Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Vodič kroz filmsku veljaču u kinoteci Zlatna vrata

03.02.2017. Dario DunatovFoto: facebook.com/centar.zlatna.vrata

Kinoteka Zlatna vrata potrudila se i u veljači ponuditi svojim vjernim posjetiteljima bogat i raznovrstan program. Početak mjeseca rezerviran je za sjećanje na dva legendarna imena filmskog svijeta koji su nas nažalost napustili prošle godine: karizmatičnog glumca Alana Rickmana kroz filmove Die Hard i Dogma, te legendarnog i kontroverznog redatelja Michaela Cimina kroz Year of the Dragon i vječni klasik Deer Hunter.

Zagrijavanje za Oscare i europski klasici

Prikazat će se i dva filma koja sudjeluju u ovogodišnjoj utrci za Oscara, Moonlight koji je skupio čak osam nominacija i Manchester by the Sea s dvije manje. Ovo je prilika za filmofile da pogledaju ova dva filma koja bi mogla ozbiljnije ugroziti favorizirani La La Land na svečanoj dodjeli nagrada koja će se održati posljednje nedjelje ovog mjeseca.

U sklopu programa Europski kino klub, koji je na rasporedu svakog utorka, kinoteka će prikazati tri istinska filmska klasika. Die Blechtrommel legendarna je, Oscarom za strani film nagrađena, ekranizacija Guntera Grassa snimljena dijelom i u Zagrebu. Idi i smotri Elema Klimova realistično je iskustvo rata kroz oči djeteta kakvo se rijetko može vidjeti na filmskom platnu. El espiritu de la colmena Victora Ericea meditacija je o životu smještena u malo španjolsko selo u kojem djevojčica Ana hoda po tankom rubu između stvarnosti i iluzije. Osim što su kod sva tri filma priče ispričane iz dječje perspektive, zajednički nazivnik im je i to što se radi o neupitnim klasicima europskog filma i ključnoj filmskoj lektiri za filmofile.

Ponoćna premijera i posebni program

23. veljače kinoteka će točno u ponoć i jednu minutu prikazati dugo iščekivani Trainspotting 2. Nema bolje pozivnice za stare fanove ovog klasika snimljenog prije točno dvadeset godina i one nove koji će se na legendarne likove navući preko nastavka, pa se vratiti prvom dijelu, od premijerne projekcije u Zlatnim vratima. Za sve koji ne stignu na ponoćnu projekciju, Trainspotting 2 igrat će još u četiri termina.

Foto: facebook.com/centar.zlatna.vrata

Na programu se nalazi i novi film Nicolasa Windinga Refna The Neon Demon o predatorskom svijetu modne industrije koji je iznimno vizualno ostvarenje i film koji ne ostavlja gledatelje ravnodušnima.

Specifičnost programa ovog kina su i dva pomalo tajnovita događanja. Secret Art Cinema je filmski program posvećen umjetnosti, događaj koji podrazumijeva da gledatelji ne znaju koji film će im se pustiti, već samo znaju da će biti ispričana priča o nekom vidu umjetnosti kroz formu filma. Secret Art Cinema će se održati 8. veljače, a posljednji termin u mjesecu rezerviran je za dobro posjećeni događaj Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića koji je također obavijen velom tajne, jer gost, kao i film koji odabire, ostaju nepoznati publici. Ovaj oblik druženja zanimljiv je uvid u filmski ukus javnih ličnosti, ali u širem smislu i pomalo zanemareno druženje uz film u kojem ovaj medij služi kao društveno ljepilo i poticaj za raspravu.

Osim navedenih događaja i filmova, publika će također moći pogledati kratki film Stipe Božića Silvio Spalatino, te filmove Belgica Felixa van Groeningena i Suburra Stefana Sollime.

(Visited 196 times, 1 visits today)

Komentari