Istaknuto
21.05.2017.

Grupa sušačkih gimnazijalaca i njihovih profesora nakon popodnevne smjene već niz godina ostaje u školi i na izbornoj nastavi priprema kazališne predstave. U vremenu kada je teško biti profesor, oni svojim učenicima usađuju ljubav prema kazalištu i time odgajaju, ako ne buduće glumce, onda zasigurno obrazovane i aktivne gledatelje.

18.05.2017.

Tjedan suvremenog plesa je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Vizart

Vodič kroz Device_Art 5.015

20.09.2015. Ana-marija SeverFoto: Press/ Magalie Fonteneau

U četvrtak, 24. rujna u 20 sati u Galeriji Klovićevi dvori i na Platou Gradec otvara se peti po redu Device_art festival.

Inspiriran kanadskom novomedijskom scenom, ovogodišnji Device_art 5.015 otkriva nove dimenzije zvuka i naprava te pokreta i prostora kroz međunarodnu izložbu, predavanja, radionice i performanse.

Festival započinje predavanjem “Inferno i perfomativnost u robotičkoj umjetnosti” Billa Vorna na Fakultetu elektronike i računarstva u 17 sati, a na samom otvorenju, u 20,30, na Platou Gradec očekuje nas Nataliye Petkove i njezina “La mariee remise a nu par le binaire” (Nevjesta, ponovo skinuta do gola binarno). Ova kanadska multidisiciplinarna umjetnica bugarskog podrijetla stvara mutirani kodirani govor podvrgavajući svoje tijelo robotičkoj strukturi koja preuzima ljudski glasovni sustav.

Od 23 sata u atriju Galerije Klovićevi dvori u sklopu after partya nastupaju Banana Zvuk, splitski soundsystem kojeg čine DJ Luka i MC selektor Yuri.

Niz predavanja nastavlja se u petak, 25. rujna u 11 sati na Akademiji likovnih umjetnosti uz Davida Rokebyja i “Računalo kao filozofska proteza”, a u sklopu Gričevanja će na Gradecu u 21,30 koncert održati zagrebački Baden-Baden.

U subotu i nedjelju, 26. i 27. rujna u 20,30 očekuje nas dijabolični spektakl “Inferno” Billa Vorna i Louis-Philippea Demersa. Riječ je o robotičkom performansu nadahnutom Danteovom Božanstvenom komedijom koji krugove pakla koristi kao umjetnički ovir za strukturiranje dijelova performansa kako bi se i sam doživljaj gledatelja odvijao na nekoliko razina, stimulirajući sva osjetila.

Drugi blok performansa i predavanja obilježit će digitalni audio-vizualni podražaji koje će “City Sonic miksom” u četvrtak, 1. listopada u 20 sati otvoriti Paradise Now. Ovaj će performer, sljedećeg dana u 11 sati na Akademiji likovnih umjetnosti održati predavanje o poznatoj belgijskoj organizaciji Transcultures podnaslovljen “Iskustvo s digitalnom umjetnošću i umjetnošću zvuka“.

U subotu, 3. listopada u 20 sati, Myriam Bleau na performansu “Soft Revolvers” zavrtit će atmosferu hip hop i dance ritmovima.

Eksperimentiranje zvukom pomoću raznih naprava rezervirano je i za radionički program. Radionice Erin Gee “Neobični teremin” u subotu, 26. rujna u 17 sati i Mladena Tomića “Oblik zvuka” u subotu, 3. listopada u 17 sati posvećene su djeci, dok će se Radiona.org pobrinuti za one malo veće na dvodnevnoj vikend radionici “Synthomir” 3. i 4. listopada od 14 sati.

Komentari