Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Iskrsnula dosad nepoznata pripovijetka japanskog nobelovca

19.02.2013. Marta Reljanović
Foto: facebook.com/Yasunari Kawabata

Foto: facebook.com/Yasunari Kawabata

U ponedjeljak je objavljena vijest da je u arhivu tokijskih novina pronađena nepoznata pripovjetka Yasunarija Kawabate. Djelo naslova „Utsukushii!“ (ili „Prekrasno!“)  potječe iz 1927., znači sa samog početka Kawabatine karijere i prvotno je objavljeno u novinama Fukuoke, na zapadu Japana.

Tekst su otkrili Takumi Ishikawa sa sveučilišta Rikkyo i Hiroshi Sakaguchi, izdavač i upravitelj muzeja književnosti u Fukuoki. Zatim je tekst pregledala zaklada Kawabata, kako bi se utvrdila njegova autentičnost te je ubrzo utvrđeno da je pronađena pripovjetka djelo Yasunarija Kawabate. Dosad se njegovim najranijim djelom objavljenim u novinama smatrao serijal „Umi no Hi Matsuri“ koji je počeo izlaziti u kolovozu 1927., ali sada ga je zamjenio „Utsukushii!“ koji je objavljivan u travnju i svibnju iste godine.

„Utsukushii“ je priča o starom industrijalcu koji svog hendikepiranog sina šalje od kuće kako bi živio u toplijem dijelu zemlje, ali momak umire par godina poslije. Djevojka koja je poznavala starčeva sina doživi nesreću na putu prema mladićevom grobu te ju on pokopa u istu grobnicu. Na spomen-ploči iznad njihova groba starac upiše da „Lijep mladić i lijepa djevojka spavaju zajedno“.

Yasunari Kawabata rođen je u Osaki 1899. godine, a roditelje je izgubio već u drugoj godini života te ubzo potom i ostatak obitelji, osim djeda s kojim je živio do četrnaeste godine. Ti događaji ostavili su neobrisiv trag na Kawabatim život i književno stvaralaštvo, a to je vidljivo i u njegovoj pripovijetci „Utsukushii!“ koja je prožeta osjećajem samoće i gubitka.

Kawabata je također postao prvi japanski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, koja mu je 1968. dodijeljena zbog „pripovjedačkog majstorstva, koje sa velikom osjećajnošću izražava suštinu japanskog duha“. U travnju 1972. izvršio je samoubojstvo ne ostavivši nikakvu poruku ili objašnjenje.

Njegova najpoznatija djela „Zemlja snijega“ i „“Tisuću ždralova“ prevedena su na hrvatski.

(Visited 135 times, 1 visits today)

Komentari