Istaknuto
16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

Knjige

Vijesti iz regije: Još jedna knjiga o Sarajevu

19.03.2013. Zrinka Kunić
Foto: facebook.com/pages/Aleksandar-Hemon

Foto: facebook.com/pages/Aleksandar-Hemon

“Knjiga mojih života” naslov je nove knjige bosansko – američkog pisca Aleksandra Hemona. Zapravo se radi o sakupljenim esejima autora koji je rođen i odrastao u Sarajevu, a spletom okolnosti (i sreće) izbjegao ratna događanja na tlu susjedne nam države. U esejima Hemon opisuje predratno Sarajevo, oživljava ga u svojim uspomenama na ljude koji, osjećajući da se nemiri spremaju, iskorištavaju svaki trenutak kako bi – plesali. Plesali su neumorno, kao da su vjerovali da će plesom otjerati nezaobilaznu sudbinu. Takve, ali i mnoge druge slike Sarajlija pronaći ćete u ovoj knjizi, a Hemon se nostalgično prisjeća kako Sarajevo čine ljudi koji, ako išta posjeduju, posjeduju svoju osobnu infrastrukturu, pokušavajući time čitateljima približiti duh grada.

Dom je svugdje i – nigdje

Aleksandar Hemon imao je sreće da se našao u Chicagu u trenutku kada je rat buknuo. Ondje je putem medija pratio događaje u svojoj rodnoj Bosni i Hercegovini, užasnuto gledajući slike stradanja svojih prijatelja i poznanika, gledajući kako agresor nemilosrdno uništava grad njegova djetinjstva, njegove ulice i parkove, njegove uspomene. Posljednje poglavlje vjerojatno je i najpotresnije. U njemu nije riječ o Sarajevu – u posljednjem eseju Hemon opisuje borbu svoje kćeri koja je oboljela od tumora. Shvativši da je meditacija i pogled u sebe jedino rješenje za suočavanje s prošlošću, ali i sadašnjošću, ovu svoju prvu knjigu koja nije utemeljena na fikciji približava čitateljima na način da i oni osjete tugu i bol, ali i sreću i nostalgiju za nekim prijašnjim vremenima  koju i on osjeća.

Ova knjiga Hemonovo je šesto izdano djelo, a piše i kratke priče za poznate publikacije poput “The New Yorkera”, “Esquiera”, “The Paris Reviewa”, kao i za bosanski magazin  “BH Dani”.

(Visited 160 times, 1 visits today)

Komentari