Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Welcome Croatia: Britanski festival hrvatske kulture

09.03.2013. Marta Lučić
Foto: facebook.com/Croatian Embassy in London

Foto: facebook.com/Croatian Embassy in London

Britanci su dokazali festivalom Welcome Croatia, da na Hrvatsku gledaju i šire od mora i sunca i na taj način približili široj javnosti našu malu, ali lijepu zemlju. Festival u trajanju od početka 2013., zaključno s Danom državnosti 25. lipnja, uključuje razne kulturne manifestacije. Cilj istih je približiti i prenijeti doživljaj Hrvatske i proslaviti njen ulazak u Europsku Uniju.

U skladu s tim je u Londonskom muzeju Wallace Collection održano predavanje kustosice HAZU-ove galerije starih majstora Ljerke Dulibić kojim je pobliže upoznala posjetitelje s važnošću osobe biskupa Strossmayera, i njegovog kolekcionarstva, za hrvatsku kulturu i umjetnost. Osim toga, posjetitelji su od naše iskusne kustosice, koja već dugo surađuje u Strossmayerovoj galeriji starih majstora, mogli saznati da je biskup osnovao sam HAZU i galeriju. Svojim je kolekcionarstvom obogatio galeriju i to ne samo njemu najdražim talijanskim slikarstvom 15. stoljeća, već i mnogim drugim remek djelima kao što su djela fra Angellica, Giovannija Bellinija, Vittoria Carpaccia i fragmenti Albertinijevog Ciklusa Starog zavjeta.  Govore, u kojima su naznačili važnost Strossmayerovog rada za Hrvatsku, su na izložbi  održali još i kustos i direktor Londonskog muzeja Jeremy Warren te veleposlanik Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji, Ivan Grdešić. Muzej Wallace Collection inače je poznat po izloženoj zbirci francuskog slikarstva 18. stoljeća. U muzejski program već nekoliko godina organizira predavanja “Povijest kolekcionarstva”, čija je tema ove godine, nama na ponos, bila kolekcionarska strast biskupa Strossmayera i njegovo pridonošenje kulturi.

Foto: facebook.com/ Josip Juraj Strossmayer

Foto: facebook.com/ Josip Juraj Strossmayer

U Londonu će se još u sklopu festivala, nakon održane izložbe fotografija “Hrvatska kroz objektiv” 18. ožujka održati predavanje o planiranju grada Trogira u ranoj renesansi. Što se tiče izložbenog dijela programa, 15. ožujka bit će otvorena izložba slika umjetnice Mirne Krešić. Osim umjetičkih, na festivalu će se održati mnogi drugi događaji koji obilježavaju Hrvatsku. Uključujući sve, od kazališnih predstava za najmlađe do Hrvatskog društva književnika na Londonskom sajmu knjiga.

(Visited 94 times, 1 visits today)

Komentari