Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Vodič kroz filmove o nogometu

18.06.2014. Vladimir KneževićVrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

NFL, profesionalna liga američkog nogometa smišljena od strane muškaraca koji imaju nedovoljno hrabrosti za ragbi najgledanija je sportska liga na svijetu , a prati ju ovaj naš pravi nogomet igran nogom. Sviđalo se to nekome ili ne, nogomet je među najpraćenijim i najplaćenijim timskim sportovima na svijetu. Usprkos tim činjenicama, relativno malo filmova snimljeno je o toj najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Ususret večerašnjoj utakmici, za sve vatrene, Ziher donosi listu filmova o nogometu i svemu što dolazi uz njega, među kojima ima filmova svih vrsta.

1. The Two Escobars (2010)

Priča o dva Kolumbijca: igraču nogometa i krijumčaru droge. Nogometaš, Andres Escobar, vodio je kolumbijsku momčad do nezapamćenih visina, dok je drugi, Pablo Escobar, uveo Kolumbiju u svojevrsni građanski rat i krvne osvete. Priče o dva čovjeka s različitim životnim putevima. Moćan i emotivan.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

2. Zidane: a 21st Century Portrait (2006)

Dokumentarac o proslavljenom Zinedineu Zidaneu kroz 90 minuta utakmice. Zidan je sniman na utakmici Real Madrid-Villarreal sa sedamnaest sinkroniziranih kamera koje su pratile svaki njegov pokret tijekom utakmice. Glazbena pozadina je škotski experimental-rock bend Mogwai.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

3. Fever Pitch (2005)

Fever Pitch ekranizacija je Romana Nicka Hornbya. Film prikzatuje ljubav jednog muškarca prema nogometu i prema ženi. Colin Firth tumači lik učitelja Paula Ashwortha, zagriženog fana Arsenala, koji se zaljubljuje u svoju kolegicu s posla i pokušava stabilizirati svoja dva ljubavna života.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

4. The Damned United (2009)

Temeljeno na istoimenom romanu Davida Pearcea. The Damned United prati ekscentričnog nogometnog menadžera Briana Clougha u njegovim pothvatima.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

5. Escape to Victory (1981)

Sylvester Stallone, Michael Caine, pele i Booby Moore u nogometnom klasiku. Inspiriran je mađarskim filmom ,,Dva poluvremena u paklu” iz 1961. godine. Radnja filma događa se u zatvoru. Zatvorenike na utakmicu izazivaju njemački oficiri vjerujući da će utakmica biti idealan pokret za propagandu. Ono što je njima nepoznato, jest plan bijega zatvorenika, kamufliran u utakmicu.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

6. Pelada (2010)

Rijetko je koji film o nogometu inspirativan poput ovog. Pelada prati Lukea i Gwendolyn, studente koje se ne uspijevaju plasirati među profesionalce i njihovo neodustajanje. Od zatvorenika u Boliviji, do građevinskih radnika u Keniji, do žena koje igraju s hidžabom u Iranu. Pelada je priča o ljudima koja će vas inspirirati da uzmete loptu i odete van.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

7. Rise of the Footsoldiers (2007)

Istinita priča o Carltonu Leachu o njegovim danima u svijetu kriminala i huligana.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

8. Green Street Hooligans (2005)

Nakon što je izbačen s fakulteta, Matt Buckner (Elijah Wood), odlazi u posjet sestri u London. Matt upoznaje šogora svoje sestre, koji ga uvodi u svijet alkohola, nasilja i nogometa, o kojem Matt ubrzo postaje ovisan. Iako film glamurizira nogometne huligane, vrijedi ga pogledati.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

9. The Football Factory

Priča o huliganu i vatrenom navijaču Chelsea, koji počinje sumnjati u svoj stil života. Ovaj film također glorificira nasilej vezano uz utakmice, no ako vas to ne smeta, ovaj film će vam se zagarantirano svidjeti.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

10. Goal! The Dream Begins (2005)

Prvi od Goal! trilogije, napravljen u suradnji s FIFA-om. Film prati Santiaga Muneza koji živi u siromašnom dijelu Los Angelesa. Santiagov san je igrati profesionalni nogomet. Najviše što može dosegnuti je igrati u lokalnim klubovima s drugim Latinoamerikancima, sve dok njegove vještine ne zapazi igrač i skaut Newcastle Uniteda Glen Foy.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

(Visited 1.096 times, 2 visits today)

Komentari