Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Vizart

Wydr: Tinder za umjetnost

27.07.2016. Petra PlivelićFoto: wydr.co/screenshot

Ne tako davno, kada je Tinder postao svjetski popularan, svi smo shvatili da je za lajkanje i odobravanje viđenog potrebno proći prstom po ekranu u desnu stranu, a za neodobravanje u lijevu stranu. Na Tinderu možda možete pronaći srodnu dušu ili pak partnera za usputnu vezu. Slično funkcionira i aplikacija Bumble koja je pak proširila publiku i služi za traženje ljubavi ili prijateljstva, a swipeanjem udesno imate više opcija, no u konačnici sve je vrlo slično – mičeš prstom po ekranu ulijevo ili udesno i tako odaješ svoje preferencije prema osobama koje su prikazane na ekranu. No, pametni Švicarci zapitali su se, zašto bi swipeali samo osobe kada ima i drugih stvari koje volimo i preferiramo?

Foto: wydr.co/screenshot

Foto: wydr.co/screenshot

Kroz jednostavnu aplikaciju Wydr koja funkcionira poput Tindera, sada možete iskazati svoje mišljenje i preferencije prema umjetninama. Wydr je nova švicarska aplikacija, poznatija kao –  Tinder za umjetnost. „Mijenjajući način na koji korisnici stupaju u interakciju s umjetnošću i nudeći im Tinder-like način stupanja na tržište umjetninama, razbijaju tradicionalne barijere i otkrivaju novu interakciju između umjetnika i ljubitelja umjetnosti“, objašnjavaju osnivači na internetskoj stranici aplikacije.

Foto: wydr.co/screenshot

Foto: wydr.co/screenshot

Umjetnici iz cijelog svijeta mogu učitati svoj rad na Wydr putem svoje internetske stranice. Cijene utvrđuje sam umjetnika, a kreću se u rasponu od niskih 56 dolara do više od 64 tisuće dolara. Prema zadnjim informacijama, više od 1000 umjetnika učitalo je svoje radove.

Foto: wydr.co/screenshot

Foto: wydr.co/screenshot

Korištenjem aplikacije, odnosno swipeanjem, korisnici izgrađuju virtualnu galeriju iz koje kasnije mogu kupovati umjetnička djela. Nakon određenog vremena korištenja, aplikacija ima za cilj razumjeti ukus svakog korisnika i nuditi mu izbor umjetnina u skladu s njegovim umjetničkim sklonostima.

Foto: wydr.co/screenshot

Foto: wydr.co/screenshot

The New York Times piše da prosječna osoba potroši 15 do 30 sekundi ispred slike u muzeju. Već se i to čini jako kratko, a uzevši u obzir da je za swipeanje na Wydr-u potrebna sekunda ili dvije, sve se pretvara u nagonsko odlučivanje. Čak i za komplicirane stvari poput kupovine umjetnina dovoljno je pomaknuti prst po ekranu mobitela u pravom smjeru.

Možda se to samo meni čini, ali ovakvo brzo odlučivanje ne vodi ka dobrom. Aplikacije nas stavljaju u poziciju da donosimo brze odluke, koje kasnije vjerojatno ne znamo (i ne možemo) obrazložiti. Postajemo površni i traljavi. Tehnologija je super, ali nas često zaglupljuje. Od stabla ne vidimo šumu, ne vidimo u dubinu, ne vidimo što se krije ispod površine. Upravo ću zato uvijek radije odabrati šetnju po muzeju, nego swipeanje po virtualnoj galeriji umjetnina. Srećom, aplikaciju Wydr možete besplatno skinuti i sami donijeti svoje mišljenje. Napišite nam u komentarima kako vam se sviđa Wydr.

Komentari