Istaknuto
13.07.2017.

Osim što Šimek aktivno radi na novim materijalima, publiku će počastiti dvostrukim nastupom na Ferragosto JAM festivalu u Orahovici. Na Izštekanom stageu predstavlja se u solo izdanju, dok će sa svojim matičnim bendom She Loves Pablo nastupiti na glavnoj pozornici kao support metal divovima braći Cavalera, osnivačima čuvene Sepulture. Povodom tih nastupa i novog singla razgovarali s jednim od najboljih vokala hrvatske scene.

09.07.2017.

U skrivenim ambijentima diljem Lijepe naše i ovog nas ljeta čekaju najpoznatiji dramski naslovi, opere i baleti. Provjerite što sve nude Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Kazalište Ulysses, Riječke ljetne noći, Histrioni i Ljetne noći Teatra Exit.

Vizart

Vendi Vernić u novom-starom prostoru Galerije Šira

26.06.2016. Petra PlivelićFoto: Press

Oživljeni prostor Galerije Šira u centru Zagreba ponovno se otvorio kao galerijski prostor zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti (ALU). Program je započeo početkom lipnja međunarodnom izložbom radova studenata Akademije za medijsku umjetnost iz Kölna u partnerstvu s Animafestom, a kroz lipanj i srpanj nastavlja s dvije samostalne izložbe bivših studenata koje se ostvaruju u sklopu projekta s udrugom Konteksta pod nazivom Prva samostalna izložba.

Ovog ponedjeljka u 19 sati otvara se samostalna izložba Vendi Vernić pod nazivom V/V na kojoj će biti prikazan izbor iz nekoliko serija crteža nastalih u razdoblju od 2013. do 2015. godine.

Foto: Press

Foto: Press

Vendi Vernić je dvadesetpetogodišnja Zagrepčanka, koja je nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, upisala studij grafike na ALU. Jedan semestar provela je studirajući na Accademia di Belle Arti di Venezia, a diplomski studij je završila 2015. u klasi izv. prof. Svjetlana Junakovića. Dosad je sudjelovala na više grupnih izložbi i likovnih radionica u Hrvatskoj i inozemstvu, a dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za rad na polju crteža i dizajna.

Izložba V/V ostaje otvorena do 8. srpnja.

Spomenuli smo da je Galerija Šira oživljeni prostor, stoga ćemo vam osvježiti pamćenje i proširiti znanje o bogatoj povijesti tzv. Radionice okvira za slike Šira, koja je poznata i kao Galerija ili Salon Šira, odnosno Schira. Nalazi se u Preradovićevoj ulici broj 13 i nekada je bila kultno mjesto zagrebačke likovne scene. Između 1961. i 1963. godine članovi grupe Gorgona stvorili su u prostoru radionice izlagački prostor koji su nazvali Studio G. Iznajmljivali su taj prostor kako bi mogli djelovati neovisno od izložbenih institucija, održavši ukupno trinaest priredbi na kojima su od pripadnika Gorgone samostalno nastupili Julije Knifer, Marijan Jevšovar i Đuro Seder, dok su ostali bili gosti skupine, uz još nekoliko kolektivnih i tematskih izložbi.

Foto: Press

Foto: Press

Unatoč kratkom razdoblju postojanja Studija G, postavljene izložbe imale su dugoročan utjecaj, a daljnja događanja u Salonu Šira obilježila su razvoj likovne scene u Hrvatskoj od 60-ih do 90-ih godina.

Šira je ostala sastajalište umjetnika i vezanih krugova, a kasnije je opet zaživjela i kao galerijski prostor, u kojem su, među ostalima, izlagali Ivan Kožarić, Ivo Dulčić, Zlatan Vrkljan, Edo Murtić i Kosta Angeli Radovani. Odlaskom vlasnika u mirovinu 2002., Galerija i radionica se gasi.

Komentari