Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Glazba

Video: Preslušajte soundtrack Velikog Gatsbyja!

04.05.2013. Tim HrvaćaninVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/TheGreatGatsbyUK

Foto: facebook.com/TheGreatGatsbyUK

Najnovija adaptacija romana Veliki Gatsby F. Scott Fitzgeralda u režiji Baza Luhrmanna svoju će premijeru dočekati na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, a pjesme koje čine soundtrack filma polako se počinju objavljivati. Ova adaptacija smještena je u sadašnjost, u moderna vremena, pa su stoga i izvođači sa soundtracka aktualna imena, koje je za producentskom palicom ujedinio Jay-Z. Prema njegovim riječima, htio je naći glazbu koja je današnji ekvivalent jazzu, u čije zlatno doba je roman originalno pisan. Je li mu to uspjelo, procijenite sami, ali Fergie , Gotye i will.i.am-a mi je uistinu teško uopće usporediti s jazzom. Doduše, soundtrack je raznolik, pa se tako kraj Beyonce i Emeli Sande našlo mjesta za najnovije indie heroje, Florence and the Machine, The XX i Jack Whitea, ali i za samo jednog izvođača „starije“ generacije, Bryan Ferrya (po meni jedini izvođač kod kojeg bih mogao povući poveznicu s jazzom).

Florence + the Machine – Over the Love

Pravo pitanje je krati li ovom pjesmom Florence Welch slobodno vrijeme nakon završetka turneje, ili je u pripremi novi album.

Lana Del Ray – Young and Beautiful

Pet minuta slave kod nekih traje duže nego kod običnih smrtnika. Lana ne puni medijske stupce eksplicitnim ponašanjem poput Rihanne i kolegica, ali svjedno je uspjela dobiti mjesto na ovom soundtracku, a nema npr. Adele.

Beyonce – Back to black (featuring Andre 3000)

Beyonce u zadnje vrijeme ne ide s autorskim stvarima (sjetimo se pjesme “Bow down/I been on” otprije nekoliko tjedana), pa je odlučila obraditi Amy Winehouse. Ponekad je bolje držati se one stare narodne, “ne diraj lava dok spava”.

The xx – Together

Nakon što su prije nekoliko godina osvojili svijet debitantskim albumom, drugi album zadržao ih je na putu slave, i donio im ulaznicu za Jay-Zijev ekskluzivni projekt. A oni su se odužili svijetu u svom stilu, još jednom.

Sia – Kill and Run

Australska pjevačica najpoznatija po suradnjama sa recentnim mainstream hitmejkerima kao što su David Guetta i Flo Rida ovdje se predstavila nježnom klavirskom baladom na tragu Adele i Lane Del Ray. Je li ovo odskočna daska za prva mjesta pozornice?

Jack White – Love is blindness

Jay-Z smatra više-manje da je rock mrtav, izuzev Jack White i njegove obrade pjesme Love is blindness od U2. Ova obrada je inače snimljena 2011. godine za album “AHK-toong BAY-bi”, koji je u biti album “Achtung Baby” od U2, obrađen od strane brojnih izvođača, među kojima su se našli i Depeche Mode, Nine Inch Nails, Patti Smith i The Killers.

Gotye – Hearts a mess

Australski šarmer koji je sve osvojio svojim dubokoumnim stihovima pjesme “Somebody that i used to know” zastupljen je na soundtracku pjesmom iz 2007. godine, sa svog drugog studijskog albuma “Like drawing blood”. Možda zahvaljujući ovome neće ostati one-hit wonder.

Bryan Ferry – Love is the drug

Istinski klasik popularne glazbe uguran je među “današnje jazzere” s pjesmom Roxy Musica iz 1975. godine. Još nije poznato hoće li se na albumu naći u originalnoj verziji ili osuvremenjenoj obradi.

 

 

(Visited 70 times, 1 visits today)

Komentari