Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Višestruki nastupi Brucea McClurea obilježit će Expanded Cinema 12. Festivala 25 FPS

21.09.2016. Ziher.hrFoto: Press/25fps

Stalni program Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, Expanded Cinema putem izvanrednih izvedbi spaja filmski zvuk i sliku, ali i filmsku i glazbenu publiku. Ovogodišnji program obilježit će niz izvedbi svjetskog prvaka proširenog filma Brucea McClurea, neotkriveni misterij Tetraplan slovenske eksperimentalno-filmske skupine Om Produkcija i raskošna projekcija filma Engram povratka autora Daïchija Saïta uz nastup uživo montrealskog glazbenika Jasona Sharpa. Festival 25 FPS održat će se od 29. rujna do 2. listopada u zagrebačkom SC-u, a s dijelom programa 6. i 7. listopada gostuje u riječkom Art-kinu Croatia. Ulaz na sva događanja Festivala je slobodan.

Tri večeri projekcijskih performansa pod skupnim nazivom Zveckanje kostima drugo je i do sad najopsežnije pojavljivanje njujorškog umjetnika, eksperimentalnog filmaša i performera Brucea McClurea na Festivalu 25 FPS nakon 2010. godine kada je prvi put zabljesnuo Zagreb u sklopu istog programa. Bruce McClure radi višestruke izvedbe za 16-milimetarske projektore koji u cijelom performansu igraju glavnu ulogu instrumenta za zvuk i sliku. Takav način rada s osnovnim filmskim elementima i projekcijskom mašinom, McClurea su premetnuli u dostojnog nasljednika radikalnih avangardnih umjetnika poput Kena Jacobsa, Hollisa Framptona ili Petera Kubelke. Jedinstveni, prodorni zvuk McClureovih performansa zauvijek ostaje u sjećanju svakoga gledatelja.

Bruce Mcclure

Foto: Bruce McClure/25FPS

Bruce McClure svojim će performansima premjeriti tri kultna prostora Studentskog centra. U Teatru &TD u četvrtak 29. rujna u 22 sata oživjet će dva starija rada, iz 2006. i 2009. godine, i to kroz dva polusatna performansa s tri 16-milimetarska projektora okupljena pod nazivom Zveckanje kostima: Taj poticajni trenuak. Subotnji McClureov nastup u Francuskom paviljonu, Zveckanje kostima: Spajanje istine i neistine, odnosno Rotorattler, jednosatni je performans uživo s dva 16-milimetarska projektora koji će započeti u 23 sata. Premijera site-specific projekcijskog performansa komponiranog za Kino SC, za dva u kabini zatečena 35-milimetarska projektora, dva u dvorani postavljena 16-milimetarska projektora i dva stroboskopa održat će se posljednjeg dana 12. Festivala 25 FPS, u 22 sata i to pod nazivom Untitled, odnosno Zveckanje kostima: Komplimenti su najmračniji na danjem svjetlu. Festivalsko gostovanje Brucea McClurea organizirano je u suradnji s
Multimedijalnim institutom (MI2).

Prvi put nakon izvedbe 1985. godine na MAFAF-u, Međuklupskom i autorskom festivalu amaterskog filma u Puli, domaća će publika u petak u 22 sata u Kinu SC moći pogledati zahtjevnu rekonstrukciju slovenske eksperimentalne baštine – Tetraplan.  Polusatni rad slovenskog kolektiva OM Produkcija iz 1981. godine izvest će jedan od četrdesetak članova kolektiva Amanda Fior Daliso uz pomoć četiri 16-milimetarska projektora, jedne superosmice i četiri projekcionista. OM Produkcija slovenski je filmski kolektiv koji djeluje od 1975., a čiji članovi stvaraju pod brojnim osobenjačkim pseudonimima – avatarima, nerijetko izvedenim kao posveta apsurdu. Tetraplan se izvodi kao hommage Ivanu Ladislavu Galeti i Tomislavu Gotovcu, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom te kao preddogađanje opsežnijeg predstavljanja enigmatičnog kolektiva 4. listopada na Kratkom utorku u Kinu Tuškanac.

Foto: Daichi/25FPS

Foto: Daichi/25FPS

Daïchi Saïto, Japanac s montrealskom adresom, eksperimentalni je autor i dobitnik Nagrade Fuji na 25 FPS-u 2009. godine, a 2012. godine sudjelovao je u programu Žiri predstavlja. Ove godine predstavit će se vlastitim filmom Engram povratka, raskošnim 35-milimetarskim metafizičkim putopisom u sinemaskopu koji će improvizacijskom izvedbom uživo uglazbiti montrealski bariton i bas-saksofonist Jason Sharp. „Engram“ ili „trag sjećanja“ fizička je promjena koja se pojavljuje u živom moždanom tkivu kao reakcija na podražaj, a smatra se da je zaslužna za opstojnost sjećanja. Engram povratka prošireni je film o pamćenju i prisjećanju koji se prikazuje u Kinu SC u nedjelju u 20 sati.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Komentari