iz prošlosti, proširiti kino i izoštriti percepciju radovima proširenog filma. Deseti 25 FPS u Zagrebu i Rijeci prikazat će 86 filmova i 4 performansa proširenog filma. U konkurenciji se nalazi 29 filmova među kojima će najbolje birati članovi velikog žirija: Ana Hušman iz Hrvatske, Johann Lurf iz Austrije i Andréa Picard iz Kanade. Najbolji film nagradit će žiri kritičara u sastavu: Petra Belc, Danijel Brlas, Maša Peče, nagradu Green DCP za izradu profesionalnog distribucijskog formata najboljem hrvatskom filmu dodjeljuju organizatori, Udruga za audio-vizualna istraživanja 25 FPS, a bira se i dobitnik nagrade publike.

Okupljene posjetitelje, autore, goste i prijatelje Festivala 25 FPS pozdravili su organizatori Festivala Sanja Grbin, Marina Kožul i Mario Kozina izrazivši i sreću i nevjericu što se manifestacija već deset godina održava u predivnom, ali operativno iznimno kompliciranom Kinu SC. Kinodvorana koja se jako rijetko koristi za filmsko-prikazivačku djelatnost, sinoć je blistala zbog okupljene publike, odličnih filmova prikazanih u dva programa konkurencije te laserskog showa koji je popratio nesvakidašnji kino-koncert tzv. nabildanog violončela – Covex, prvi od tri iznimna rada iz programa Expanded Cinema. Uz zahvalu desetljetnim podržavateljima Festivala – Hrvatskom audiovizualnom centru, Uredu za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvu kulture, organizatori su izrazili zahvalnost partnerima, sponzorima, pokroviteljima, medijima i pojedincima koji su podržali ovogodišnji festival, a ponajviše domaćinu Studentskom centru – Kulturi promjene.

Među našom publikom jedna je osoba koja nam nenadoknadivo nedostaje i kojoj posvećujemo svoje slavljeničko izdanje – Ivan Ladislav Galeta bio je naš vjerni gledatelj, žestoki kritičar i nezamjenjiv podržavatelj i inspirator. Kako bi Galeta rekao: dajmo crnome između dvije sličice da govori – draga publiko, dragi projekcionisti, festival je vaš! – ovim je riječima Sanja Grbin prepustila kino njegovim glavnim protagonistima.

Nakon prikazanih filmova iz dva natjecateljska programa pričalo se s prisutnim autorima filmova: Elisabeth Caravellom – autoricom fantastičnih Uputa, Billy Roisz – autoricom tamne sobe, filma koji je otvorio Festival, Alexandreom Laroseom autorom poetičnog Magla – Prolaz #14, te s Arashom Nassirijem, autoromTeheran-Gelesa, filma koji je s Wantee Laure Provost ozbiljan kandidat za nagradu publike.

foto: press

foto: press

Petak, subota i nedjelja na Festivalu 25 FPS donose preostala četiri programa Konkurencije, dva iznimna programa Expanded Cinema – u petak će punokrvni animatorski rock’n’roll show Let Your Light Shine izvesti Jodie Mack, u nedjelju će veliki eksperimentalni autor Peter Kubelka uprizoriti svoj Monument Film, svojevrsni spomenik filmu izveden u samo nekoliko svjetskih gradova.
Prikazat će se samo za zagrebačku publiku sastavljeni programi članova međunarodnog žirija: Andrée Picard – kanadske filmske kritičarke i trenutno najtraženije filmske kustosice, članice Međunarodnog filmskoga festivala u Torontu; Ane Hušman – uspješne hrvatske filmske autorice čiji su brojni radovi prikazani na prethodnim izdanjima 25 FPS-a, te Johanna Lurfa – austrijskog filmaša višestruko nagrađivanog autora Festivala 25 FPS. U subotu će se prikazati i najbolji hrvatski eksperimentalni filmovi iz programa Refleksi kao i jedini dugometražni film Festivala – Čarolija za obranu od tame prva redateljska suradnja Bena Russella i Bena Riversa, desetljetnih 25 FPS-ovih filmaša, koje filmofilska publika ushićeno prati.

(Visited 54 times, 1 visits today)

Komentari