Istaknuto
12.12.2018.

Sve novitete poslušajte na jednom mjestu i glasujte za svog ovotjednog favorita.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Film

Video: Gdje su nestale RTL-ove poslijepodnevne humoristične serije?

26.03.2013. Nikola Šimić
maxtv.tportal.hr

maxtv.tportal.hr

Nekada davno u danima prije Šeherezade, Sulejmana i Sile, zamislite, poslijepodnevni termini na hrvatskoj televiziji nisu bili rezervirane za turske ili pak indijske sapunice. U tim “predonurskim” danima na RTL-u ste čak mogli pronaći nešto da vas nasmije, a da to nije Krv nije voda. Međutim, u posljednjih nekoliko godina svjedoci smo invazije beskrajnih turskih melodrama koje su okupirale gotovo svaki slobodni sat na Novoj i RTL-u. U jednom trenutku smo se toliko navikli na poslijepodnevne RTL-ove američke obiteljske sitcome da bi nam naposljetku počeli ići na živce. Konstantno repriziranje i reciklaža istih serija bili su glavna odlika tadašnje RTL-ove programske sheme. Po forumima se raspravljalo kako je uopće moguće da se sve epizode Dadilje mogu emitirati nevjerojatnih devet puta. Svi nam je bilo dosta.

www.thiscovers.com

www.thiscovers.com

I onda se počela emitirati 1001 noć i odjednom su svi poludjeli za tim  novim čudom u hrvatskom medijskom prostoru. Broj turskih serija se samo počeo povećavati i do danas taj trend ne prestaje. Gledatelji su bili toliko zaluđeni da nisu ni primijetili prvi put kad je RTL na raspored stavio Šeherezadu umjesto male Michelle i Stevea Urkela. Kao što to i inače ide, Hrvati nisu bili svjesni  te tihe okupacije sve dok nije bilo prekasno. Odjednom su ti američki sitcomi iz devedesetih jednostavno nestali s programa i iz naših života. Neko vrijeme je prošlo i nitko ništa nije govorio jer je većini bilo olakšanje što neće trpjeti kvazi-macho ispade Tima Allena. No, nekoliko godina je prošlo i jedino što se promijenilo jest naziv turskih sapunica koje su zauzele termine nekada rezervirane samo za obiteljski orijentirane i nerijetko glupaste američke komedije. Istina je da smo se nekoć žalili na neprestano ponavljanje istih serija, istih epizoda, istih glupavih baza, ali što ti isti nezahvalnici ne bi sada dali da ponovno čuju Fran Drescher kako vrišti na njih s malih ekrana.

Prigodno vam i donosimo listu nekih starih RTL-ovih komedija koje su se svojevremeno svakodnevno mogle vidjeti na našim televizorima:

POD ISTIM KROVOM (Family Matters)

Ova simpatična serija bila je smiješna prvi put kad smo je gledali, ma možda i drugi put jer smo uhvatili koju epizodu koju smo prvobitno propustili, ali Steve Urkel izgubio je svoj štreberski šarm nakon petog reemitiranja. Njegov lov lijepe Laure Winslow (koji je uključivao i borbu protiv svoje cool verzije) završio je uspjehom pa možda je i najbolje da otiđe u povijest i ostane nam u lijepom sjećanju.

KORAK PO KORAK (Step by Step)

Komedija o obitelji razvedenih samohranih roditelja koji se nakon vjenčanja  s vlastitom djecom useljavaju u zajedničku kuću nikada me nije osvojila. Samo su se prve epizode doimale svježe da bi odlaskom čudaka Codyja izgubila sav svoj draž. No, eto svejedno je zaslužila svoje počasno mejsto među RTL-ovim komedijama.

PRINC IZ BEL-AIRA (The Fresh Prince of Bel-Air)

Dio originalnog RTL-ovog bloka komedija i danas je jedna od omiljenih serija koju smo imali priliku pratiti i na Novoj i na RTL-u. Svoju popularnost naravno prvenstveno može zahvaliti još uvijek megapopularnom Willu Smithu koji je šest sezona zagorčavao život svom ujku Philu u ulozi Willa Smitha.

MALCOLM U SREDINI (Malcolm in the Middle)

Malcolm je definitivno, i bez trunka sumnje ovo govorim, najbolja komedija koju nam je RTL tijekom godina ponudio (i nekada još davnije Nova TV) i jedna od najobožavanijih humorističnih serija svih vremena. To je jedina serija s liste na koju smo svakodnevno trčali da je gledamo (i još imamo preiliku gledati zahvaljujući RTL-ovom drugom kanalu).Vjerujem da svi znamo sve o ovoj seriji stoga neću trošiti riječi nego samo izreći ovih šest imena: Malcolm, Reese, Dewey, Lois, Hal, Francis (aj može i Jaime).

BRAČNE VODE (Married With Children)

Još jedna bolesna obitelj i još jedna kultna komedija. Priznajemo da je serija posljednjih sezona izgubila svog prvotnog šarma, ali Bračne vode su serija koje se još uvijek sjećamo s osmijehom na licu unatoč pokušaju Nove TV da nam masakrira sjećanja na ovaj dragulj komedije devedesetih s hrvatskom verzijom.

PUNA KUĆA (Full House)

Kao djeca svi smo voljeli ovu simpatičnu i nepretencioznu seriju o još jednom ujaku, ovaj put Jesseju, i njegove tri nećakinje, no ponajviše o onoj najmlađoj koja je najveći razlog zašto se još uvijek sjećamo ove serije. Michelle tj. blizanke Olsen nasmijavale su nas godinama, no kad sad pogledate koju epizodu znate da je Punoj kući mjesto u nekritički nastrojenom djetinjstvu (ma volimo ih svakako).

SVI VOLE RAYMONDA/KRALJ QUEENSA (Everybody Loves Raymond/King of Queens)

Ove dvije komedije vjerojatno više povezujemo s Novom TV nego RTL-om koji je neobjašnjivo pokušao promijeniti naslov prve u samo Raymond, a na listi se našla samo zato što  volim spomenut Debrinu svekrvu Marie u bilo kakvom razgovoru. Za razliku od ostalih komedija na listi (s izuzecima kao što su Malcolm i Bračne vode) ovima bi se i da ih danas gledamo (a još uvijek ponekad jesam) još uvijek smijali.

DADILJA (The Nanny)

I evo je. Dadilja, serija koja je postala trademark RTL-a u njegovim prvim godinama. Danas će skoro svatko koga pitate reći kako mrzi ovu seriju i kako je nikada nije gledao, ali molim vas ljudi zašto bi RTL puštao seriju od 6 sezona čak 9 puta (znači 54 sezone) da ju nitko nije gledao. Zato ću sada bez srama reći kako sam ja svih tih devet puta bio jedan od onih koji se smijao pred malim ekranom. Čak ću priznati da bih ju ponovno gledao da se vrati na RTL ili RTL 2. Ako ikoga zanima navodno se još emitira na nekoj slovenskoj televiziji.

Druge serije koje nisam uključio na listu, a vrijedi spomenuti kao članove ovog bolesnog RTL-ovog obiteljskog bloka uključuju i rane favorite Sam svoj majstor (Home Improvement) i Roseanne te nešto novije Rat u kući (War at Home) i Rebu.

(Visited 2.433 times, 11 visits today)

Komentari