Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Film

Zadnji dan Star Film Festa u Sisku: Izložba ‘Fina prašina’

04.09.2015. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Drugi po redu Star Film Fest bliži se kraju, zadnji je dan festivala u subotu, 5. rujna. No ne brinite, i zadnji će se dan nastaviti foto i video radionice te će se u 13 h održati predstavljanje drugih hrvatskih filmskih festivala kao što su Brač Film Festival, 45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, Dokuma Film Festival i drugi. U 16 sati je otvorenje izložbe ”Fina prašina” autora Harisa Čalkića u galeriji Siscia Obscura, dok u 18 h u Kazalištu 21 započinje prikazivanje završnih projekcija filmova i zatvaranje festivala.

Zeničanin Haris Čalkić godine svog rada posvetio je upravo finoj prašini “PM 10” koja se sastoji od sićušnih molekula koje udisanjem stižu do pluća i mogu ući u krv te tako direktno djelovati na cijeli organizam. Izložba Fina prašina izbor je iz mnogo veće zbirke fotografija koju je Čalkić stvarao godinama, a na izložbi će biti predstavljene fotografije svakodnevnica i zagađeni zrak grada Zenice u Bosni i Hercegovini.

Foto: Haris Čalkić, www.facebook.com/hcphotostories?fref=ts

Foto: Haris Čalkić, www.facebook.com/hcphotostories?fref=ts

Tema je izložbe aktualna i ekološki od velike važnosti. Naime, prije dva je dana sudsko tijelo triju mjesnih zajednica Donja Gračenica, Tetovo i Podbrežje, koje graniče s kompanijom ArcelorMittal Zenica, podnijelo krivičnu prijavu protiv nepoznatih pravnih subjekata i osoba, jer postoji osnovana sumnja da su postupali suprotno odredbama krivičnog zakona i Zakona o zaštiti okoliša Bosne i Hercegovine. Prema navodima u prijavi, nepoznati pravni subjekti i osobe su očito zagađivali i utjecali na teško zagađenje zraka u Zenici i široj okolini.

Prije dvije godine Harun Drljević iz zeničkog Eko foruma izjavio je za balkans.aljazeera.net da je “stanje zraka u Zenici doslovno katastrofalno. Vrijednosti prašine prelaze više od hiljadu, a sumpordioksida preko 500 (mikrograma). Poznato je da se u slučaju koncentracije sumpora veće od 500 u trajanju dužem od četiri sata mora proglasiti stanje uzbune. To se, ipak, nije dogodilo, a i da se dogodilo Zeničani ga moraju udisati, kakav god zrak imali.” Stanje je manje više ostalo isto do danas. Krivac je za takvo stanje tvornica ArcerolMittal Zenica koja je sastavni dio najvećeg svjetskog proizvođača čelika Arcelor Mittal.

Star Film Fest ovom nas izložbom podsjeća da filmski festivali osim prilike za gledanje kvalitetnih filmova, nose važnu društvenu poruku te imaju potencijala da postanu pokretači promjene i upozore ljude na stvari koje su im pred nosom, a ne vide ih.

 

(Visited 68 times, 1 visits today)

Komentari