Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Whiplash: Film koji još nije ni došao u kina, a već je hit

11.11.2014. Petra Plivelić
Foto: press

Foto: press

Kako biti siguran da će ti film biti apsolutni hit? Napraviš kratki film koji će poslužiti kao pilot projekt i ako on pobere hvalospjeve publike i kritike, napraviš istoimeni dugometražni film. I onda si faca. I možda dobiješ i Oscara.

Upravo to je napravio Damien Chazelle, scenarist i redatelj filma Whiplash kojeg sredinom siječnja sljedeće godine očekujemo u kinima. Navodno se u prosincu svake godine u Hollywoodu objavljuje tzv. „Crna lista“, koja začudo, nema nikakve negativne konotacije. To je zapravo lista dobrih scenarija koji još uvijek nisu producirani. Na takvoj listi se 2012. našao scenarij za film Whiplash već spomenutog autora. Chazelle je tada odabrao 15 stranica iz svog scenarija i snimio kratki istoimeni igrani film u trajanju od 18 minuta koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Sundanceu u siječnju 2013. godine. Kratki film se pokazao uspješnim i kod publike i kod kritike, a osvojio je čak i nagradu žirija. Ispostavilo se da je Chazelleov potez izvrsna PR taktika. Privukao je pozornost na svoj budući dugometražni film i povećao mu izglede za uspjeh.

U međuvremenu Chazelle je napokon snimio kompletan dugometražni film koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu. I ovaj put je pobrao hvalospjeve te osvojio nagradu publike i veliku nagradu žirija. Tijekom narednih mjeseci Whiplash se prikazao na mnogim međunarodnim filmskim festivalima i gotovo na svakome je nešto osvojio. Već sada se nalazi na samom vrhu popisa najboljih filmova 2014. godine i svakako predstavlja jednog od najozbiljnijih kandidata za predstojeću oskarovsku sezonu. Je li tome kumovala sreća ili promišljena reklama, vi odlučite.

Foto: press

Foto: press

Glavne uloge u filmu Whiplash, prevedenom kao Ritam ludila, igraju Miles Teller, kojeg smo već mogli vidjeti u filmovima The Spectacular Now, 21 & Over, Divergent te J. K. Simmons, koji je vjerojatno najpoznatiji po ulozi Verna Schillingera iz popularne televizijske serije Oz, a glumio je i u popularnim filmovima kao što su Spider-Man (2002) i Juno.

Foto: press

Foto: press

Teller glumi Andrewa Neimana, mladog i ambicioznog jazz svirača bubnjeva koji se želi probiti na sam vrh elitnog glazbenog konzervatorija. Simmons je utjelovio profesora Fletchera koji radi na glazbenoj akademiji i jednako je poznat po svom učiteljskom talentu kao i po zastrašujućim metodama kojima tjera svoje studente do krajnjih granica. Progonjen činjenicom što mu je otac propali pisac, Andrew žudi za uspjehom. Želi postati jednim od najboljih svirača bubnjeva ikada. Fletcher otkriva Andrewov talent i dovodi ga u svoj bend mijenjajući njegov život zauvijek. Andrewova strast za postizanjem savršenstva vrlo brzo prerasta u opsesiju, a uz nemilosrdne metode učitelja dolazi do ruba vlastitih mogućnosti i mentalnog zdravlja.

(Visited 184 times, 1 visits today)

Komentari