Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Glazba

Video: Najbolje pjesme kraće od dvije minute

11.03.2013. Tim HrvaćaninVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: style.mtv.com

Foto: style.mtv.com

Prosječno trajanje jedne pjesme, u današnjim vremenima, bilo bi između tri i pet minuta, i to generalno vrijedi za većinu žanrova, od countryja, preko popa i r’n’b-a, do rocka i metala. Nekad su pjesme bile kraće, npr. na prvijencu Beatlesa, albumu “Please please me”, najduža skladba traje jedva 2 minute i 54 sekunde.

Osim ukupnog prosječnog produljenja pjesama, s vremenom su se izvođači odvažili na zahtjevniju i impresivniju minutažu, najčešće u žešćim gitarističkim žanrovima punim solaža, ali i u elektronskoj glazbi (pod tim ne mislimo na trosatno ponavljanje istog beata kod Guette i kolega mu DJ-a, već na skladbe kao što su “Autobahn” pionira elektronike Kraftwerk).

Na sreću se, između silnih fantazija Floyda ili prog-rockera, koncem sedamdesetih pojavio punk, čija je glazbena filozofija što brže, glasnije i eksplozivnije pa su u skladu s tim pjesme redovito bile kraće od dvije minute. Iako danas tako kratke pjesme služe najčešće kao prijelazni instrumentali između pjesama na albumima, dio izvođača uspijeva u tako kratkoj minutaži servirati zarazne i eksplozivne glazbene bisere, a Ziher vam donosi pregled najzanimljivijih i najšarmantnijih pjesama kraćih od dvije minute.

Ramones – Now I wanna sniff some glue (1:36)
Legendarni njujorški bend koji je definirao ne samo punk, već i cjelokupnu popularnu glazbu, u svojoj pjesmarici ima bezbroj pjesama kratke minutaže, od kojih je velik broj svevremenskih klasika (Havana affair, Judy is a punk, Do you wanna dance, I don’t wanna walk around with you, itd.), a mi smo se odlučili za ovu koja već svojim naslovom reflektira bezbrižnost i sumanost njihove pojave.

Elvis Costello – Welcome to the working week (1:24)
Novi val svojevrsni je nastavak punka, a na njemu je doplovio i Elvis Costello, čiji album prvijenac “My aim is true” otvara ova simpatična pjesmica o egzistencijalističkim tegobama radničke klase.

The Smith – Please, please, please, let me get what I want (1:52)
Ultimativnom hipsterskom plačljivku Morrisseyu treba manje od dvije minute da nam kaže što sve želi (osim, tradicionalno, plakati nad vlastitim životom i umrijeti), uz čemernu glazbenu podlogu Johnny Marra i ostatka škvadre. Najbolji dio pjesme je to što Morrisseya morate slušati manje od dvije minute.

The Damned – So messed up (1:52)
Pinori punka, oni su prvi s punk scene izdali singl (New rose) i album (“Damned Damned Damned”), na kojem se nalazi i ovaj eksplozivni komad sirove energije i uživancije.

The La’s – Son of a gun (1:56)
Bend iz Liverpoola koji je u nekoliko godina postojanja izdao samo jedan album, ali je za sobom ostavio ogroman utjecaj koji je formirao britpop te kasniju britansku indie scenu. Najpoznatiji po klasiku There she goes, autori su niza predivnih melodija među kojima se našla i pjesma Son of a gun.

Elastica – Vaseline (1:24)
Ovaj pretežno ženski britanski bend djelovao je u zlatno doba britpopa, a uz pojedine skandale i vezu pjevačice Justine Frischman s frontmenom Blura Damonom Albarnom, za sobom su ostavili hvaljeni i uspješni album “Elastica” s kojeg se ističe pjesma Vaseline.

Blur – Bank Holiday (1:42)

Pjesma u kojoj britpop institucija ironično veliča državne praznike i blagdane te ponašanje i navike ljudi za vrijeme istih, jedan je od koncertnih favorita, uz općepoznati Song 2 koji je za dlaku ispao iz konkurencije (traje 2:01).

The Vaccines – Wreckin’ bar (1:22)
Najnoviji britanski indie-rock miljenici čiji odličan debitantski album “What did you expect from the Vaccines?” otvara ovaj veoma zarazni i plesni hit.

The Stone Roses – Elizabeth My Dear (0:56)

Gorka akustična “posveta” britanskoj kraljici od strane legendi madchester scene i britanske glazbe.

Wire – Outdoor miner (1:45)
Nažalost nedovoljno poznati i cijenjeni britanski bend, čiji albumi “Pink flag” i “Chairs missing” definiraju glazbenu esenciju punka, odnosno post-punka, vlasnici su jedne od najkraćih smislenih pjesama ikad, Field day for the sundays, u trajanju od samo 28 sekundi. Ukupno im se na debitantskom albumu “Pink flag” nalazi čak 15 pjesama kraćih od dvije minute, a da ne razrušimo koherentnost cijelog albuma, mi vam preporučujemo pjesmu Outdoor miner sa drugog albuma (ali svakako preslušajte oba albuma u cijelosti).

The White Stripes – Fell in love with a girl (1:50)
Garažni duo koji je prije desetak godina donio spas rock glazbi upravo ovom nevjerojatnom dvominutnom bombom. Daljnje riječi su nepotrebne, a tko još ne zna ovu stvar neka nauči što prije.

The Beatles – Her Majesty
Iz njihova kataloga mogli bismo izdvojiti više pjesama u ovoj kategoriji, posebice iz rane faze karijere ili bilo koju pjesmu iz tzv. Abbey road medleya (po meni nešto najbolje od svega što su stvorili), ali završit ćemo ovaj pregled pjesama kratke minutaže s nevjerojatno slatkom pjesmicom od McCartneya kojom su zatvorili svoj posljednji studijski album “Abbey Road” (“Let it be” je prije snimljen, ali kasnije objavljen).

(Visited 281 times, 1 visits today)

Komentari