Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

William Gillette kao praotac Cumberbatchu i Downey Junioru: Pronađen jedan od prvih filmova o Sherlocku Holmesu

06.10.2014. Lucija Klarić
FOTO: facebook.com/san francisco silent film festival

FOTO: facebook.com/san francisco silent film festival

U stoljetnoj filmskoj produkciji nastalo je više od dvjesto različitih verzija filmova i serija o Sherlocku Holmesu. Daleko prije Benedicta Cumberbatcha i Roberta Downey Jr., postojao je još 1899.godine William Gillette koji je odigrao glavnu ulogu u kazališnoj predstavi Sherlock Holmes: A Drama in Four Acts. 

Filmska adaptacija predstave, za koju se dosada mislilo da je izgubljena, pronađena je u prostorima Cinémathèque Français.

Gillette je svojedobno putovao s predstavom diljem svijeta i postao jedna od prvih osoba koju se neodoljivo povezivalo s detektivom iz Baker Streeta. Popularnu Sherlockovu lulu i šešir ikonizirao je upravo sam Gillete, a poznata Sherlockova “Elementary, my dear Watson” nastala je na daskama pod njegovim nogama.

I film i predstava poslužili su se materijalom iz Doyleovih A Scandal in Bohemia i The Final Problem spajajući tako lik Alice Faulkner s smicalicama profesora Moriartya. Informacije koje drži Alice tako će Moriarty pokušati iskoristiti za svoje ciljeve ne bi li ugrozio pozicije nekih od moćnika.

S Arthur Berthelotom kao redateljem, Edward Fieldingom u ulozi Dr.Watsona, Ernestom Maupinom kao Moriartyijem i Marjorie Kay koja je utjelovljivala Alice, Gilletteov je Sherlock Holmes slovio kao jedan od “zlatnih gralova” izgubljenih, nijemih filmova po riječima predsjednika San Francisco Silent Film festivala Roberta Byrnea na čijem će se festivalu i film prikazivati te koji je sklopio suradnju s Cinémathèque Français za restauraciju filma.

Premijeru će digitalno restauirirana verzija filma (prije samog San Francisca) imati na festivalu Tout La Mémoire Du Monde. 

Fanovi Sherlocka Holmesa, ali možda prije svega nijemih filmova, zasigurno su s ovom informacijom doživjeli ugodno iznenađenje.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Komentari