Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

William Faulkner i F. Scott Fitzgerald na aukciji!

30.03.2013. Melita Vrsaljko
Foto: wikimedia.org

Foto: wikimedia.org

Vijest o aukciji na kojoj će se naći stvari Williama Faulknera brzo se proširila svijetom književnosti. Naime, aukcija će se održati u lipnju u New Yorku, a mjesec dana prije će se predstaviti u Parizu.

Na prodaju će se naći 16 osobnih pisama koje je Faulkner slao svojoj obitelji, kao i 10 potpisanih razglednica iz Pariza. U njima pisac otkriva svoje dojmove o gradu u kojem su mnogi pisci doživjeli svoju stvaralačku renesansu, a pretpostavlja se da će se vrijedni spisi prodati za 35 000 dolara.Oni malo dubljih džepova na aukciji će dobiti priliku posjedovati The Trapper’s Story , neobjavljenu priču od 12 stranica za koju se smatralo da je izgubljena. Priča je nedavno pronađena na obiteljskom imanju u Virginiji, te se njena vrijednost procjenjuje na 30 000 do 50 000 dolara. Zasigurno najvrjednije stvari na aukciji su Faulknerova Nobelova medalja, diploma i jedan govor, koji bi mogli doseći cijenu višu od 500 000 dolara.

No to nije jedina aukcija na kojoj će se naći rukopisi jednog poznatog književnika. Za početak travnja je zakazana još jedna, gdje će se naći dvije pjesme F. Scotta Fitzgeralda.

foto: screenshot/natedsanders .com

foto: screenshot/natedsanders .com

Poznati književnik napisao je dvije pjesme za Mary McArthur, kćer glumice Helene Hayes, jednu kad je imala samo jednu godinu a drugu dok su joj je bilo 7. Naime, Fitzgerald je proveo neko vrijeme sa glumičinom obitelji u njihovom domu u New Yorku.

Početna cijena za pjesme je 2 500 dolara, a o čemu je pisao možete provjeriti  ovdje.

(Visited 87 times, 1 visits today)

Komentari