Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Film

Video: Ikea snimila reklamu za Noć vještica po uzoru na Kubricka

31.10.2014. Petra Plivelić
Foto: Youtube.com/screenshot

Foto: Youtube.com/screenshot

Za Ikeu – raj s namještajem, dekoracijama i švedskim mesnim okruglicama ste zasigurno čuli, a ako ste možda već i posjetili nedavno otvorenu prodavaonicu u Hrvatskoj sigurno ste primijetili kako se lako izgubiti. Ako ne pratite strelice po podu i odlutate sami svojim putem kroz nekoliko nivoa prodavaonice, dosta ćete se nahodati dok ne dođete do izlaza. Sada, u duhu Halloweena, zamislite da sami lutate noću po Ikei i da čujete čudne zvukove i stvari se pomiču i svijetla se pale i gase i pale i čujete zastrašujuće glasove i… Buu Prepadnuti ste!

Upravo tako nekako izgleda Ikea Halloween reklama koja je nastala u Ikei u Singapuru kako bi promovirali noćnu kupnju. Reklama u trajanju od minute i pol odaje počast horor filmu The Shining redatelja Stanleyja Kubricka iz 1980. godine. Film je snimljen prema knjizi Stephena Kinga, a u filmu glavnu ulogu ima, tada mladi Jack Nicholson.

Maleni dječak Danny u kombinezonu vozi se kroz slabo osvijetljenu Ikeu baš kao i maleni Danny u filmu The Shining. Danny prolazi Ikeom u kojoj se nalaze kosturi, veliki zastrašujući plišani medo, svijetla trepere, čuje se čudna glazba, na namještaju se nalaze načrčkane poruke.

Foto: Youtube.com/screenshot

Foto: Youtube.com/screenshot

Mališan se napokon zaustavlja kada mu se na putu prepriječe njegovi roditelji odjeveni u plave haljine poput onih kakve imaju blizanke u filmu. The Shining blizanke Dannyju govore „Come play with us“, a zamaskirani Dannyjevi roditelji u reklami govore „Come pay with us“. Zgodna igra riječi. I na kraju naravno Halloween čestitka.

Foto: Youtube.com/screenshot

Foto: Youtube.com/screenshot

Reklame su mala remek djela. Lako nam se urežu u pamćenje, a na kreativan način prenesu sve potrebne poruke širokoj javnosti. Upregnite malo mozak i sigurno će vam na pamet pasti barem tri reklame koje ste sa zanimanjem gledali zbog odlične izvedbe. Naposljetku, sjećanje na te reklame će vas i nagnati da kupite proizvod baš od tog proizvođača. Ikea je ovom reklamom napravila odličan posao. Još nam samo preostaje nadati se da će Božićna reklama biti jednako genijalna.

Komentari