Istaknuto
22.10.2018.

Knjige su odličan izbor u svakom slučaju! Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

Glazba

Vremeplov: Tko je bio na prvome mjestu američke ljestvice prije točno 55 godina?

24.01.2013. Ivan Delić
Photo: Facebook/EPE

Photo: Facebook/EPE

Dok pišem ovaj članak ne mogu se pozvati na staru jugoslavensku poslijeratnu  generaciju, koja se čupala iz partizanskih bajki Tite i koja je nesvjesno načula američki ekonomski boom, koji će se u modernoj pop kulturi spominjati na svakome koraku. Međutim mogu se pozvati na američku mladež 50-ih koja je imala svoju inačicu za adolescente u obliku rečenice “Rebel without a cause”. Što će kasnije rezultirati društvenim pokretima koji su obilježili 60-e i 70-e.

Zlatno glasilo mladeži koja je pokušavala doći do nove glazbe, kao izgubljeni pustinjaci do vode. Pustinjaci su uspjeli pronaći vodu, iako je bilo nekoliko barijera, povijesno gledajući, npr. u Americi, točnije  Clevelandu, je 1956. godine zabranjeno da osobe ispod 18. godina plešu rock and roll, osim ako nisu u pratnji svojih roditelja. Dvije godine kasnije, točno u trenucima dok pišem ovaj članak 24. 1. 1958. godine, zabranjeni rock and roll će se od strane “rebela” katapultirati na prvo mjesto američke ljestvice i vjerojatno u ostatku svijeta.

Photo: Facebook/EPE

Photo: Facebook/EPE

Riječ je o pjesmi Jailhouse RockElvis Presleya. Bezvremenskom klasiku koji će ga pratiti kao vjerni pas ostatak karijere. Iako ga nije napisao, već je napisan od Jerry Leibera i Mike Stollera, Elvis je mrdanjem kukova mogao bilo koju pjesmu bolje prodati nego današnji PR Sony Entertainmenta.  Ne samo da je pjesma bila katapultirana na prvo mjesto već je i sam Elvis Presley postao sex simbol koji pjeva za tadašnji naraštaj, ali i za budući.  Samo 4 godine poslije 1958. godine i povijesnog uspjeha, Brian Epstein će potpisati pod ugovor Beatlese koji će samo nastaviti šablonu Elvisa, ali u obliku grupe. Jailhouse Rock je 2005. godine ponovno izdana u Engleskoj gdje je završila na prvome mjestu. Sve ostalo je povijest.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Komentari