Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Vijesti iz regije: Još jedna knjiga o Sarajevu

19.03.2013. Zrinka Kunić
Foto: facebook.com/pages/Aleksandar-Hemon

Foto: facebook.com/pages/Aleksandar-Hemon

“Knjiga mojih života” naslov je nove knjige bosansko – američkog pisca Aleksandra Hemona. Zapravo se radi o sakupljenim esejima autora koji je rođen i odrastao u Sarajevu, a spletom okolnosti (i sreće) izbjegao ratna događanja na tlu susjedne nam države. U esejima Hemon opisuje predratno Sarajevo, oživljava ga u svojim uspomenama na ljude koji, osjećajući da se nemiri spremaju, iskorištavaju svaki trenutak kako bi – plesali. Plesali su neumorno, kao da su vjerovali da će plesom otjerati nezaobilaznu sudbinu. Takve, ali i mnoge druge slike Sarajlija pronaći ćete u ovoj knjizi, a Hemon se nostalgično prisjeća kako Sarajevo čine ljudi koji, ako išta posjeduju, posjeduju svoju osobnu infrastrukturu, pokušavajući time čitateljima približiti duh grada.

Dom je svugdje i – nigdje

Aleksandar Hemon imao je sreće da se našao u Chicagu u trenutku kada je rat buknuo. Ondje je putem medija pratio događaje u svojoj rodnoj Bosni i Hercegovini, užasnuto gledajući slike stradanja svojih prijatelja i poznanika, gledajući kako agresor nemilosrdno uništava grad njegova djetinjstva, njegove ulice i parkove, njegove uspomene. Posljednje poglavlje vjerojatno je i najpotresnije. U njemu nije riječ o Sarajevu – u posljednjem eseju Hemon opisuje borbu svoje kćeri koja je oboljela od tumora. Shvativši da je meditacija i pogled u sebe jedino rješenje za suočavanje s prošlošću, ali i sadašnjošću, ovu svoju prvu knjigu koja nije utemeljena na fikciji približava čitateljima na način da i oni osjete tugu i bol, ali i sreću i nostalgiju za nekim prijašnjim vremenima  koju i on osjeća.

Ova knjiga Hemonovo je šesto izdano djelo, a piše i kratke priče za poznate publikacije poput “The New Yorkera”, “Esquiera”, “The Paris Reviewa”, kao i za bosanski magazin  “BH Dani”.

(Visited 149 times, 1 visits today)

Komentari