Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Vizije budućnosti sedme umjetnosti: Frank R. Paul

08.04.2013. Marta LučićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: screenshot/frankwu.com

Foto: screenshot/frankwu.com

U doba dok još većina Amerikanaca nije imala telefone, Frank R. Paul svojim je ilustracijama oživljavao tada nezamislive konstrukcije i stvorenja – galaksije, robote, svemirske letjelice, satelite… Bio je i napredniji od brojnih tadašnjih pisaca znanstvene fantastike;  Raya Bradburyja, Arthura C. Clarka, Forresta Ackermana i dr. Njegov doprinos razvoju SF žanra, i to ne samo na području stripa, je zasigurno jedan od najznačajnijih.

Iako je američki ilustrator, rodom iz Beča, završio arhitekturu, danas ga možemo nazvati jedino “arhitektom budućnosti”. Važno za napomenuti jest da je djelovao 1920-ih, kada je i izgradio slavu na pulp fiction i SF stripovima. Svoju karijeru u sedmoj umjetnosti započeo je 1926. godine, kada je prvi put osvanula naslovnica za znanstveno-fantastični magazin Amazing stories. Od tad, svaka je naslovnica tog magazina pripala ilustraciji Frank R. Paula. Osim toga započeo je intenzivno ilustrirati i ostale naslovnice časopisa i stripova, uključujući, među brojnima i prvo izdanje Marvel Comicsa 1939. godine. S razlogom mu je dodjeljen niz titula i počasti, uključujući i priznanje na kanzaškom Science Hall of Fameu 2009 . Bio je počasni gost prve svjetske konvencije znanstvene fantastike, prvi koji je nacrtao svemirsku letjelicu (prije američke UFO invazije i spekulacija pojava letjelica na nebu), prvi koji je u boji nacrtao svemirsku postaju. Crtao je predviđeni život na Plutonu i unutrašnjost molekula šećera (i to u 1921. godini)! Njegove ilustracije karakteriziraju  snažne boje i izrazita preciznost, što se najbolje može vidjeti na uvećanoj ilustraciji  površine Mjeseca.

Foto: frankwu.com/kolaž

Foto: frankwu.com/kolaž

Umjetnost je opet dokazala svoju snagu! Veliki kreativni duh Frank R. Paula i njegove bogate ilustracije znak su genija sedme umjetnosti koji nije išao u korak s vremenom u kojem je živio i djelovao, nego tri impresivna koraka unaprijed.

(Visited 70 times, 1 visits today)

Komentari