Istaknuto
12.12.2018.

Sve novitete poslušajte na jednom mjestu i glasujte za svog ovotjednog favorita.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Glazba

Večer psihodelije i jazza uz JÜ i Pe Kun

06.02.2018. Ziher.hrFoto: press / Jü

U ponedjeljak, 19. veljače, u riječkom botelu Marina očekuje se koncerti mađarskog benda i krčkih psihodeličnjaka Pe Kun. Oba benda vješto kombiniraju psihodelični rock i power/free jazz stvarajući neraskidivu vezu svih njihovih skladbi, koje se sistematično razvijaju, iz kako nam se na prvi tren može činiti, rigoroznih, repetitivnih i vrtložnih glazbenih obrazaca šaljući obilje energije.

Trošeći svoje instrumenete do krajnjih granica, nastoje slušatelja povući iz učmale sadašnjosti prema budućnosti, ako je ikako moguće, na način  da zaboravi prošle naviknute obrasce razmišljanja  i doživljavanja glazbe koja se upravo sluša. Stoga i njihov cilj nije oživljavanje zlatnoga doba (kasne 60-e i rane 70-e), već činiti to isto na posve drugačiji, moderan način.Tako ih opisuje Zoltán Barotányi, novinar lista Magyar Narancs.

Untoč tome što su naizgled ograničeni striktnom formom svojih kompozicija te disciplinom uokvirenih tonaliteta i ritmova, ovaj kreativni trio ( Ádám Mészáros – gitara; Ernő Hock – bas; András Halmos – bubanj ) svoju glazbu obogaćuje mnoštvom maštovitih inspiracija

Svoj prvi samostalni album, Jü  objavljuju u studenom 2014. Godine pod nazivom ’’JÜ Meets Møster’’ u suradnji sa norveškim saksofonistom Kjetilom Møsterom, a početkom 2017. i drugi pod nazivom ‘’Summa’’, oba u izdanju RareNoise Recordsa.

Pretpostavimo li da je glazba samo osjećaj, smatramo da ne postoji razlog trpanja osjećaja u Okvir ili kavez zvan pjesma. Osjećaji i tijek misli bi trebali biti spontani, lucidni i slobodni bez unaprijed određenog plana i programa.Smatramo da bi takva trebala biti i glazba. Pe Kun predstavlja duboko, improvizirano, psihodelično, glazbeno putovanje osjećajima i mislima.

Koncert počinje u 20 sati, a ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti po cijeni od 25 kuna, dok će na dan koncerta biti 40. Prodajna mjesta su Dallas Music Shop Rijeka i Entrio sustav, a broj ulaznica je limitiran na 70 komada.

 

(Visited 64 times, 1 visits today)

Komentari