Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Vizart

Vodič kroz Device_Art 5.015

20.09.2015. Ana-marija SeverFoto: Press/ Magalie Fonteneau

U četvrtak, 24. rujna u 20 sati u Galeriji Klovićevi dvori i na Platou Gradec otvara se peti po redu Device_art festival.

Inspiriran kanadskom novomedijskom scenom, ovogodišnji Device_art 5.015 otkriva nove dimenzije zvuka i naprava te pokreta i prostora kroz međunarodnu izložbu, predavanja, radionice i performanse.

Festival započinje predavanjem “Inferno i perfomativnost u robotičkoj umjetnosti” Billa Vorna na Fakultetu elektronike i računarstva u 17 sati, a na samom otvorenju, u 20,30, na Platou Gradec očekuje nas Nataliye Petkove i njezina “La mariee remise a nu par le binaire” (Nevjesta, ponovo skinuta do gola binarno). Ova kanadska multidisiciplinarna umjetnica bugarskog podrijetla stvara mutirani kodirani govor podvrgavajući svoje tijelo robotičkoj strukturi koja preuzima ljudski glasovni sustav.

Od 23 sata u atriju Galerije Klovićevi dvori u sklopu after partya nastupaju Banana Zvuk, splitski soundsystem kojeg čine DJ Luka i MC selektor Yuri.

Niz predavanja nastavlja se u petak, 25. rujna u 11 sati na Akademiji likovnih umjetnosti uz Davida Rokebyja i “Računalo kao filozofska proteza”, a u sklopu Gričevanja će na Gradecu u 21,30 koncert održati zagrebački Baden-Baden.

U subotu i nedjelju, 26. i 27. rujna u 20,30 očekuje nas dijabolični spektakl “Inferno” Billa Vorna i Louis-Philippea Demersa. Riječ je o robotičkom performansu nadahnutom Danteovom Božanstvenom komedijom koji krugove pakla koristi kao umjetnički ovir za strukturiranje dijelova performansa kako bi se i sam doživljaj gledatelja odvijao na nekoliko razina, stimulirajući sva osjetila.

Drugi blok performansa i predavanja obilježit će digitalni audio-vizualni podražaji koje će “City Sonic miksom” u četvrtak, 1. listopada u 20 sati otvoriti Paradise Now. Ovaj će performer, sljedećeg dana u 11 sati na Akademiji likovnih umjetnosti održati predavanje o poznatoj belgijskoj organizaciji Transcultures podnaslovljen “Iskustvo s digitalnom umjetnošću i umjetnošću zvuka“.

U subotu, 3. listopada u 20 sati, Myriam Bleau na performansu “Soft Revolvers” zavrtit će atmosferu hip hop i dance ritmovima.

Eksperimentiranje zvukom pomoću raznih naprava rezervirano je i za radionički program. Radionice Erin Gee “Neobični teremin” u subotu, 26. rujna u 17 sati i Mladena Tomića “Oblik zvuka” u subotu, 3. listopada u 17 sati posvećene su djeci, dok će se Radiona.org pobrinuti za one malo veće na dvodnevnoj vikend radionici “Synthomir” 3. i 4. listopada od 14 sati.

Komentari