Istaknuto
15.05.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Svake srijede izdvajamo najzanimljivije domaće i regionalne singlove, a na vama je da odaberete svog favorita. Bacite uho i na našu preporuku stranih noviteta.

13.05.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U moru novih knjiških naslova, izabrali smo tri koja ćete sigurno obožavati.

Film

Izbrisane filmske scene koje su klasike mogle samo učiniti boljima

11.05.2013. Juro BarukčićVrijeme čitanja: 2 minute

Foto: Facebook.com/Lethal Weapon

Izbrisane, točnije uklonjene scene odnosi se na one dijelove filma koji budu izbačeni pri finalnoj verziji. Razlozi za to su najčešće skraćivanje cjelokupnog trajanja, no ponekad je to zbog olakšane naracije, smanjenje doze brutalnosti te drugih čimbenika. U današnje vrijeme takve scene se zapravo izbacuju samo iz kino-verzije, dok izlaskom DVD-a i Blu-Raya često ih imamo priliku pogledati kao bonus materijal. Ponekad bude i objašnjeno u komentaru redatelja zašto su izbačene.

Međutim, kad određeni film postane klasik ili dođe barem blizu tog statusa, nakon gledanja izbrisanih scena često žalimo što one nisu bile uvrštene u prvotnu verziju. Pogledajte sada neke od takvih scena koje su samo mogle poboljšati kvalitetu filma, na ovaj ili onaj način.

Lethal Weapon

Akcijski hit koji je izašao krajem 80-tih, kod nas inače poznat kao Smrtonosno oružje, donio nam je ekstremne avanture možda ‘najluđeg’ na-svoju-ruku policajca Riggsa, kojeg je utjelovio Mel Gibson. Kao što smo mogli vidjeti, Riggs ne posjeduje strahove koji obični smrtnici trpe te se vodi po zakonu ‘glavom u kopačku’. U ovoj sceni on dolazi na školsko igralište gdje snajperist nasumično puca na djecu, izlazi na vidjelo dok ga ostali policajci mahom prozivaju luđakom, ispali šaržer prema snajperistovom zaklonu i gotova priča. Suludo, naravno, ali…to je samo Riggs. Odlična scena, navodno izbačena zbog trajanja filma.

Kill Bill vol.2

Nastavak Tarantinovog hita Kill Bill bio je skoro jednako kvalitetan, no čak i uspješniji na kino-blagajnama. Ova scena borbe, između Davida Carradina i Michaela Jai Whitea, navodno je izbačena zbog bržeg razvijanja radnje. Istina, scena je ‘filler’, ali zasigurno bi pomogla tonu filma. Nije nešto naročito brutalna, ali je vrhunska duel-akcija.

Pulp Fiction

Meni osobno najdraži filmski dijalozi su oni iz Pulp Fictiona, Travolta vs. Jackson naravno, no Travolta vs. Thurman dijalozi imaju taj specifičan i neobičan odnos. Pričaju o tako trivijalnim stvarima, a ipak je užitak gledati tu kemiju koja pucketa na sve strane. Stoga je ova scena dodatnog dijaloga između njih dvoje prava poslastica za hardcore fanove Paklenog šunda.

The Lord of the Rings: The Two Towers

Jedna od najvećih trilogija svih vremena imala je dosta izbačenih scena iz kino-verzije, kako bi skratila enormno trajanje kompletne trilogije. Da se javno pogrdim, nisam odmah pogledao prva dva dijela do izlaska trećeg, ipak to nije moj đir, da budem iskren. Međutim, kasnije sam morao pogledati sve nastavke (klasici, u svakom slučaju) te sam se prilično iznenadio kad sam doznao da je ova scena iz drugog nastavka izbačena iz finalne verzije. Ovdje možemo vidjeti rađanje motivacije kod Boromira za prstenom, što bi dosta toga učinilo jasnijim u njegovim prijašnjim scenama. Sitna greška, Jacksone.

Magnolia

Ovo je jedan od onih filmova koji utvrđuju gradivo – Tom Cruise je glumac s masivnim spektrom mogućnosti. Iako ovo ne bih svrstao u njegovih top 5 filmova, ovu ulogu lako možemo nazvati jednom od glavnih pretendenata za njegovu najbolju ulogu dosad. U ovoj sceni Tom (u filmu Frank) drži seminar o tome kako zavesti ženu na apsurdne načine. Iako jedna od najzanimljivih scena, izbačena je vjerojatno zato što ne pomaže toliko priči, a film ionako traje više od tri sata.

(Visited 106 times, 1 visits today)

Komentari