Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Video: Preslušajte soundtrack Velikog Gatsbyja!

04.05.2013. Tim Hrvaćanin
Foto: facebook.com/TheGreatGatsbyUK

Foto: facebook.com/TheGreatGatsbyUK

Najnovija adaptacija romana Veliki Gatsby F. Scott Fitzgeralda u režiji Baza Luhrmanna svoju će premijeru dočekati na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, a pjesme koje čine soundtrack filma polako se počinju objavljivati. Ova adaptacija smještena je u sadašnjost, u moderna vremena, pa su stoga i izvođači sa soundtracka aktualna imena, koje je za producentskom palicom ujedinio Jay-Z. Prema njegovim riječima, htio je naći glazbu koja je današnji ekvivalent jazzu, u čije zlatno doba je roman originalno pisan. Je li mu to uspjelo, procijenite sami, ali Fergie , Gotye i will.i.am-a mi je uistinu teško uopće usporediti s jazzom. Doduše, soundtrack je raznolik, pa se tako kraj Beyonce i Emeli Sande našlo mjesta za najnovije indie heroje, Florence and the Machine, The XX i Jack Whitea, ali i za samo jednog izvođača „starije“ generacije, Bryan Ferrya (po meni jedini izvođač kod kojeg bih mogao povući poveznicu s jazzom).

Florence + the Machine – Over the Love

Pravo pitanje je krati li ovom pjesmom Florence Welch slobodno vrijeme nakon završetka turneje, ili je u pripremi novi album.

Lana Del Ray – Young and Beautiful

Pet minuta slave kod nekih traje duže nego kod običnih smrtnika. Lana ne puni medijske stupce eksplicitnim ponašanjem poput Rihanne i kolegica, ali svjedno je uspjela dobiti mjesto na ovom soundtracku, a nema npr. Adele.

Beyonce – Back to black (featuring Andre 3000)

Beyonce u zadnje vrijeme ne ide s autorskim stvarima (sjetimo se pjesme “Bow down/I been on” otprije nekoliko tjedana), pa je odlučila obraditi Amy Winehouse. Ponekad je bolje držati se one stare narodne, “ne diraj lava dok spava”.

The xx – Together

Nakon što su prije nekoliko godina osvojili svijet debitantskim albumom, drugi album zadržao ih je na putu slave, i donio im ulaznicu za Jay-Zijev ekskluzivni projekt. A oni su se odužili svijetu u svom stilu, još jednom.

Sia – Kill and Run

Australska pjevačica najpoznatija po suradnjama sa recentnim mainstream hitmejkerima kao što su David Guetta i Flo Rida ovdje se predstavila nježnom klavirskom baladom na tragu Adele i Lane Del Ray. Je li ovo odskočna daska za prva mjesta pozornice?

Jack White – Love is blindness

Jay-Z smatra više-manje da je rock mrtav, izuzev Jack White i njegove obrade pjesme Love is blindness od U2. Ova obrada je inače snimljena 2011. godine za album “AHK-toong BAY-bi”, koji je u biti album “Achtung Baby” od U2, obrađen od strane brojnih izvođača, među kojima su se našli i Depeche Mode, Nine Inch Nails, Patti Smith i The Killers.

Gotye – Hearts a mess

Australski šarmer koji je sve osvojio svojim dubokoumnim stihovima pjesme “Somebody that i used to know” zastupljen je na soundtracku pjesmom iz 2007. godine, sa svog drugog studijskog albuma “Like drawing blood”. Možda zahvaljujući ovome neće ostati one-hit wonder.

Bryan Ferry – Love is the drug

Istinski klasik popularne glazbe uguran je među “današnje jazzere” s pjesmom Roxy Musica iz 1975. godine. Još nije poznato hoće li se na albumu naći u originalnoj verziji ili osuvremenjenoj obradi.

 

 

(Visited 52 times, 1 visits today)

Komentari