Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

Vukovar film festival – Mirisi Orijenta uz obale Dunava

28.08.2015. Hrvoje KorbarFoto: Press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Kraljica pustinje, novi film Wernera Herzoga koji ujedno potpisuje i scenarij, potpuni je zaokret u njegovoj karijeri i film koji nikad ne bismo očekivali od autora kultnog Nosferatua, Woyzecka i Tajne Kaspera Hausera. S Nicole Kidman, Jamesom Francom, Damienom Lewisom i Robertom Pattisonom u glavnim ulogama, ova biografska povijesna drama raskošne produkcije jedan je od najboljih filmova festivala, prikazan u programu Svijet, koji već danima okuplja mnoštvo publike u perivoju dvorca Eltz, a svi koji nisu u Vukovaru mogli su i prethodnih dana događanja pratiti upravo putem Zihera.

Gertrude Bell, prema čijoj je životnoj priči film snimljen, bila je britanska povjesničarka, arheologinja, orijentalistica, a svoju karijeru završila je u službi britanskog carstva kao jedna od ključnih osoba u postavljanju Hašemitske dinastije na prijestolja Jordana i Iraka i u ucrtavanju granica novih kraljevstva. Film kronološki prati njen odlazak iz Engleske u Perziju, gdje se upoznaje s perzijskim jezikom i zaljubljuje u kulturu orijenta, a potom dugogodišnja putovanja s beduinskim plemenima, zahvaljujući kojima je postala jedna od najupućenijih osoba u odnose među brojnim narodima istoka i naposljetku njenu karijeru u Britansko arapskom uredu u Kairu, koji je zaslužan za novu podjelu arapskog svijeta nakon Prvog svjetskog rata i raspada Osmanskog carstva.

Foto: Press vff

Foto: Press vff

U vrijeme kad se o Bliskom istoku piše na gotovo svakodnevnoj bazi, ovaj film je svojevrstan uvod u razumijevanje kompleksne političke i etničke situacije diljem arapskog svijeta. Osim toga, film izbjegava tipičan diskurs koji imamo prilike vidjeti u filmovima poput Arga, gdje su istočnjački narodi uglavnom prikazani kao bradati i bezubi divljaci koji žele uništiti Ameriku pod vodstvom svojih vjerskih vođa, već slavi njihovo dostojanstvo, slobodu i poeziju življenja i odaje veliku počast jednoj impresivnoj kulturi koja je danas potpuno demonizirana zbog ekstremističkih skupina. Nakon predivnih pustinjskih kadrova, citata perzijske poezije, ne pretjerano kičaste kombinacije zapadnjačke i istočnjačke glazbe, i manji zaljubljenik u kulture istoka poželio bi otputovati na lokacije kojima trenutno prijeti potpuno uništenje.

Iako Nicole Kidman nije jedno od mojih omiljenih filmskih lica, sjajno napisanu ulogu Gertrude Bell doista je odigrala izvrsno. Robert Pattison kao Lawrence od Arabije ponudio je novu viziju Lawrencea kao zaigranog i šarmantnog mladića s doktoratom iz arheologije kojeg Bell prvi put susreće u Petri, a James Franco kao prva ljubav Gertrude Bell također je ponudio jednu od svojih boljih interpretacija u posljednje vrijeme. Ljubitelji televizijske serije Homeland posebno će se razveseliti kad ponovno vide Damiena Lewisa u uniformi, kao britanskog konzula u Siriji, a mora mu se priznati da mu besprijekorno leže uloge uniformiranih lica.

Jednostavna, ali sugestivna režija, sjajan scenarij utemeljen na jednoj fascinantnoj, a hrvatskoj publici uglavnom nepoznatoj priči i glumački ansambl u njihovim možda najboljim izvedbama u posljednje vrijeme dovoljna su preporuka da pogledate najnoviji uradak Wernera Herzoga.

Foto: Press vff

Foto: Press vff

Još jedan neprijatelj američkih obavještajnih agencija

Nakon filma koji je zagrijao vukovarsku publiku za festival, Kill the Messenger, u službenoj dokumentarnoj konkurenciji prikazan je još jedan film koji govori o sudbini onih koji se odluče na bilo koji način usprotiviti američkoj obavještajnoj agenciji. Jedan od takvih je i protagonist filma Martin Armstrong, ekonomski prognostičar, koji je pomoću specifične metode u mogućnosti predvidjeti sve krahove burzi, ali i geopolitičku situaciju s obzirom na pritok kapitala u određene zemlje. Kako to obično biva, Armstrongova metoda bila je zanimljiva CIA, on ju je odbio njima dati jer je smatrao da bi bila korištena u loše svrhe, i tu kreće Armstrongova sudska epopeja.

Film paralelno prati jedno Armstrongovo predavanje zahvaljujući kojem stječemo uvid u njegovu osebujnu teoriju koja se do sad uvijek pokazala ispravnom i njegov uspon u poslovni svijet, koji je započeo još u srednjoj školi. Naizgled idilična priča o američkom snu raspada se krajem 90-ih godina nakon pada Sovjetskog saveza i novih turbulencija na svjetskoj geopolitičkoj sceni uzrokovanih Zaljevskim ratom.

Foto: Press vff

Foto: Press vff

Za razliku od Citizenfoura Laure Poitras, filma donekle slične tematike, Forecaster ne nudi filmska uzbuđenja, već prvenstveno zanimljivu priču. S obzirom da Citizenfour ne dokumentira samo priču o Snowdenu, već i sve što je bilo potrebno da se čitava afera razotkrije i hrabrost potrebnu da se snimi film. Osim toga, Citizenfour govori o aktualnim događanjima koja ugrožavaju sudbinu svakog pojedinca, dok je Forecaster ipak priča o pojedincu koja možda nije toliko opasna za cjelokupno društvo.

Unatoč tome, Forecaster je pristojan film koji nas još jednom upozorava na sve opasnosti suvremene demokracije, posebno tipa koji se njeguje u Sjedinjenim Američkim Državama i svim opasnostima banalizirane Machiavellijeve tvrdnje da cilj opravdava sredstvo. Može li se uopće govoriti o demokraciji i slobodi u državi u kojoj se i dalje vode montirani procesi, a prisluškuju se svi građani, tema je nekog drugog teksta.

(Visited 133 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome festivalu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari