Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Nagrade

Vodimo vas na ‘Teškoće s izražavanjem’ i ‘Gloriju’ u Teatar &TD

06.04.2015. Ziher.hr
Foto: itd.sczg.hr

Foto: itd.sczg.hr

U Teatru &TD ovog su tjedna na rasporedu predstave „Glorija“ u režiji Saše Božića te „Teškoće s izražavanjem“ u režiji Edvina Liverića.

„Glorija“ Ranka Marinkovića u &TD-u je u Božićevoj verziji bila premijerno izvedena 2012. godine. U svojoj  postavi Božić izbjegava poigravanje s oprekama: kazalište-crkva-cirkus. Božićeva „Glorija“ je u vizualnom spektaklu cirkusa kroz demonstracije akrobatske yoge i podražavanje melodramatskih gesti pop šlagera.

Ovo čitanje „Glorije“ polazi od ideje da svaki  gledatelj ima potrebu  da pounutri vlastito iskustvo gledanja neke izvedbe. U Gloriji je to potreba da se prisustvuje činu smrti. Ta se slika priprema kroz cijelu predstavu sukobom između Don Jereta i Glorije, ili sukobom Don Jereta sa samim sobom. Kroz cijeli se komad protkiva ideja da je pojedinac tek lutka u vlasti ideološkog mehanizma, a potreba da se tom mehanizmu othrva nalazi se u ekstremizmu: smrti, kreaciji nekog hibridnog identiteta, subverziji institucionalnih mehanizama.

U naslovnoj ulozi Glorije pojavljuje se Nataša Dangubić, dok preostali dio glumačkog ansambla predstavlja čitavu  novu generaciju nadarenih glumaca sklonih beskompromisnom kazališnom istraživanju – Jure Radnić, Filip Riđički, Silvio Vovk, Dado Ćosić, Nika Burđelez / Nataša Kopeč, Milica Manojlović, Marko Antunović. Predstava je na rasporedu u srijedu, 7. travnja u 20 sati.

Sljedeća dva dana u &TD-u igra njihov najnoviji hit, predstava „Teškoće s izražavanjem“ po tekstu francusko-argentinskog autora Raula Damonte Botane, poznatijeg pod pseudonimom Copi. Radnja predstave prati tri lika –muškarci koji o sebi govore u ženskom rodu, tako se ponašaju i oblače, a seksualno ih privlači muški spol. Drugim riječima, homoseksualci i transvestiti. Spomenute likove igraju Dado Ćosić, Dean Krivačić i Bojan Navojec. Uz njih u predstavi glumi i Vesna Stilinović, a važno je napomenuti da su svi naprosto izvrsni, u svojim transformacijama veoma uvjerljivi i pritom strašno zabavni.

Ti su likovi marginalna društvena skupina, pa je njihova igri svojevrsni bijeg od stvarnosti i tako maštaju da žive u rubnim prostorima poput Sibira i bježe u egzotične krajeve poput Maroka i Kine, iako smo svi svjesni da se u stvarnosti nikada neće maknuti iz svog stana. Njihova je pozicija nezavidna jer su zbog svog (prirodnog) izbora i tjelesno-mentalnog stanja u nemogućnosti slobodno djelovati u svijetu u kojem ipak prevladavaju neke druge društvene norme, no istovremeno imaju neizmjernu slobodu, kakvi mnogi ljudi nikada neće pojmiti, u mašti i kreiranju svog vlastitog svijeta, u kojem donekle mogu pronaći sreću i zadovoljstvo.

Foto: facebook.com/teatar.itd

Foto: facebook.com/teatar.itd

Najbitnije prilikom gledanja predstave Teškoće s izražavanjem je u potpunosti odbaciti sve predrasude, stereotipe, normativne društvene vrijednosti kojima smo okruženi i srušiti vlastite okvire o percepciji normalnoga, a posebice formulacije navike – nemojte pogledati predstavu i reći da niste naviknuti na to što je prikazano. Predstava je na programu &TD-a 9. i 10. travnja. Ziherovu kritiku rpedstave pročitajte ovdje.

Ziher za svoje vjerne čitatelje ima 2×2 ulaznice za predstavu „Glorija“ u srijedu, 8. travnja, te isto toliko ulaznica za izvedbu predstave „Teškoće s izražavanjem“ u četvrtak, 9. travnja. Kako biste sudjelovali u nagradnjači, u komentare ispod članka upišite svoje ime i prezime te ime predstave na koju želite ići. Dobitnike ćemo objaviti sutra, 7. travnja, u poslijepodnevnim satima ovdje i na Ziherovoj Facebook stranici.

(Visited 443 times, 1 visits today)

Komentari