Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

'Vremenska kapsula br. 30' riječkih Putokaza obilježila njihovu 2014. godinu

30.12.2014. Anja Nežić
Foto: putokazi.hr

Foto: putokazi.hr

Godina 2014. bila je godina u kojoj su se Hrvatskoj stvorile brojne lijepe glazbene uspomene (primjerice, posjetili su nas Foals i Pixies u sklopu INmusica, oduševili Pipsi u Domu Sportova), ali i neke globalno nelijepe, poput smrti Joea Cockera. Godina je to koja je protekla i u znaku riječkih Putokaza, zbog čega nam na njenom izmaku preostaje čestitati im okrugli rođendan. Započevši s radom 1984. godine na inicijativu utemeljiteljice, Mirande Đaković, prvo kao mješoviti zbor da bi 2003. postali ono što su i danas, ženska vokalna skupina, Putokazi već trideset godina neumorno djeluju na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Dok bi neki samo obilježili rođendan koncertom ili pjesmom, Putokazi su cijelu 2014. godinu slavili svoju veliku obljetnicu. Rođendanske su koncerte u okviru projekta „Vremenska kapsula br. 30“ održali diljem Hrvatske, a najbolji su poklon dobili od publike koja se u svakom gradu rado odazvala i koncertne dvorane napuštala želeći im još puno ovakvih obljetnica. Istoj su toj publici Putokazi uzvratili „Porculanom“, 13. studijskim albumom.

Od njihovih početaka pa do današnjega „Porculana“, kroz Putokaze je prošlo deset pjevačkih generacija, odnosno ukupno oko 400 pjevača i pjevačica. U međuvremenu su, uz 12 objavljenih albuma, 2006. godine izdali i DVD „Stroj“. U dosadašnjih su se trideset godina poigravali najrazličitijim žanrovima i temama, od world-musica, trip i electro popa, pa sve do a capella pjevanja. Doticali su se glazbe Beatlesa (LP „With Respect for The Beatles“, izdan 1991.), tema iz mjuzikla i filmova, ali i tradicionalnih hrvatskih etno motiva. Trenutni sastav Putokaza čine: Ivana Blaškan, Dolores Marinić, Andrea Stanišić, Antonia Svetina, Iva Sabolić, Mia Doričić, Nera Butigan i  Ana Jerčinović.

Zbog svega što su dosad napravili, svoje specifične i autentične pojave i nastupa, svih iznimno kreativnih i zanimljivih vokalno-scenskih projekata, cijela redakcija Ziher.hr-a svim bivšim i sadašnjim članovima Putokaza želi sretan rođendan i još puno uspješnih godina na našoj sceni!

(Visited 96 times, 1 visits today)

Komentari