Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Nagrade

Vodimo vas na Rooftop Session na krovu Muzeja Suvremene Umjetnosti

11.06.2015. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Već šest desetljeća Austrijski kulturni forum pruža bogat i raznolik kulturni program diljem Hrvatske. Svoje aktivnosti usmjerava na promicanje suvremene kulturne razmjene, a kao partnera u promociji austrijske elektroničke glazbe izabrao je CFSN i njihov Illectricity Festival s kojima već više od deset godina ugodno surađuje. Skupa su doveli neke od najzanimljivijih austrijskih underground glazbenika poput: Bauchklang, Dorian Concept, Gustav, Microthol, Clara Moto, SimonOff, Elektro Guzzi, te Joyce Muniz, Ogris Debris, The Clonious i Cid Rim u sklopu Festivala tolerancije, itd.

Foto: Facebook.com/AKF.Zagreb

Foto: Facebook.com/AKF.Zagreb

Smješten u samome središtu Zagreba na već poznatoj adresi u Gundulićevoj broj 3, Kulturni forum predstavlja važnu polazišnu točku i istinsko središtegeneracijama umjetnika i kulturnjaka na cijelom ovom prostoru. Austrijski kulturni forum je do ratnih sukoba 1990-ih godina pokrivao područje cijele Jugoslavije te preživio burna politička vremena. Kontinuirano pridonosio tome da Hrvatska i susjedne zemlje budu u potpunosti uključene u kulturni prostor Srednje Europe, odnosno u kulturni i znanstveni dijalog s i unutar Europske unije.Kulturni forum nije samo korisno i učinkovitim mjestom umjetničkih susreta, nego otvorena komunikacijska platforma koja posreduje kulturna, obrazovno-politička i znanstvena pitanja. U prvom planu svakako stoji i stajalo je promicanje suvremenoga austrijskog i regionalnoga umjetničkog stvaralaštva s posebnim naglaskom na mlade umjetnice i umjetnike.

Program:

Mnogi Bečani imaju gospodske manire te znanje o standardnom plesu. Cid Rim, Clonius te Dorian Concept, imaju svakako vještine da ovo waltzen (vrtiti, kružiti) učine itekako klupskim i nezaboravnim. Elementi zaigranosti i čudo koje se može čuti u bečkog samoukog multiinstrumentalista i producenta Olivera Thomasa Johnsona, zvanog Dorian Concept nepresušni su, nekonvencionalni  i dinamični. Još kao 15-godišnjak započinje glazbeno eksperimentirati u hip hopu, no ubrzo u glazbeni izraz upliće klavir, električni bas i saksofon, te ne čudi što će nakon svog prvog nastupa 2005. samo 5 godina kasnije nastupiti u Royal Albert Hallu sa Cinematic Orchestrom te o čijem će glazbenom izričaju nerijetko zboriti Benji B, Giles Peterson te Mary Anne Hobbs. Singlom Trilingual Dance Sexperience zapečatio je novi concept, specifičan izraz i otad ne prestaje čuditi svojom glazbom. U nastupima nerijetko se Dorijanu pridružuju sunarodnjaci Cid Rim, mag i revitalizator mitskih formula funka koje ovaj upliće u hip hop te eksperimentalnu elektroniku. Tu je i ClonOUs, talentiran bečki glazbenik koji također pliva (I to kako!) između prošlosti i budućnosti, između prašnjavih jazz zvukova i modernog zvuka hiphopa. Između Detroita i Beča. Ovaj trojac, zajedno tvoreći sumanuti band sumanutog naziva – Jacob’s Salty and Bamboozling Ladder (JSBL) – pokazat će sve gospodske i negospodske manire na svom nastupu uživo!

Kozmodrum je rođenac glazbenog stila nazvanog Organic Dance Music kojeg obilježavaju strukture preuzete iz techna, housa, junglea i dubstepa. Iste se susreću s tradicijama jazza i fusion glazbe. Na tragu je bendova kao što su Nerve, Brandt Brauer Frick, Elektro Guzzi i The Roots, ali i producenata poput Makota, Swayzaka, Julio Bashmorea, Deadmau5a ili Om Unita. Korištenje sasvim “tradicionalnih” instrumenata (bubnjevi, gitare, klavijature) donosi svježinu koje često nedostaje u oba svijeta – onom elektronskom i onom bendovskom. Ukratko, Kozmodrum – tamo gdje završavaju mogućnosti tehnologije počinje povratak ljudskoj snazi koja iznova daje smisao toj istoj tehnologiji koju koristi.

CFSN DJs, jedan je od glavnih projekata CFSN-a, udruge za promicanje audio-vizualnih umjetnosti. Po glazbenoj dužnosti proputovali su skoro cijelu Europu od Bugarske i Makedonije, preko Budimpešte, Praga do Berlina i Londona. Nastupali su na velikim festivalima kao što su: EXIT, Sziget, Elevate, Outlook, Hideout, Dimensions, Share, Terraneo, Hartera, te mnogi drugi. Ljetima nastupaju i na festivalima poput: najstarijeg dnb festivala u ovom dijelu Europe – Broken Balkanz na Vitoši pored Sofije, MAD In Belgrade, Soundwave, Republika Festival u Rijeci, Unknown u Rovinju, The Garden Festival, Špancir i mnogim drugim. Njihovi klupski nastupi su mashup svježih house, deep house, techno, bass, trap, drum’n’bass, UK funky, future garage, post dubstep, beats, glitch, juke i indie beatova.

Za 60. obljetnicu skupa su pripremili posve besplatan event za pamćenje koji će se održati u petak 12. lipnja na samom krovu Muzeja Suvremene Umjetnosti. Broj ulaznica ipak je ograničen. Popis se vrlo brzo punio jer je interes mnogo veći od kapaciteta, te je za sada popunjen. Ziher će petero sretnika nagraditi sa po dva upada. U komentare ispod članka upišite svoje ime i prezime, a dobitnike ćemo objaviti u četvrtak 11. lipnja u popodnevnim satima.

Važno je napomenuti da se u slučaju kiše cijeli događaj seli u prizemlje (pokriveni dio). Ulaz imaju svi kojima je mailom potvđeno. Popis vrijedi do 21h. Mole se svi posjetitelji da dođu najkasnije do 20:00 sati jer event traje samo do 1:00 sat, a Kozmodrum počinje najkasnije do 21:00. Postoji bar, stoga unošenje vlastitog pića nije dozvoljeno. Ukoliko zainteresirani ipak nisu u mogućnosti doći, potrebno je javiti na mail cfsn.org@gmail.com kako bi se slobodno mjesto ustupilo nekom drugom.

 

(Visited 308 times, 1 visits today)

Komentari