Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Vodič kroz filmove o nogometu

18.06.2014. Vladimir Knežević
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

NFL, profesionalna liga američkog nogometa smišljena od strane muškaraca koji imaju nedovoljno hrabrosti za ragbi najgledanija je sportska liga na svijetu , a prati ju ovaj naš pravi nogomet igran nogom. Sviđalo se to nekome ili ne, nogomet je među najpraćenijim i najplaćenijim timskim sportovima na svijetu. Usprkos tim činjenicama, relativno malo filmova snimljeno je o toj najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Ususret večerašnjoj utakmici, za sve vatrene, Ziher donosi listu filmova o nogometu i svemu što dolazi uz njega, među kojima ima filmova svih vrsta.

1. The Two Escobars (2010)

Priča o dva Kolumbijca: igraču nogometa i krijumčaru droge. Nogometaš, Andres Escobar, vodio je kolumbijsku momčad do nezapamćenih visina, dok je drugi, Pablo Escobar, uveo Kolumbiju u svojevrsni građanski rat i krvne osvete. Priče o dva čovjeka s različitim životnim putevima. Moćan i emotivan.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

2. Zidane: a 21st Century Portrait (2006)

Dokumentarac o proslavljenom Zinedineu Zidaneu kroz 90 minuta utakmice. Zidan je sniman na utakmici Real Madrid-Villarreal sa sedamnaest sinkroniziranih kamera koje su pratile svaki njegov pokret tijekom utakmice. Glazbena pozadina je škotski experimental-rock bend Mogwai.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

3. Fever Pitch (2005)

Fever Pitch ekranizacija je Romana Nicka Hornbya. Film prikzatuje ljubav jednog muškarca prema nogometu i prema ženi. Colin Firth tumači lik učitelja Paula Ashwortha, zagriženog fana Arsenala, koji se zaljubljuje u svoju kolegicu s posla i pokušava stabilizirati svoja dva ljubavna života.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

4. The Damned United (2009)

Temeljeno na istoimenom romanu Davida Pearcea. The Damned United prati ekscentričnog nogometnog menadžera Briana Clougha u njegovim pothvatima.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

5. Escape to Victory (1981)

Sylvester Stallone, Michael Caine, pele i Booby Moore u nogometnom klasiku. Inspiriran je mađarskim filmom ,,Dva poluvremena u paklu” iz 1961. godine. Radnja filma događa se u zatvoru. Zatvorenike na utakmicu izazivaju njemački oficiri vjerujući da će utakmica biti idealan pokret za propagandu. Ono što je njima nepoznato, jest plan bijega zatvorenika, kamufliran u utakmicu.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

6. Pelada (2010)

Rijetko je koji film o nogometu inspirativan poput ovog. Pelada prati Lukea i Gwendolyn, studente koje se ne uspijevaju plasirati među profesionalce i njihovo neodustajanje. Od zatvorenika u Boliviji, do građevinskih radnika u Keniji, do žena koje igraju s hidžabom u Iranu. Pelada je priča o ljudima koja će vas inspirirati da uzmete loptu i odete van.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

7. Rise of the Footsoldiers (2007)

Istinita priča o Carltonu Leachu o njegovim danima u svijetu kriminala i huligana.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

8. Green Street Hooligans (2005)

Nakon što je izbačen s fakulteta, Matt Buckner (Elijah Wood), odlazi u posjet sestri u London. Matt upoznaje šogora svoje sestre, koji ga uvodi u svijet alkohola, nasilja i nogometa, o kojem Matt ubrzo postaje ovisan. Iako film glamurizira nogometne huligane, vrijedi ga pogledati.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

9. The Football Factory

Priča o huliganu i vatrenom navijaču Chelsea, koji počinje sumnjati u svoj stil života. Ovaj film također glorificira nasilej vezano uz utakmice, no ako vas to ne smeta, ovaj film će vam se zagarantirano svidjeti.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

10. Goal! The Dream Begins (2005)

Prvi od Goal! trilogije, napravljen u suradnji s FIFA-om. Film prati Santiaga Muneza koji živi u siromašnom dijelu Los Angelesa. Santiagov san je igrati profesionalni nogomet. Najviše što može dosegnuti je igrati u lokalnim klubovima s drugim Latinoamerikancima, sve dok njegove vještine ne zapazi igrač i skaut Newcastle Uniteda Glen Foy.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

(Visited 931 times, 1 visits today)

Komentari