Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Wilder Mann – Charles Fréger: Istraživanje poganske tradicije 21. stoljeća

26.01.2016. Jelena Ratko
Foto: dangerousminds.net

„Ne opsjedaju vas duhovi, ali samovoljno ulazite u tijelo životinje i pokušavate biti ono što niste“, rekao je fotograf Charles Fréger govoreći o svojoj knjizi Wilder Mann (Divlji čovjek). U knjizi je moguće pronaći fotografije iz 18 europskih zemalja koje je autor posjetio kako bi proučio poganske običaje očuvane i danas, u 21. stoljeću, kao sastavnice kulture pojedninih krajeva.

Unazad nekoliko godina u Velikoj Britaniji priznat je Druidizam, antička poganska religija koju su prakticirali Kelti. Time se ona našla u središtu vjerskih zanimanja kao prva država koja je priznala pogansku religiju dajući joj zakonsko pravo svetkovanja prirode, planeta i zvijezda. Druidizam je zadobio i naklonost britanske javnosti zbog svojeg stava po pitanju ekologije. Situacija je doživljena kao pomalo bizarna od strane neeuropskih medija i javnosti, no možda zbog neznanja i krive procjene. Komisija za vjerska pitanja u Velikoj Britaniji je nedvojbeno učinila velik korak, međutim i mnoge druge europske države i dalje poštuju pogansku tradiciju. Sezona poganskih rituala upravo je u tijeku, a maskirane povorke diljem Europe zahvaljuju smrti i ponovnom rođenju u godišnjem krugu planeta.

Kostimi se razlikuju ovisno o ukusu i kulturi, no svi su svojevrsni arhetipi „divljeg čovjeka“ za kojeg se vjeruje da može otjerati zimu, zle duhove i loše misli. Sveprisutna magija 21. stoljeća očituje se u dizajnu kostima i vrstama kreativnosti koje se razlikuju ovisno o narodu. Fotografije predstavljaju vragove, krampuse i imaginarna stvorenja nalik na divlje životinje. Autentične su u svakom smislu; osim tradiconalnih kostima, Fréger je u istraživanju ponudio mogućnost usporedbe običaja s karakteristikama kraja iz kojeg oni potječu, pa se u pozadini svake fotografije nazire reprezentativni dio krajolika pojedine države.

U predstavljanju je sudjelovala i Hrvatska, poznata po Riječkom karnevalu, inače trećem najpopularnijem u svijetu, i tradicionalnim Zvončarima, najvažnijim predstavnicima hrvatske pokladne magije. Najpoznatiji i predstavljeni u knjizi su halubajski zvončari s područja Kastva koji s ostalima, ogrnuti ovčjim kožama, s „bačukama“ u rukama i životinjskim maskama, svake godine glasnim zvonima tjeraju zimu s riječkog područja.

Wilder Mann je onaj koji nadilazi ljudsko izgledom i ponašanjem, bori se za cijelu zajednicu i ne posustaje ni pred čim. Divlji ljudi razlikuju se ovisno o tome koga treba zaštititi i što otjeruju, no u svakoj državi oni su simbol poganstva. Ipak, kao ni u ostalim državama koje štuju dijelove poganske tradicije, u Hrvatskoj to nije ozbiljno u mjeri u kojoj bi mogla postojati potreba za priznanjem poganskih religija kao u Velikoj Britaniji. Treba uzeti u obzir i povezanost kršćanstva s takozvanim „maškarama“, „pokladama“, „fašnikom“. U većini zemalja koje slave u ovo doba godine, upravo je religija koja prevladava imala najveći utjecaj na očuvanje dijela poganske tradicije.

(Visited 168 times, 1 visits today)

Komentari