Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Wydr: Tinder za umjetnost

27.07.2016. Petra PlivelićFoto: wydr.co/screenshot

Ne tako davno, kada je Tinder postao svjetski popularan, svi smo shvatili da je za lajkanje i odobravanje viđenog potrebno proći prstom po ekranu u desnu stranu, a za neodobravanje u lijevu stranu. Na Tinderu možda možete pronaći srodnu dušu ili pak partnera za usputnu vezu. Slično funkcionira i aplikacija Bumble koja je pak proširila publiku i služi za traženje ljubavi ili prijateljstva, a swipeanjem udesno imate više opcija, no u konačnici sve je vrlo slično – mičeš prstom po ekranu ulijevo ili udesno i tako odaješ svoje preferencije prema osobama koje su prikazane na ekranu. No, pametni Švicarci zapitali su se, zašto bi swipeali samo osobe kada ima i drugih stvari koje volimo i preferiramo?

Foto: wydr.co/screenshot

Foto: wydr.co/screenshot

Kroz jednostavnu aplikaciju Wydr koja funkcionira poput Tindera, sada možete iskazati svoje mišljenje i preferencije prema umjetninama. Wydr je nova švicarska aplikacija, poznatija kao –  Tinder za umjetnost. „Mijenjajući način na koji korisnici stupaju u interakciju s umjetnošću i nudeći im Tinder-like način stupanja na tržište umjetninama, razbijaju tradicionalne barijere i otkrivaju novu interakciju između umjetnika i ljubitelja umjetnosti“, objašnjavaju osnivači na internetskoj stranici aplikacije.

Foto: wydr.co/screenshot

Foto: wydr.co/screenshot

Umjetnici iz cijelog svijeta mogu učitati svoj rad na Wydr putem svoje internetske stranice. Cijene utvrđuje sam umjetnika, a kreću se u rasponu od niskih 56 dolara do više od 64 tisuće dolara. Prema zadnjim informacijama, više od 1000 umjetnika učitalo je svoje radove.

Foto: wydr.co/screenshot

Foto: wydr.co/screenshot

Korištenjem aplikacije, odnosno swipeanjem, korisnici izgrađuju virtualnu galeriju iz koje kasnije mogu kupovati umjetnička djela. Nakon određenog vremena korištenja, aplikacija ima za cilj razumjeti ukus svakog korisnika i nuditi mu izbor umjetnina u skladu s njegovim umjetničkim sklonostima.

Foto: wydr.co/screenshot

Foto: wydr.co/screenshot

The New York Times piše da prosječna osoba potroši 15 do 30 sekundi ispred slike u muzeju. Već se i to čini jako kratko, a uzevši u obzir da je za swipeanje na Wydr-u potrebna sekunda ili dvije, sve se pretvara u nagonsko odlučivanje. Čak i za komplicirane stvari poput kupovine umjetnina dovoljno je pomaknuti prst po ekranu mobitela u pravom smjeru.

Možda se to samo meni čini, ali ovakvo brzo odlučivanje ne vodi ka dobrom. Aplikacije nas stavljaju u poziciju da donosimo brze odluke, koje kasnije vjerojatno ne znamo (i ne možemo) obrazložiti. Postajemo površni i traljavi. Tehnologija je super, ali nas često zaglupljuje. Od stabla ne vidimo šumu, ne vidimo u dubinu, ne vidimo što se krije ispod površine. Upravo ću zato uvijek radije odabrati šetnju po muzeju, nego swipeanje po virtualnoj galeriji umjetnina. Srećom, aplikaciju Wydr možete besplatno skinuti i sami donijeti svoje mišljenje. Napišite nam u komentarima kako vam se sviđa Wydr.

(Visited 88 times, 1 visits today)

Komentari