Istaknuto
04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

29.07.2018.

Oliver Dragojević utkao se u toliko obiteljskih priča i zajedničkih trenutaka da smo zaboravili obraćati pažnju da je tu. I kako to valjda uvijek biva, dok netko ne uzdrma svakodnevnicu koju imamo, dok ne uzme njen komadić, ne primjećujemo da je tu i da je silno vrijedna.

Film

Paperman: Disney objavio crtić koji bez ijedne riječi govori puno

01.02.2013. Juro Barukčić

Foto: Facebook.com/Paperman Disney

Stilom  koji podsjeća na prošlogodišnjeg dobitnika Oscara, The Artist, novi animinirani film Paperman iz studija Disney, također je nominiran za prestižnu nagradu. Korištena je crno-bijela tehnika, bez prisutnosti dijaloga između likova. Paperman je prikazan prvi put u kinima kao uvod za film Wreck-It-Ralph, koji je možda ostao i zasjenjen ovom kratkom crtanom romantičnom komedijom.

Kako je Paperman nastao?

Redatelj John Kahrs, koji je dugogodišnji obožavatelj crtane animacije, kreirao je ovaj sedmominutni crtić inspiriran svojom rutom kuća-posao dok je još živio u New Yorku 80-tih godina. Prolazeći svakodnevno kroz Grand Central Park, često je primjećivao kratkotrajne, ali ponekad predivne povezanosti između prolaznika koji se ne poznaju. Tu je klica iz koje se izrodila ideja za ovaj film.

Nadalje, Kahrs kaže kako je ovdje koristio jednostavnu, ali posebnu tehniku. Kombinirao je ekspresivnost 2D crteža i stabilnost i dimenzionalnost kompjuterske grafike. Ova hibridna tehnika je ujedno i inovacija koja se često u zadnje vrijeme koristi u Disneyevim radovima, što im je donijelo same pohvale.

Paperman će biti uvršten i u Wreck-It-Ralph DVD, koji izlazi 12. veljače. Međutim, već je postao dostupan na Youtube kanalu. Pogledajte zašto ovaj crtić uvjerljivo zaslužuje oskarovsku nominaciju, te kako je bez ijedne riječi dočarao predivnu ljubavnu priču.

(Visited 111 times, 1 visits today)

Komentari