Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Vizart

Za Ziher iz Pariza: Toranj Montparnasse danas slavi 40. rođendan

18.06.2013. Marta MedvešekVrijeme čitanja: 2 minute
Foto:  facebook.com/Montparnasse Tower - Top of Paris

Foto: facebook.com/Montparnasse Tower – Top of Paris

Više sam puta čula da je najljepši pogled na Pariz upravo pogled s Tornja Montparnasse. No, glavni razlog nije taj što se s njega vidi Eiffelov toranj ili pariški bulevari ili ova crkva, ono groblje… ne. Toranj Montparnasse pruža najljepši pogled samo zato što je to jedino mjesto u Parizu s kojeg se on sam ne vidi.

Foto: commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

Dovršen 18. lipnja 1973., toranj Montparnasse je sa svojih 210 metara visine i 59 katova tada bio najviši neboder u Europi i prva najviša građevina u Parizu nakon – pogađate – Eiffelovog tornja. No, za razliku od prozračne čelične siluete ovog potonjeg, koja je obogatila sliku Pariza i postala njenim simbolom (iako su se Parižani jako, jako protivili i izgradnji samog Eiffelovog tornja – no o tome nekom drugom prilikom), goleme dimenzije Montparnassea 40 godina kasnije i dalje bodu u oči i narušavaju idiličnu sliku Pariza. Čak mu ni novo noćno osvjetljenje iz 2012. godine  nije pretjerano pomoglo da se bolje uklopi. Moglo bi se reći da je njegova sudbina slična sudbini Iličkog nebodera na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Samo što je Toranj puno veći od Nebodera, a Pariz od Zagreba, te je jadan Montparnasse izložen puno većem broju kritika i polemika.

Foto: facebook.com/Montparnasse Tower - Top of Paris

Foto: facebook.com/Montparnasse Tower – Top of Paris

Povodom njegovog 40. rođendana, objavljena je prva monografija posvećena tornju La Tour Montparnasse, 1973-2013. Je t’aime… moi non plus (iliti ”Volim te… ni ja tebe”), knjiga puna slika i priča o povijesti tornja i svega što se oko njega događalo.

No, panorama koja je u 2012. godini privukla preko 1,2 milijuna posjetitelja na vrh tornja, doista je (jedina) pozitivna strana tog poslovnog nebodera. Osobno se slažem da je to najljepši pogled na Pariz – sve se vidi (osim ”ružnog” nebodera), a čeka se puno kraće nego za nesretni Eiffelov toranj. Ako želite uživati u pogledu bez naguravanja i gužve, hladnog vjetra i hrpe turista, Montparnasse je svakako bolja opcija.

(Visited 412 times, 1 visits today)

Komentari